Zdravie a krása

Bachova kvetinová terapia I.

17. augusta 2022
Obrázok od Couleur z Pixabay 

Spoľahnúť sa na silu prírody sa často opláca. Počuli ste už o Bachovej kvetinovej terapii alebo o Bachových esenciách? Je to ďalšia z metód, ktorá sa obracia na prírodu, aby z nej čerpala to vzácne, čo pre nás má – energiu, silu a zdravie. Bachove esencie sa starajú o našu duševnú rovnováhu, nastoľujú harmóniu a „opravujú“ rozkolísané emócie – to všetko sa mohlo podpísať aj na našom telesnom zdraví. Bachova metóda sa dá považovať ako doplnok tradičnej liečby, ktorý nemá vedľajšie účinky. Liečením ducha pomáha liečiť aj telo.

Dr. Edward Bach vytvoril systém 38 esencií (vôní) z bežných rastlín, ktoré nie sú jedovaté a ktoré možno rastú aj vo vašej blízkosti. Tridsiata deviata esencia v sebe obsahuje kombináciu viacerých Bachových kvetinových esencií a nazýva sa Záchranná či krízová esencia alebo esencia prvej pomoci(podobne ako máte v aute alebo doma lekárničku pre prípady núdze). Metóda má korene v tridsiatych rokoch minulého storočia

Užívanie esencií vám umožní upraviť tok energií vo vašom tele, zbaviť sa negatívnych emócií a nájsť harmóniu. Bach systém vytvoril tak, aby pokryl všetky hlavné typy negatívnych emócií. Vychádzal z toho, že emocionálna nerovnováha sa skôr či neskôr prejaví vo fyzických problémoch – strach, smútok či osamelosť ovplyvnia váš zdravotný stav. Podľa Bacha je viacero skupín negatívnych emócií, ktoré obsahujú ešte jemnejšie triedenie emócií. Tie základné sú neistota, strach, strata záujmu o súčasnosť, osamelosť, submisívnosť, prehnaná starostlivosť a zúfalstvo.

Bachova metóda môže byť využitá ako samoliečba, alebo si môžete zvoliť návštevu terapeuta, ktorý vám odporučí konkrétne esencie, ktoré by mohli riešiť vašu konkrétnu situáciu. Keďže ide o problémy s emóciami, terapeut sa snaží zistiť, čo ich ovplyvňuje. Na základe poznania situácie potom odporučí esenciu, ktorá by vám mohla pomôcť. Ak nemáte túto radu, musíte skúšať podľa charakteristík. Bachove esencie majú pridelené svoje pevné číslo, zvyčajne ide o dovoz od certifikovaných výrobcov. Zoznam lekární a predajcov Bachových esencií, ako aj kontakt na terapeutov, nájdete ľahko na internete.

Terapia sa používa aj v prípade domácich miláčikov – veď aj taký psík alebo domáca mačička mávajú strach.

 

Aké sú Bachove esencie?

(číslo v hierarchii esencií / slovenský názov / anglický názov / latinský názov / čo ovplyvňuje)

 

Repík lekársky (Agrimony / Agrimonia eupatoria) – silený úsmev

Často sa stáva, že si navonok robíte vtipy, ale v duši máte smútok, že máte na tvári silený úsmev, ale vôbec sa vám nechce smiať. Svoje problémy si nechávate pre seba, dusíte ich niekde vnútri a oni vás postupne rozožierajú. To sa potom prejavuje aj na vašom telesnom stave. Tieto emócie potrebujete zo seba dostať von, uvoľniť sa, otvoriť svoju dušu a odstrániť ventily, ktoré vo vás ako „v papiňáku“ dusia všetko negatívne. Esencia z repíka vám môže pri tom výrazne pomôcť.

Topoľ osika (Aspen / Populus tremula) – strach z neznámeho

Môžete sa báť vecí, ktoré neviete pomenovať. Takýto strach vychádza odnikiaľ a vedie nikam. Sú to skôr predtuchy, než reálne nebezpečenstvo, bojíte sa záležitostí, ktoré sa nemusia stať alebo sa nestanú práve vám. Tento strach vám môžu priniesť aj sny, ale tie vychádzajú z vášho podvedomia. Strach sa môže zjaviť znenazdajky, ale tiež môže byť prítomný dlhší čas. Tak sa ešte predlžuje jeho negatívne pôsobenie. S pomocou topoľovej esencie sa postupne bude strácať alebo sa aspoň obmedzia jeho prejavy.

Buk lesný (Beech / Fagus sylvatica) – netolerantnosť

Nie je pravda, že len vy máte pravdu, môžu ju mať aj iní. Ak si to neuvedomujete, ak nepoznáte slovo tolerancia, mali by ste skúsiť terapiu esenciou z buka. Potrebujete vidieť svet nie v negatívnom svetle, ale ako miesto, v ktorom je veľa dobra. Musíte sa učiť byť súcitný, vedieť sa vcítiť do pocitov iných ľudí a akceptovať aj iné názory, aj keby ste s nimi práve nesúhlasili. Ak sa budete správať podráždene, vytvoríte okolo seba kruh, do ktorého iní nebudú chcieť vstupovať a zostane ako osamelý strom.

Zemežlč menšia (Centaury / Centaurium umbellatum) – nevie povedať nie

Každý vie, že povedať nie je niekedy veľmi ťažké, ale často potrebné. Niektorí ľudia však s tým majú problém. Nedokážu si obhájiť svoj názor, obávajú sa nesúhlasiť a radšej sa podriadia, ako by mali byť proti. Chce každému vyhovieť, čo niektorí ľudia môžu začať zneužívať. Znamená to, že často dostanú prácu, ktorú nevládzu spraviť, a to len preto, že nedokázali povedať jednoznačné nie. Prostredníctvom tejto esencie si môžu zdvihnúť sebavedomie, naučia sa, že aj nesúhlas môže byť pozitívom pre obe strany.

Rohoblizník (Cerato / Ceratostigma willmottiana) – pochybnosti, nerozhodnosť

Sú ľudia, ktorí sú rázni a rýchlo sa rozhodujú. Iní však váhajú, nedôverujú si, pochybujú o tom, že dokážu urobiť správne rozhodnutie. Neveria vlastnému úsudku, potrebujú si ho potvrdiť u druhých. Niekedy si kladú množstvo otázok, pri ktorých jedna vylučuje druhú a tento zmätok v hlave vedie k rozhodnutiam, ktoré nemusia byť dobré. Ak to dopadne zle, vedie to len k ďalšej frustrácii a ďalšie rozhodovanie je ešte ťažšie. Ak to náhodou vyjde, tak si nepripíšu zásluhy. Esencia pomôže pri hľadaní vnútornej istoty.