RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Liečivé Vianoce

21. decembra 2022
Obrázok od Chantelle Thompson z Pixabay 

v znamení borovice

Vôňa borovice je neodmysliteľne spojená s Vianocami a zimným obdobím. A nie je náhoda, že sa nám táto vôňa tak páči a pôsobí na nás tak príjemne! Navyše je aj liečivá, tak ako ďalšie časti tohto stromu! Doprajte si preto tento rok Vianoce plné borovice!

 

Borovica na liečenie dýchacích ciest a aromaterapiu

Už najvýznamnejší lekár všetkých čias Hippokrates (asi 460 – 370  p. n. l.), odporúčal použitie borovice pri respiračných problémoch a infekciách dýchacích ciest. Silice – teda destiláty z čerstvého ihličia, výhonkov alebo plodových šišiek borovice, ako aj ďalších ihličnanov, napríklad smrekov či jedličiek, sú pre ne prospešné, a preto sa využívajú aj v aromaterapii. Pridávajú sa ako prísady do esencií na uľahčenie dýchania i do kúpeľov. Ich cennou vlastnosťou je schopnosť vyvolávať potrebné odkašliavanie. Nielenže miestnosť krásne rozvoňajú a osviežia, ale pôsobia tiež upokojujúco, pretože navodzujú príjemnú atmosféru pobytu v lese. Vo veľmi malých množstvách sú silice tiež zložkami mastí, náplastí, balzamov a mazadiel proti reumatizmu, pri neuralgických bolestiach a natiahnutých svaloch a majú svoje významné miesto aj v ďalšej kozmetike.

 

Účinky silíc ihličnanov na zdravie:

  • protizápalové a antioxidačné účinky
  • liečenie ochorení dýchacích ciest
  • úľava od reumatických bolestí
  • pomoc pri ťažkostiach a bolestiach kĺbov
  • liečenie artrózy
  • zbavovanie kašľu a nádchy

Tip: Ak namočíte ihlice borovice lesnej do luhu, získate liečivý nápoj, o ktorom vedeli už starovekí Gréci, ktorý ním plnili vankúše pre chorých. Kedysi slúžil takisto aj na obklady pri reumatizme. Rozvarené ihličie sa pridávalo do kúpeľov a prikladalo na bolestivé miesta. Rímske ženy dokonca využívali borovicový terpentín ako dezodorant dychu a taktiež sa údajne spájal aj s liečbou rakoviny. Ihličie môže byť použité aj ako provizórna zubná kefka a živica z borovice je zase výborná pri odstraňovaní cukrov zo zubov.

Borovica lesná

Borovica lesná patrí do čeľade borovicovitých (Pinaceae), do ktorej spadá viac než sto druhov stále zelených stromov. Spomedzi nich má však najviac liečebných účinkov. Jej kôra a ihličie totiž liečia a harmonizujú životne dôležité orgány. Majú vysoký obsah vitamínu A, C a K a mnoho karotenoidov, pôsobiacich ako antioxidanty.

 

Účinky borovice lesnej na zdravie:

  • posilnenie zraku, prevencia šedého zákalu, spomalenie nástupu makulárnej degenerácie
  • ozdravovanie dýchacích ciest
  • ochrana tela pred patogénmi
  • zlepšenie krvného obehu
  • vplyv na zdravie pokožky a vlasov

Borovicová tinktúra

Tinktúry z borovice lesnej predstavujú zdravú bombu pre náš organizmus. V súčasnosti mnohí bylinkári zbierajú na jar mladé borovicové výhonky a pripravujú z nich osviežujúci vitamínový nápoj. Narezaním dreva sa získava živicový balzam, ktorý sa používa pri liečbe zle sa hojacich rán. Neodporúča sa však pri bolestiach a zápaloch vnútorných orgánov, pretože ich môže poškodiť. Odvar z kôry alebo ihličia borovice telu zabezpečí prísun vysokého množstva vitamínu C, ktorý je nevyhnutnou súčasťou imunitného systému a pomáha stimulovať tvorbu bielych krviniek. Taktiež ponúka silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať chronickým chorobám.

Účinky tinktúry zo šišiek borovice lesnej na zdravie:

  • podpora prekrvenia organizmu
  • pomoc pri reume
  • úľava od bolesti svalov, kĺbov a kostí
  • potlačenie migrény

 

RECEPTY

Borovicový čaj

Čaj z borovice vám dodá želané osvieženie a relax pre celé telo. Posilňuje totiž organizmus a zároveň ho upokojuje. Odporúča sa preto aj pri nervozite a depresii. Je skvelý tiež pre mladé mamičky, ktoré trápia bolesti hlavy alebo nespavosť. Konzumácia čaju z vylúhovaného ihličia alebo konzumácia čisto surového ihličia pomáhajú pri kašli, horúčke a nadmernej tvorbe hlienu.

