RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Magická liečivá sila gaštanov

27. októbra 2022
OObrázok od Ylanite Koppens z Pixabay 

Gaštany sú tradičnou a neodmysliteľnou súčasťou jesene. Vďaka ich zázračným účinkom ich môžeme prirovnať k rozprávkovým Popoluškiným orieškom. Či už ide o gaštany jedlé alebo plody pagaštanu konského, ich magické schopnosti poznali už naši predkovia, ktorý ich využívali na posilnenie tela i ducha, ako aj ďalších životných oblastí. Majú totiž moc vniesť do nášho života silnú pozitívnu energiu a splniť naše túžby a priania. O ich vzácnosti hovorí aj skutočnosť, že sa kedysi v dávnych dobách používali ako naturálne platidlo! A my si nimi aj dnes môžeme „zaplatiť“ svoje zdravie i šťastie!

 

GAŠTAN JEDLÝ

Vitamínový koktail

Jedlé gaštany sa do Európy rozšírili už v časoch antiky, kedy ich pestovali Gréci a neskôr Rimania. Kedysi bývali potravinou s podobným využitím ako zemiaky, pretože obsahujú 30 až 60 % škrobu a 6 až 10 % bielkovín. Plody sú veľmi výživné a majú komplexný prínos pre ľudské zdravie vďaka ich antioxidačným účinkom. Majú vysoký podiel tanínu, ktorý je účinným antioxidantom s protirakovinovým účinkom a takisto bohatý obsah vitamínu C, hoci  tepelnou úpravou ich obsah klesá. Takisto obsahujú aj veľmi veľa ďalších vitamínov, ako napríklad vitamín B, E, K a tiež dôležité minerálne látky, ako horčík, železo, vápnik, draslík, zinok či fosfor. Majú vysoký obsah uhľovodíkov a omega-3 mastných kyselín. Čo sa v nich nenachádza je lepok ani glukóza, takže sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Vďaka absencii sodíka sú taktiež vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom. A aby toho nebolo málo, čerstvé gaštany sú nízkokalorické, nemajú žiaden cholesterol ani glutén a len 3% tuku. Sú preto vhodným doplnkom aj pri redukčných diétach. Kedysi dokonca zachraňovali chudobných pred hladom, pretože dokážu vynikajúco zasýtiť.

Tip: U nás najčastejšie konzumujeme gaštany v pečenej forme. Ďalším spôsobom ako ich konzumovať, je ich uvariť alebo udusiť ako zeleninu. Gaštan jedlý si však nesmieme zameniť za pagaštan konský, ktorý je nejedlý a patrí do úplne inej botanickej rodiny.

 

Liečivé účinky plodov gaštanu jedlého na zdravie:

  • antioxidačné účinky
  • detoxikačné účinky
  • podpora imunitného systému
  • pôsobenie proti infekciám
  • očisťovanie pečene od jedov a toxínov
  • eliminácia rakovinotvorných voľných radikálov
  • ochrana pred vznikom a pomoc pri chronických ochorení srdca
  • podpora a zlepšovanie srdcovo-cievneho systému
  • znižovanie krvného tlaku a stabilizácia zdravej hladiny
  • podpora krvného obehu a zrážanlivosti krvi
  • pomoc pri málokrvnosti
  • znižovanie hladiny zlého cholesterolu
  • podporovanie trávenia
  • pôsobenie proti hnačkám
  • ochrana žalúdka
  • pomoc pri reumatických ochoreniach
  • boj proti starnutiu vnútorných orgánov
  • omladzovanie pokožky
  • zlepšovanie kvality nechtov i vlasov
  • pomoc pri bolestiach hlavy
  • pôsobenie proti únave a stavom vyčerpania
  • podpora mozgovej činnosti, pamäte a koncentrácie
  • pôsobenie proti psychickým poruchám a stavom úzkosti

 

Tip: Pre svoju vlhkosť sú gaštany náchylné na plesne, preto je potrebné uskladňovať ich v suchu a chlade a, samozrejme, čo najskôr zjesť! Aby vám po nazbieraní vydržali čerstvé, nechajte ich najskôr niekoľko dní dozrieť a vysušiť pri izbovej teplote. Pred pečením ich jemne narežte, ideálne do kríža, aby sa hnedá šupka dala jednoduchšie odstrániť.

