Zdravie a krása

Duo pre zdravé srdce VANILKA & ŠKORICA

30. novembra 2022
Obrázok od Ylanite Koppens z Pixabay 

Už len hrejivá vôňa vanilky alebo škorice nám dokáže zlepšiť náladu a zahriať nás pri srdci. Okrem toho sú obe tieto hrejivé koreniny pravou srdcovou záležitosťou v každom smere! Popri skvelej vôni, chuti a mnohých účinkoch na zdravie, majú pozitívny vplyv na srdce a tak, ako nás vedia upokojiť, vedia v nás prebudiť aj vášeň! Ak teda chcete niekoho očariť „elixírom lásky“ nezabudnite doň pridať vanilku alebo škoricu! Počas nastávajúcej zimy si ich rozhodne doprajte čo najviac a vychutnajte si vďaka nim tie pravé ŠŤASTNÉ a VESELÉ Vianoce plné zdravia a lásky!

 

VANILKA

Vanilku, ktorá obsahuje okrem vanilínu ešte viac ako 200 aromatických látok, používali ako voňavé korenie v dávnej histórii už Aztékovia, ktorí jej pripisovali aj blahodarné účinky na zdravie, a to od celkovej vzpruhy až po pozitívny vplyv na srdce. A nemýlili sa! Vanilka je skutočne komplexným liečivom pre zdravotnú kondíciu srdca. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, sodík, vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo, meď, mangán, vitamín B, omega-3 i omega-6 mastné kyseliny a spomínaný vanilín. Ten blokuje nielen voľné radikály, ktoré spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia, zápaly či predčasné starnutie pokožky, ale tiež vznik rakoviny. Výskumy dokazujú, že vanilín indukuje programovanú bunkovú smrť v prípadoch rakoviny hrubého čreva a rakoviny konečníka. Najviac antioxidantov obsahuje vanilka bourbon a najmä plody rastliny (výťažky sú z tohto hľadiska menej účinné).  Práve pre zdraviu prospešné vlastnosti, by sme si mali vanilku vychutnávať pravidelne.

 

Účinky vanilky na zdravie:

  • podpora imunitného systému
  • antioxidačné účinky
  • povzbudzovanie činnosti srdca
  • znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení
  • spriechodňovanie ciev
  • zvyšovanie krvného tlaku
  • pomoc v prevencii rozmnožovania nádorových buniek
  • zlepšovanie činnosti pečene
  • vplyv proti ochoreniam očí
  • antibakteriálne a antimykotické účinky
  • pomoc pri liečbe kožných problémov – ekzémov, vyrážok, atopickej dermatitídy
  • znižovanie horúčky
  • odstraňovanie pocitu studených končatín
  • pomoc pri úprave menštruačného cyklu a zmiernení kŕčov brucha
  • úľava pri nevoľnostiach počas tehotenstva
  • pomoc pri tráviacich ťažkostiach
  • regulácia tvorby žalúdočnej kyseliny a úprava látkovej výmeny
  • podpora chudnutia
  • energetické povzbudenie celého organizmu
  • zlepšovanie koncentrácie
  • pôsobenie proti depresiám
  • zlepšovanie kvality spánku
  • pomoc proti vypadávaniu vlasov

Tip: Napriek tomu, že má vanilka vysokú nutričnú hodnotu, môže pomôcť aj pri chudnutí, pretože navodzuje pocit sýtosti a zároveň podporuje látkovú výmenu.

 

ŠKORICA

Škorica patrí medzi najstaršie koreniny sveta. Nachádza vo vnútornej vrstve kôry stromu príbuznému vavrínu (bobkovému listu). Rozlišujeme medzi dvoma typmi škorice – cejlónskou a čínskou – cejlónska je jemnejšia a svetlejšia a predáva sa vo forme zvitkov, kým čínska (cassia) sa zase predáva v mletej forme. Rozdiel v ich zložení je však minimálny. Škorica obsahuje celé spektrum vitamínov a minerálov – železo, kalcium, magnézium a vitamíny A, B6 a C. Štúdie poukazujú na antiproliferatívny potenciál proti rôznym typom rakovinových buniek, pripisuje sa to škoricovému aldehydu, eugenolu a betakaryofylínu. Medzi ďalšie účinné látky patrí kyselina škoricová, terpén, anthokyanín, cinamaldehyd, eugenol, cineol, aldehyd a cinamyl acetát. Škorica je vhodným doplnkom pri liečbe cukrovky 2. typu a metabolického syndrómu. Potraviny, ktoré sú  korenené škoricou majú schopnosť znižovať glykemické výkyvy po jedle.

 

Účinky škorice na zdravie:

  • antioxidačné účinky
  • antibakteriálne účinky
  • povzbudzovanie organizmu
  • pomoc pri chrípke a prechladnutí
  • podpora vykašliavania hlienov
  • posilňovanie kardio-vaskulárneho systému
  • podpora pružnosti ciev a žíl
  • zlepšovanie krvného obehu
  • regulácia krvného tlaku
  • znižovanie hladiny cholesterolu a triglyceridov
  • podpora prekrvovania sliznice žalúdka
  • pomoc pri liečbe žalúdočných vredov a nádorov žalúdka
  • vplyv na znižovanie zrážanlivosti krvi
  • hypoglykemické účinky – vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi
  • eliminácia inzulínovej rezistencie a podpora jeho správneho účinkovania
  • posilňovanie trávenia a tráviaceho ústrojenstva
  • uvoľňovanie črevných plynov
  • urýchľovanie látkovej výmeny
  • pomoc pri liečbe infekcií močových ciest
  • zlepšovanie prekrvovania končatín
  • antireumatické účinky, zmierňovanie zápalov v kĺboch
  • priaznivé účinky na svalstvo
  • regenerácia tkanív
  • ochranné pôsobenie pri neurodegeneratívnych ochoreniach – napr. Alzheimerova choroba
  • prekrvovanie a hydratácia pokožky
  • pomoc pri liečbe akné
  • ·         pôsobenie proti bolesti zubov
  • ·         podpora chudnutia

 

Tip: Terapeutické dávkovanie v podobe mletej škorice je tretina až polovica čajovej lyžičky po jedle 1 až 2-krát denne. Maximálne množstvo cejlónskej škorice je dva a pol čajovej lyžičky denne a čínskej škorice nie viac ako 1 čajová lyžička denne. Počas tehotenstva sa odporúča používať škoricu len ako korenie do jedál. Priveľká konzumácia škorice, môže vďaka obsahu kumanínu, spôsobiť problémy s pečeňou a obličkami. Pozor by ste však mali dať na to, aby vám škorica príliš neznížila hladinu cukru v krvi. Škoricu určite nepoužívajte ak užívate lieky na riedenie krvi, prípadne máte problémy s krvácavosťou.

 

RECEPTY STAREJ MAMY nájdete tu.