
Už len hrejivá vôňa vanilky alebo škorice nám dokáže zlepšiť náladu a zahriať nás pri srdci. Okrem toho sú obe tieto hrejivé koreniny pravou srdcovou záležitosťou v každom smere! Popri skvelej vôni, chuti a mnohých účinkoch na zdravie, majú pozitívny vplyv na srdce a tak, ako nás vedia upokojiť, vedia v nás prebudiť aj vášeň! Ak teda chcete niekoho očariť „elixírom lásky“ nezabudnite doň pridať vanilku alebo škoricu! Počas nastávajúcej zimy si ich rozhodne doprajte čo najviac a vychutnajte si vďaka nim tie pravé ŠŤASTNÉ a VESELÉ Vianoce plné zdravia a lásky!
VANILKA
Vanilku, ktorá obsahuje okrem vanilínu ešte viac ako 200 aromatických látok, používali ako voňavé korenie v dávnej histórii už Aztékovia, ktorí jej pripisovali aj blahodarné účinky na zdravie, a to od celkovej vzpruhy až po pozitívny vplyv na srdce. A nemýlili sa! Vanilka je skutočne komplexným liečivom pre zdravotnú kondíciu srdca. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, sodík, vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo, meď, mangán, vitamín B, omega-3 i omega-6 mastné kyseliny a spomínaný vanilín. Ten blokuje nielen voľné radikály, ktoré spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia, zápaly či predčasné starnutie pokožky, ale tiež vznik rakoviny. Výskumy dokazujú, že vanilín indukuje programovanú bunkovú smrť v prípadoch rakoviny hrubého čreva a rakoviny konečníka. Najviac antioxidantov obsahuje vanilka bourbon a najmä plody rastliny (výťažky sú z tohto hľadiska menej účinné). Práve pre zdraviu prospešné vlastnosti, by sme si mali vanilku vychutnávať pravidelne.
Účinky vanilky na zdravie:
- podpora imunitného systému
- antioxidačné účinky
- povzbudzovanie činnosti srdca
- znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení
- spriechodňovanie ciev
- zvyšovanie krvného tlaku
- pomoc v prevencii rozmnožovania nádorových buniek
- zlepšovanie činnosti pečene
- vplyv proti ochoreniam očí
- antibakteriálne a antimykotické účinky
- pomoc pri liečbe kožných problémov – ekzémov, vyrážok, atopickej dermatitídy
- znižovanie horúčky
- odstraňovanie pocitu studených končatín
- pomoc pri úprave menštruačného cyklu a zmiernení kŕčov brucha
- úľava pri nevoľnostiach počas tehotenstva
- pomoc pri tráviacich ťažkostiach
- regulácia tvorby žalúdočnej kyseliny a úprava látkovej výmeny
- podpora chudnutia
- energetické povzbudenie celého organizmu
- zlepšovanie koncentrácie
- pôsobenie proti depresiám
- zlepšovanie kvality spánku
- pomoc proti vypadávaniu vlasov
Tip: Napriek tomu, že má vanilka vysokú nutričnú hodnotu, môže pomôcť aj pri chudnutí, pretože navodzuje pocit sýtosti a zároveň podporuje látkovú výmenu.
ŠKORICA
Škorica patrí medzi najstaršie koreniny sveta. Nachádza vo vnútornej vrstve kôry stromu príbuznému vavrínu (bobkovému listu). Rozlišujeme medzi dvoma typmi škorice – cejlónskou a čínskou – cejlónska je jemnejšia a svetlejšia a predáva sa vo forme zvitkov, kým čínska (cassia) sa zase predáva v mletej forme. Rozdiel v ich zložení je však minimálny. Škorica obsahuje celé spektrum vitamínov a minerálov – železo, kalcium, magnézium a vitamíny A, B6 a C. Štúdie poukazujú na antiproliferatívny potenciál proti rôznym typom rakovinových buniek, pripisuje sa to škoricovému aldehydu, eugenolu a betakaryofylínu. Medzi ďalšie účinné látky patrí kyselina škoricová, terpén, anthokyanín, cinamaldehyd, eugenol, cineol, aldehyd a cinamyl acetát. Škorica je vhodným doplnkom pri liečbe cukrovky 2. typu a metabolického syndrómu. Potraviny, ktoré sú korenené škoricou majú schopnosť znižovať glykemické výkyvy po jedle.
Účinky škorice na zdravie:
- antioxidačné účinky
- antibakteriálne účinky
- povzbudzovanie organizmu
- pomoc pri chrípke a prechladnutí
- podpora vykašliavania hlienov
- posilňovanie kardio-vaskulárneho systému
- podpora pružnosti ciev a žíl
- zlepšovanie krvného obehu
- regulácia krvného tlaku
- znižovanie hladiny cholesterolu a triglyceridov
- podpora prekrvovania sliznice žalúdka
- pomoc pri liečbe žalúdočných vredov a nádorov žalúdka
- vplyv na znižovanie zrážanlivosti krvi
- hypoglykemické účinky – vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi
- eliminácia inzulínovej rezistencie a podpora jeho správneho účinkovania
- posilňovanie trávenia a tráviaceho ústrojenstva
- uvoľňovanie črevných plynov
- urýchľovanie látkovej výmeny
- pomoc pri liečbe infekcií močových ciest
- zlepšovanie prekrvovania končatín
- antireumatické účinky, zmierňovanie zápalov v kĺboch
- priaznivé účinky na svalstvo
- regenerácia tkanív
- ochranné pôsobenie pri neurodegeneratívnych ochoreniach – napr. Alzheimerova choroba
- prekrvovanie a hydratácia pokožky
- pomoc pri liečbe akné
- · pôsobenie proti bolesti zubov
- · podpora chudnutia
Tip: Terapeutické dávkovanie v podobe mletej škorice je tretina až polovica čajovej lyžičky po jedle 1 až 2-krát denne. Maximálne množstvo cejlónskej škorice je dva a pol čajovej lyžičky denne a čínskej škorice nie viac ako 1 čajová lyžička denne. Počas tehotenstva sa odporúča používať škoricu len ako korenie do jedál. Priveľká konzumácia škorice, môže vďaka obsahu kumanínu, spôsobiť problémy s pečeňou a obličkami. Pozor by ste však mali dať na to, aby vám škorica príliš neznížila hladinu cukru v krvi. Škoricu určite nepoužívajte ak užívate lieky na riedenie krvi, prípadne máte problémy s krvácavosťou.
RECEPTY STAREJ MAMY nájdete tu.