 

Liečivé listy i kôra

Nielen samotné plody gaštana jedlého majú liečivé účinky, ale takisto aj ich listy a kôra.

Listy sa v ľudovom liečiteľstve a farmakologickom priemysle využívajú pri ochoreniach dýchacích ciest, napríklad pri astme či bronchitíde. Účinné sú aj proti kašľu a uľahčujú tiež vykašliavanie hlienov.

Tip: Pôsobia tiež proti reumatickým ťažkostiam. Z listov je možné pripraviť nálev alebo macerát. Odvar z kôry zase prečisťuje črevá a pomáha pri trávení, pôsobí proti hnačke a je nápomocný aj  pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva.

 

Aj stromy liečia

Stromy gaštana majú moc odoberať z prostredia negatívnu energiu. Môžete im odovzdať všetky zdravotné ťažkosti, ktoré sa týkajú vášho tela ako aj duše. Ak vás trápia zápaly, bolesti chrbtice či kĺbov, ako aj duševné trápenia, či potlačovanie zlosti, pritlačte sa na 2 až 3 minúty k stromu gaštana chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela. Predstavujte si, ako z vás všetky problémy odchádzajú.

Tip: Pre ešte úspešnejší účinok  svojho liečivého pobytu pri strome sa mu určite nezabudnite za jeho pomoc poďakovať.

 

RECEPTY

Obrázok od Holger Langmaier z Pixabay 

Gaštanový krém

Potrebujeme: 200 g uvarených jedlých gaštanov, 4 dl plnotučného mlieka, 1 žĺtok, 25 g krémového prášku, 70 g práškového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 1 PL rumu

Postup:

Trochu mlieka si dáme bokom a zvyšok dáme spolu s cukrom variť. V odloženom množstve mlieka spolu rozmiešame žĺtok, krémový prášok a prilejeme do vriaceho mlieka. Následne pridáme pretreté gaštany a za stáleho miešania povaríme Nakoniec do krému prilejem rum a rozdelíme do misiek.

  

Gaštanové rizoto

Potrebujeme (na 4 porcie):

200 g jedlých gaštanov, 350 g ryže, 200 g rôznej zeleniny, 400 ml zeleninového vývaru, 1 väčšiu cibuľu, 3 PL masla, 1 dl portského vína, nastrúhaný parmezán, soľ, korenie a bylinky na dochutenie

Postup:

Gaštany predvaríme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na masle opražíme cibuľu, pridáme zeleninu pokrájanú na kocky a po zmäknutí gaštany. Následne pridáme premytú guľatozrnnú ryžu a opekáme do „sklovito“. Podlejme časťou vývaru a zľahka premiešavame, kým sa vývar neodparí a nevsiakne do ryže. Takto pokračujeme v podlievaní, až kým ryža nezväčší svoj objem a nezmäkne. Naposledy podlejeme vínom. Po odstavení z plameňa ryžu podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme bylinky. Na koniec do zmesi pridáme nastrúhaný parmezán a rýchlo zamiešae, aby sa zrnká ryže spojili vzniknutou krémovou omáčkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť gaštanov, voľte jemnejšie druhy zeleniny, ako napríklad tekvicu, paštrnák, či karotku.