 Potrebujeme: 3PL konárikov borovice, 0,5 l vody

Postup: Konáriky  borovice očistíme nadrobno posekáme. Dáme ich do pol litra vody a varíme 5 až 10 minút. Necháme lúhovať 15 až 20 minút. V prípade potreby ochutíme medom.

 Tip: Dobu varenia 10 minút neprekračujte, aby ste neprišli o vzácne vitamíny.

            

Vitamínový drink z borovice

Pripravte si zo zimného ihličia borovice nápoj, ktorý vám zabezpečí potrebnú dávku vitamínu C!

Potrebujeme: vetvičky z borovice, 1 ČL kyseliny citrńovej

Postup: Z vetvičiek borovice ostriháme ihličie, umyjeme a hneď zalejeme v porcelánovej nádobe horúcou vodou v pomere 1:3. Na vzduchu sa totiž vitamín C veľmi rýchlo okysličuje. Aby sa ihličie vylúhovalo rýchlejšie, pridáme kyselinu citrónovú. Necháme odstáť približne 30 minút, občas premiešame. Následne scedíme niekoľkokrát preloženou gázou alebo sitkom z umelej hmoty a necháme odstáť niekoľko hodín, až kým nevznikne usadenina. Zlejeme ju potom do fľaše, uzavrieme a na tri dni ju odložíme do chladničky. Pijeme tento vitamínový nápoj trikrát denne po poldeci. 

Tip: Čas lúhovania je potrebné dodržať, pretože ak by sme ihličie lúhovali dlhšie, nápoj nám zhorkne.

 

Borovicové šišky

Plody borovice lesnej – šišky majú krásnu arómu, ktorá dá spálni celkom iný charakter!

Účinky šišiek borovice lesnej na zdravie:

  • zlepšenie zaspávania
  • dezinfekcia vzduchu
  • eliminácia alergénov, vírusov a baktérií
  • uvoľnenie a zbavenie pocitov stresu

Tip: Nazbierajte si za suchého počasia malé šišky do plátenného vrecka alebo košíka a nechajte ich lúhovať v alkohole alebo alpe minimálne tri týždne. Ak tento silný odvar, ktorý je účinné antiseptikum, prilejete do vody, získate liečivý kúpeľ pre boľavé kĺby, uľavíte upchatým dutinám a vydezinfikujete pokožku. Ak čistý odvar vylejete do lavóra a vymáčate si v ňom 20 až 30 minút nohy, zmiernite tým opuchy a bolestivé kŕče.

Tip: Šišky borovice lesnej je možné aj zavariť v sladkom náleve alebo spolu s lekvárom, ideálne s príchuťou lesných plodov. Získate vynikajúcu pochúťku, ktorú si môžete pridať napríklad do čaju.

Borovica horská

Borovica horská, nazývaná aj Limba, je odlišná od borovice lesnej. Rastie prevažne vo vysokohorskom teréne a získava sa z nej limbový olej.

Účinky limbového oleja na zdravie:

  • pomoc pri kolike
  • úľava pri závratoch
  • eliminácia hučania v ušiach a bolesti uší
  • odstránenie bolesti zubov
  • pomoc pri bolestivých prsníkoch

Tip: Z ihličia borovice horskej si takisto možno pripraviť odvar či zápar prospešný pri ochoreniach dýchacích ciest a na zlepšenie prekrvenia organizmu.

Borovica píniová

Borovica píniová je charakteristická svojím netypickým vzhľadom, nakoľko vyzerá ako roztvorený dáždnik. Rastie prevažne v Afrike, Južnej Amerike a v stredomorskej oblasti Európy, pretože má rada skôr teplo, sucho, kyprú pôdu a mráz jej škodí. Tento druh borovice má veľké a hrubé šišky, dorastajúce do dĺžky až 15 centimetrov. Tie ukrývajú píniové oriešky smotanovo-bielej farby a maslovej chuti, ktoré si môžeme dopriať aj u nás. Obsahujú veľa zdravých tukov, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Okrem konzumácie slúžia aj napríklad na prípravu skvelého píniového oleja.

Účinky píniových orieškov na zdravie:

  • antioxidačné vlastnosti
  • podpora trávenia
  • pomoc pri chudnutí
  • zníženie chuti do jedla

Tip: Píniové oriešky sú veľmi kalorické, preto by sme ich mali konzumovať v rozumných množstvách – odporúča sa 10 až 20 g orieškov 2 až 3-krát týždenne. Najlepšie je ich konzumovať čerstvé, kedy sú najvýživnejšie a majú najvyšší obsah všetkých minerálov a vitamínov. Pri dlhšom skladovaní zvyknú zhorknúť, čím sa mení aj ich chuť. Výborne chutia opečené na otvorenom ohni. Dajú sa použiť do šalátov, cestovín, sušienok, pri príprave mäsa i smoothie nápojov.

ZunaS