Zdravie a krása

Apiterapia – výmysel modernej doby?

29. júla 2022

Nie je nutné byť bioženou, aby ste vedeli, že bez včiel je pre nás život na Zemi nemožný. Odborníci z oblasti životného prostredia na to upozorňujú už roky a učia nás, aby sme si malé pásikavé tvory vážili nielen pre opeľovanie kvetov, ale nespočetne veľa ďalších skvelých vlastností. Od medu, cez liečivé účinky včelieho bodnutia, až po prítomnosť včiel a ich melodické bzučanie. Pobyt so včelami a pozitívne účinky včelích produktov na ľudský organizmus sa totiž v súčasnosti stali módnou terapiou.  

Apiterapia je oblasť medicína, ktorá sa venuje skúmaniu liečby chorôb včelími produktami – med, materská kašička, vosk, včelí jed, propolis alebo pobyt so včelami – a ich vplyvu na ľudský organizmus. Niekto považuje apiterapiu za časť medicíny, iní v nej vidia podporný a doplnkový spôsob liečby neduhov. Ľudia po nej siahajú najmä vtedy, keď bežná liečba nezaberá, pri chronických stavoch a hľadaní alternatívnych riešení. Podľa výskumov totiž rozličné včelie produkty vplývajú na veľké spektrum chorôb, napr. posilňujú imunitu, pomáhajú pri kožných problémoch, tráviacich a metabolických ťažkostiach, strese a depresii prospievajú srdcu, pomáhajú pri liečbe chorôb ako cukrovka, artritída, skleróza multiplex, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, autoimunitné ochorenia či rakovina.

Napriek tomu, že pojem apiterapia ako prvý použil a charakterizoval až doktor Charles Mraz v roku 1986, včelie produkty ako lieky používali ľudia v dávnej histórii a v súčasnosti ide pri vyhľadávaní apiterapie skôr o návrat k tradíciám, než o revolučnú novú liečbu.

Pôvod včiel siaha hlboko do histórie, žili na našej planéte pravdepodobne už pred 15 miliónmi rokov, a sú oveľa staršie ako ľudské pokolenie. Archeologické nálezy tvrdia, že med bol jednou z hlavných potravín pravekého človeka. Išlo o vzácnu potravinu, ktorá slúžila aj ako liek a sladidlo.

História apiterapie je pravdepodobne rovnako stará ako samotné umenie včelárstva. Datuje sa minimálne do obdobia staroveku, kedy bola terapia včelími produktmi využívaná azda celosvetovo. Je známe, že ju využívali napríklad v starovekej Číne, v starovekom Egypte a Grécku, no poznali ju i Mayovia, Rimania, Vikingovia, Kelti, Germáni i Slovania. Staroveké národy si cenili včelie produkty natoľko, že im pripisovali až mystickú moc a dávali im aj prívlastok elixír života či mladosti. Luxus včelích výrobkov v histórii je zrejmý aj z toho, že ich naši predkovia kládli na oltáre bohov, do hrobov svojich mŕtvych a med považovali tiež za symbol plodnosti, preto ho dávali do vena neviest.

Medicína starovekého Egypta využívala včelie produkty ako liek proti telesným slabostiam, na hojenie rán či na liečbu rozličných kožných problémov. V starovekých afrických krajinách med užívali vnútorne, ale aj na vonkajšie použitie a v Grécku okrem iných med ako liečivo používal aj otec lekárstva, Hippokrates. Med predpisoval na vonkajšie použitie – potieranie rán – aj vnútorne – pitie medového nápoja zmiešaného najčastejšie s mliekom. Na bolesti kĺbov podľa Hippokrata účinne zaberal včelí jed.

 

Včela medonosná – podstata apiterapie

Apis mellifera, čiže včela medonosná, je pôvodom z Afriky, je blanokrídlym hmyzom a druhom nadčeľade včely, patrí do čeľade včelovité a žije v spoločenstve, ktoré sa nazýva včelstvo. Spoločnosť včelstva tvorí kráľovná, robotnice a trúdy.