 

PAGAŠTAN KONSKÝ

Magická sila do vrecka

Plody pagaštanu konského nie sú len peknou jesennou dekoráciou a nie sú súce len na výrobu obľúbených postavičiek. Ich liečivá magická sila je, rovnako ako pri jedlých gaštanoch, priam čarovná! Opäť o nej vedeli už naši múdri predkovia, ktorí ich preto nosili vo vreckách. Podľa ľudového liečiteľstva totiž gaštany, ktoré si necháme vo vrecku, postupne uvoľňujú energiu pre celé telo a zároveň z neho  vysávajú škodliviny, čím pomáhajú nášmu zdraviu. Tak nás v chladnom jesennom a zimnom počasí ochránia pre prechladnutím, ale to nie je zďaleka všetko!

 

Liečivé účinky plodov pagaštanu konského na zdravie:

  • posilnenie obranyschopnosti organizmu
  • prevencia bolestí kolien a bedier
  • pomoc pri liečbe reumatizmu
  • prekonávanie neplodnosti
  • uľahčovanie procesu menopauzy
  • odbúravanie stresu

 

Gaštany ako symbol plodnosti

Plody pagaštanu konského sa oddávna považujú za symbol plodnosti. Podľa ľudovej tradície by gaštany vo vreckách mali nosiť ženy, ktoré túžia po bábätku, ale majú ťažkosti s počatím.

 Tip: Podľa ľudovej tradície by páry, ktoré chcú otehotnieť, teda aj ženy a muži, mali mať pri sebe stále deväť kusov gaštanov, ideálne v spodnej časti svojho tela, čo znamená, že ak aj nie vo vrecku, tak aspoň v taške.

 

Pomoc pri zvládnutí menopauzy

Ľudové liečiteľstvo ženám v prechode odporúča nosiť pri sebe tri vrecká čerstvo nazbieraných plodov pagaštanu konského, pričom v každom vrecku je potrebné mať pätnásť gaštanov. Keďže sa toľko kusov do vrecka na kabáte už nezmestí, ideálne je nosiť ich v kabelke.

 

Rehabilitačná a antistresová pomôcka

Gaštan vo vrecku je zároveň vynikajúcou rehabilitačnou pomôckou, ktorou je možné predísť aj vzniku reumatizmu alebo syndrómu karpálneho tunela. Gaštan, ktorý máme vo vrecku, nás totiž neustále nabáda k tomu, aby sme sa s ním hrali a rôzne ho stláčali. Tým si precvičujeme jemnú motoriku a udržujeme ruky kondícii. Rôzne žmolenie gaštanu v rukách zároveň pôsobí antistresovo, pretože pomáha odbúrať stres a upokojiť myseľ. Rovnaký účinok má aj samotné hladenie hladkého povrchu gaštana.

Tip: Gaštany vo vrecku vám pomôžu aj počas dôležitej schôdzky alebo skúšky v škole, kedy  potrebujete zachovať pokoj a posilniť koncentráciu. Gaštany majú totiž okrem upokojujúcich ú

účinkov aj schopnosť posilňovať sebavedomie!

 

Tinktúra z pagaštanu konského na unavené a opuchnuté nohy aj na kŕčové žily

Obsahové látky z pagaštanu konského aescín a aesculín posilňujú žilové steny, zlepšujú tonus ciev, znižujú priepustnosť kapilár a zvyšujú ich odolnosť. Tinktúra je preto rovnako vhodná na ťažké, unavené a opuchnuté nohy, ako aj na kŕčové žily či drobné žilky.

 

Potrebujeme:

plody pagaštanu konského, 40 – 60 % alkohol

Postup:

Čerstvo nazbierané plody pagaštanu konského nakrájame na menšie časti. Kúsky dávame po menších častiach do mlynčeka na kávu a najemno ich pomelieme. Jemnú drť zalejeme 40 až 60-percentným alkoholom, napríklad vodkou a necháme 3 až 4 týždne lúhovať. Následne tinktúru precedíme cez čajový alebo kávový filter a natierame si ňou postihnuté miesta.

Tip: Gaštany na výrobu tinktúry musia byť čerstvé, aby sa dobre krájali.

 

ZunaS