Zdravie a krása

Život bez pálenia a svrbenia?

23. júna 2022
Obrázok od free stock photos from www.picjumbo.com z Pixabay 

Pre niektoré ženy je to v lete iba sen…

Kúpanie, potenie, mokré plavky, ale aj viac romantických radovánok v lete spôsobuje ženám nemalé intímne problémy. Zrejme neexistuje žena, ktorá by nezažila svrbenie a pálenie. Je to iritujúce. Je to nepríjemné. Našťastie je to riešiteľný intímny problém.

Tieto nepríjemnosti sú spôsobené zmenou kyslosti/zásaditosti v pošve. Normálne pH intímnej časti ženského tela je kyslé, teda nižšie ako 5,5 (zvyčajne od 3,8 do 4,5). Ak sa však pH zmení, začnú sa diať veci…

Dochádza k rozmnožovaniu kvasiniek, ktoré majú rady neutrálne alebo zásadité prostredie. Narúša sa sliznica pošvy, ktorá tvorí ochrannú bariéru, zabraňujúcu kvasinkám spôsobujúcim zápaly prestúpiť ďalej do tela.

V dôsledku užívania niektorých liekov (napríklad antibiotík), kúpania v slanej alebo chlórovanej vode či vylihovaniu na pláži v mokrých plavkách sa rovnováha v pošve mení a na sile získavajú práve kvasinky a baktérie.

Užite si leto naplno!

Samozrejme, že sa preto netreba vzdávať letných radovánok. Určite však má zmysel dodržiavať niektoré pravidlá:

  • pokiaľ je to možné, po kúpaní sa čo najskôr prezliecť do suchého oblečenia alebo náhradných plaviek
  • vyhýbať sa dlhému pobytu v bazénoch s príliš teplou vodou (nad 36 °C)
  • na intímnu hygienu používať šetrné prípravky, ktoré nenarúšajú pH citlivého prostredia
  • dávať prednosť voľnej a dýchajúcej bielizni pred syntetickými látkami
  • ako prevenciu, ale aj základnú liečbu používať vhodné doplnky výživy určené na intímne partie
  • ak problémy pretrvávajú viac ako tri dni aj napriek domácej liečbe, určite treba navštíviť odborného lekára (gynekológa)

Účinná prírodná pomoc

Ako efektívna pomoc na prírodnej báze sa javia doplnky výživy s beta glukánmi – výťažkami z hlivy ustricovej. MUDr. Eva Žďárská často odporúča pacientkam čapíky s beta glukánom. „Je to kvôli vynikajúcim výsledkom množstva klinických a experimentálnych štúdií, možnostiam jeho nasadenia a všeobecnej neškodnosti bez kontraindikácií. Skúseností z ordinácie mi potvrdzujú, že rieši zápaly, významne ovplyvňuje mykózy, prejavy a priebeh ochorenia HPV. Beta glukán navyše upravuje menštruačný cyklus a zmierňuje predmenštruačný syndróm,“ vymenúva benefity beta glukánu doktorka z Centra gynekológie a asistovanej reprodukcie v Brne.

Potvrdené klinickými štúdiami

Výskumu účinkov a vývoju doplnkov výživy z beta glukánu sa venuje trnavská spoločnosť Natures. „Vedci poznajú beta glukány už desiatky rokov a postupne sa ich účinky na imunitný systém potvrdzujú nielen výskumom, ale aj stovkami klinických štúdií,“ hovorí Ing. Adrián Doboly z Natures. „Tie dokazujú, že beta glukány pomáhajú niektorým imunitným bunkám lepšie fungovať, čoho výsledkom je rýchlejšie hojenie rán alebo rýchlejšie vyliečenie sa z choroby. Beta glukány sa s dobrými výsledkami používajú aj v preparátoch určených na ženské intímne problémy. Aj keď prvoradá je vždy prevencia a aktivity prirodzene posilňujúce imunitu.“

Každá z nás si môže užiť leto naplno, stačí vedieť, čo robiť a nerobiť, aby bolo všetko v pohode.

Nedajte šancu kvasinkám!

Kvasinky druhu candida prirodzene žijú v ženskom tele: v črevách, v ústach, krku, pažeráku aj v pošve. Neškodia, kým sa nepremnožia, čo v pošve nastáva v momente, keď sa zmení jej prirodzené kyslé pH. Večer si ľahneme spať a nič nám nie je, ale ráno už môžeme byť o mykózu bohatšie.

Prvým krokom je čo najrýchlejšia úprava pH v pošve a regenerácia sliznice, nastolenie mikrobiálnej rovnováhy a podpora hojenia prípadných poškodení tkanív po infekcii.

Druhým krokom je návšteva lekára, ktorá je nevyhnutná, ak pálenie a svrbenie trvajú viac ako tri dni alebo ak intímne časti opuchnú.