Včela medonosná sa vyznačuje výnimočnou vlastnosťou – je schopná deľby práce a nie je teda stvorená pre samotársky život. Vo včelstve významnú rolu hrajú robotnice, ktoré zbierajú peľ a nektár z kvetov. Opeľujú kvety a vytvárajú med. Ich telá sa skladajú z hlavy, hrude a bruška, pričom významné sú lízavé ústne ústroje, ktorými lížu nektár, a dva páry krídiel a tri páry nôh, na ktorých majú peľový košík, do ktorého zbierajú peľ.

Dôležité udalosti pri tvorbe včelích produktov sa nedejú iba na poliach a lúkach, kde najčastejšie vidíme aktívne pracujúce včielky. Úľ je spoločenstvo prekypujúce životom a činnosťou. Kráľovná sa stará o zachovanie rodu, pričom v zdravom včelstve môže byť aj vyše 80 000 včiel. Včelstvo tvoria aj plody, z ktorých sa vyliahnu mladušky. Mladušky sa venujú čisteniu plástu, zakladaniu nových plodov a kŕmeniu plodov zmesou vody, medu a peľu. Keď mladuške začnú fungovať voskotvorné žľazy, zamestná sa stavbou plástu a neskôr zahusťovaním a ukladaním nektáru. Peľ nosia do úľa mladšie lietavky, nektár staršie lietavky a najstaršie nosia vodu.

Ide o obdivuhodne fungujúce spoločenstvo, ktorého symbióza prináša život a zdravie aj do sveta ľudí.

 

Včelie produkty – ako uplatniť apiterapiu v praxi?

Najznámejším produktom včiel je určite med, no v apiterapii sa využívajú aj iné včelie produkty, napríklad včelia kašička, propolis, včelí jed a včelí peľ. Všetky tieto suroviny sa ďalej spracúvajú buď na klinické účely, alebo ich môžeme používať na domácu terapiu. Medzi súčasné včelie terapie patrí aj pobyt v apidomčeku, čiže pobyt so včelami.

 

Apidomček

Vďaka vynaliezavým priaznivcom apiterapie aj na Slovensku vznikajú malé stavbičky uprostred zakvitnutých plôch. Doprajú vám zväčša hodinový pobyt v blízkosti včiel za neveľkú sumu (60 minút na osobu stojí priemerne 10 eur). Apidomček pripomína saunu na lúke a nachádzajú sa v ňom postele, pod ktorými sú umiestnené včelie úle. Včelie vibrácie sa prenášajú na človeka ležiaceho nad úľmi a liečivé výpary z úľov človek vdychuje počas celého procesu terapie.

Pobyt vo včelej saune je určený pre ľudí náchylných na bolesti hlavy, migrény, infekcie, trpiacich oslabenou imunitou, depresiou, vysokým či nízkym krvným tlakom, srdcovou arytmiou, astmou, bronchitídou, bolesťami chrbtice a kĺbov, zlomeninami, pooperačnými stavmi, chronickými zápalmi či pre tých, ktorí sa cítia pod stresom. Vyhľadať ju môžete aj v prípade, že sa cítite zdraví a túžite len vyskúšať niečo nové alebo sa chcete dostať do tesnejšieho kontaktu s prírodou. Pobyt v domčeku vám poslúži ako prevencia a získate nezabudnuteľný zážitok.  

Vo včelstvách sa môže nachádzať až 800 000 včiel, vďaka ktorým sa vzduch v domčeku premení na ozdravný. Nasýtený je vlhkosťou, tekutými voskovými časticami, propolisom, včelami vyprodukovanými rastlinnými hormónmi, éterickými olejmi, enzýmami, stopovými prvkami, flavonoidmi z propolisu a cholínom. Vdychovanie včelieho vzduchu pôsobí terapeuticky, keďže blahodarné látky sa vzduchom rýchlo dostávajú do krvného obehu. Okrem vzduchu je pre človeka dôležitá i bezprostredná blízkosť včiel. Tá má vďaka prirodzenému gama vyžarovaniu včiel tiež terapeutické účinky. Každé včelstvo totiž vyžaruje do svojho okolia energiu, biopole, ktorá je identická s ľudským. Frekvencia buniek ľudského tela je rovnaká, ako energia včiel, preto ležanie na včelích úľoch harmonizuje telo a podporuje činnosť vnútorných orgánov.

V domčeku je príjemne teplo, nad 30 °C a pobyt v ňom nie je limitovaný vekom. Využiť ho tak môžu rodiny s deťmi, ale aj starší ľudia.

 

Med

Med je sladká lepkavá tekutiny, ktorú vytvárajú včely. Potravou nie je však len pre včely, med je dôležitou zložkou potravy aj pre človeka. Primárne ho využívame na sladenie čajov, avšak na organizmus má okrem lahodnej chuti zásadnejšie účinky.  V obchode bežne kúpite kvetový, lesný a zmiešaný med. Niektoré medy na etikete nesú ešte prívlastky ako agátový, lipový, repkový, slnečnicový, malinový… Zloženie medu a jeho názov, ktorý poznáme z obchodu, závisí od typu včiel, ktoré med zbierajú, od lokality a sezóny tvorby medu. Zásadné je totiž, aké kvety v danom období kvitnú. Ak je napríklad obdobie kvitnutia agátov, zozbiera včelár práve agátový med. Všetky medy však obsahujú fruktózu, glukózu, galaktózu, maltózu, sacharózu, iné sacharidy, vodu, popol a bielkoviny. Med je nielen chutný a jeho požívanie pozitívne ovplyvňuje zdravých jedincov, ale aj pacientov s cukrovkou či trpiacich astmou, kašľom. Niektoré štúdie dokazujú, že užívanie medu pred spaním zmierňuje kašeľ a na rozdiel od liekov nevyvoláva vedľajšie účinky.

Med sa kedysi bežne využíval pri hojení rán a dnes je atraktívnou biomedicínskou stratégiou, ktorá môže doplniť antibiotickú liečbu alebo ju v niektorých prípadoch nahradiť. Uvedomiť si však treba, že v tomto prípade ide o klinický med, nie o bežný med z potravín. Medzi medicínske medy patrí manukový a revamilový med. Svoju zásobu medu s príchuťou levandule, zázvoru či pomarančov teda na chronickú liečbu rán, bercových vredov či preležanín nepoužívajte a poraďte sa s lekárom. Med ako antibiotikum je skvelý preto, že je hygroskopický, čiže má schopnosť pohlcovať vlhkosť, čím dehydratuje baktérie a vysoký obsah cukru v mede zabraňuje rastu mikroorganizmov. Med má ďalej protizápalové účinky, stimuluje imunitné funkcie a protinádorové aktivity, ale eliminuje aj zápach a bunkový odpad pri hojení rán.

Určite nezabudnite svoju domácu apiterapiu obohatiť o medové pleťové masky. Med nie je nutné kombinovať s ďalšími zložkami, stačí naniesť na pleť alebo suché miesta na tele a nechať pôsobiť.

 

Materská kašička

Materská kašička patrí medzi populárne včelie produkty, ktoré isto poznáte ako zložky kozmetiky. Obľúbenosti sa teší najmä v ázijských krajinách. Materská kašička sa tvorí v hltanových žľazách mladušiek, ktoré ňou kŕmia larvy včiel. Smotanová či bledožltá zmes kyselkavej chuti obsahuje cukry, minerály, proteíny, vitamíny, mastné kyseliny a aminokyseliny. Materská kašička prispieva k liečbe srdcovo-cievnych ochorení, bronchitídy, znižuje cholesterol, zlepšuje výživu tkanív a reguluje výživu buniek, upravuje poruchy nervového systému, hormonálnu činnosť, má vplyv na centrálny a periférny nervový systém, krvné riečiská, pomáha pri zápaloch a degeneratívnych ochoreniach ústnej dutiny či kožných problémoch. Zároveň je biostimulátorom, normalizuje metabolické procesy, zvyšuje libido u mužov i žien, reguluje menštruačný cyklus a zmierňuje problémy počas menopauzy.

 

Propolis

Propolis, včelí tmel, je látka na báze živice. Jeho farba teda závisí od zdroja živice – bežne je hnedej farby alebo sfarbený dočervena, dozelena, dobiela či dočierna. Včely propolis získavajú z kvetov a používajú ho na utesňovanie a zatmeľovanie nežiaducich otvorov v úli. Chránia tak svoje domovy a predchádzajú „vylúpeniu“ úľu inými zvieratami, ale aj pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, pred parazitmi, hnilobným procesom, zlepšujú ním stabilitu úľa, pretože propolis zoslabuje jeho vibrácie. Tvorený je zmesou živíc, vosku a slinnými sekrétmi včiel. Pozostáva zo živicových a balzamových látok, vosku, éterických olejov a peľu, bohatý je na vitamíny i mikroelementy. Propolis je pre svoje antibakteriálne účinky využíva pri liečbe rán, popálenín, obarenín, vredov, zápalov, upokojuje boľavé hrdlo, chráni pred zubným kazom, napomáha pri ochoreniach ústnej dutiny, znižuje riziko šedého zákalu, priaznivo pôsobí na činnosť srdca a posilňuje imunitný systém.

 

Včelí jed

Azda každého z nás už niekedy „uštipla“ včela. Vieme, že nás zasiahnuté miesto bolí a môže začervenať. Pre alergika je nebezpečné aj jedno uštipnutie, spôsobí anafylaktický šok či horúčky, bežný človek znesie až 500 včelích uhryznutí a dokonca môže byť správne dávkovanie včelieho jedu preňho liečbou. Včelí jed je látka, ktorú produkujú včely jedovou žľazou a slúži im na obranu. Ide o bezfarebnú, kyslastú tekutinu využívanú v prírodnej medicíne. Jed pôsobí na nervovú sústavu, znižuje krvný tlak, má anestetické účinky, zlepšuje funkciu pečene, pomáha pri liečení kostí, prospieva imunitnému systému a rozkladá červené krvinky. Využívaný je preto pri poruchách pohybového aparátu, zápalových reumatických procesoch, zápaloch kĺbov a šliach, chronických bolestiach chrbta, neuralgii trojklaného nervu, migréne, prieduškovej astme, nehojacich sa ranách, cievnych chirurgických ochoreniach či očných zápalových ochoreniach. V domácej apiterapii ho možno aplikovať ako masť apitoxínové tablety a náplasti či gél. Ak máte záujem o bolestivejšiu formu apiterapie včelím bodnutím, určite to nerobte na vlastnú päsť a sa poraďte s odborníkom.

 

Včelí peľ

Peľ je samčia pohlavná bunka rastliny, ktorá je prirodzeným zdrojom bielkovín vo výžive včely. Obsahuje tiež minerálne látky, tuky, enzýmy, vitamíny a glycidy. Včelí peľ tvoria peľové zrná pozostávajúce z vody, sušiny peľu, bielkovín, sacharidov, tukov, rozličných druhov vitamínov, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej. Včely peľ ukladajú do plástov, kde sa konzervuje mliečnym kvasením, preto vydrží 2 až 3 roky. Vlastnosti včelieho peľu sú podobné ako u materskej kašičky. Vhodný je pri liečbe psychických problémov, prostaty, vysokého alebo nízkeho krvného tlaku, chorôb pečene i čriev, priaznivo vplýva na vyčerpaný organizmus, využíva sa na korekciu funkcie štítnej žľazy a podvýživy – náhly úbytok váhy, mentálna anorexia či chudokrvnosť. V neposlednom rade má včelí peľ antibiotické účinky, podporuje pamäť aj nervovú činnosť, pomáha v období klimaktéria, podporuje psychiku i mentálnu kondíciu a spomaľuje starnutie, preto sa využíva v kozmetike. Pri niektorom z uvedených ochorení je vhodné užívať 20 gramov včelieho peľu denne, ako prevencia postačí 10 gramov denne.

 

Apiterapia je spôsob bioliečby, ktorá je alternatívou k antibiotickej liečbe, dáva možnosť voľby a zároveň ide o prirodzenú a často aj chutnú terapiu. Na trhu možno nájsť mnoho včelích produktov – od priameho produktu ako med, až po výživové a imunostimulačné výrobky. Pri ich užívaní však nezabúdajme, že ide o stále sa vyvíjajúcu terapiu a mnohé účinky včelích produktov nie sú známe. Nespoliehajme sa preto nikdy len na jednu alternatívu a v oblasti terapií sa snažme rozšíriť si svoje vedomosti o ďalšie a ďalšie možnosti liečby či prevencie. 

Napísala Henrieta Kováčová