Zdravie a krása

Káva naša každodenná

20. januára 2023

Káva je nielen ideálnym menovateľom pre chvíle pohody a príjemné stretnutia kdekoľvek ste, ale aj výdatnou porciou zdravia, krásy a vitality! V každej šálke sa ukrýva povzbudenie, dobrá nálada, i ochrana pred mnohými civilizačnými ochoreniami. Z kávovej usadeniny si zase môžete pripraviť napríklad obľúbený domáci kávový píling – coffee scrub, ktorý vašu pokožku dokonale vyživí aj omladí. Tak preto viac neváhajte a vychutnajte si kvalitnú kávu vždy, keď budete mať príležitosť!

 

Zaručený antioxidant

Liečivé rastlinné látky sa okrem zeleniny, bobuľového ovocia a orieškov ukrývajú práve v káve!  Dokonca ju naše telo vie spracovať lepšie ako inú potravinu. Káva obsahuje viac ako dvesto antioxidantov, a práve preto chráni kardiovaskulárny systém, obraňuje telo pred oxidačným stresom, a tým aj pred vznikom mnohých civilizačných ochorení. Pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam – znižuje riziko vzniku rakoviny prsníkov, vaječníkov, ústnej dutiny, pečene, hrubého čreva a prostaty a taktiež pomáha pri ochrane pred recidívou. Vysoký obsah draslíka a horčíka má tiež veľký význam z hľadiska výživy. Aj tu však záleží, po akej káve siahneme – pri prekvapkávanej filtrovanej káve je napríklad nižší ako pri káve zalievanej či espresse. Obsah antioxidantov závisí tiež od druhu a spôsobu úpravy kávových zŕn. Najväčší antioxidačný účinok sa pripisuje praženej káve. Pri pražení totiž vznikajú a uvoľňujú sa tzv. hnedé melanoidy, ktoré majú významné antioxidačné účinky.

Tip: Milovníci kávy údajne bývajú náruživejší! Navyše je vedecky dokázané, že muži, ktorí holdujú káve majú pohyblivejšie spermie ako tí, ktorí kávu nepijú.

 

Už aj jedna šálka lieči

Už jedna šálka kávy denne dokáže znížiť riziko cirhózy pečene na pätinu, pretože zmierňuje škodlivé následky z pitia alkoholu. Jedna šálka kávy takisto pomáha vďaka obsahu adenozínu chrániť pre rizikom vzniku Parkinsonovej choroby, pretože priaznivo vplýva na jej symptómy, ako sú triaška či svalová strnulosť. Látky obsiahnuté v káve taktiež bojujú proti Alzheimerovej chorobe, preto ju je vhodné piť aj vo vyššom veku. Kofeín obsiahnutý v káve urýchľuje tiež črevnú peristaltiku a vyvoláva defekačný reflex. To určite ocenia všetci, ktorých netrápi syndróm dráždivého čreva alebo dlhšie pretrvávajúce psychosomatické problémy s trávením či laktózovou alebo histamínovou intoleranciou. A hoci sa je pravda, že káva prispieva k žltému sfarbeniu zubov, na druhej strane však dokáže zabrániť vzniku zubného kazu.

Tip: Vypitie 2 až 4 šálok kávy denne znižuje riziko vzniku ochorenia srdca až o 20 %. Tvrdenie, že káva zvyšuje krvný tlak je pravdivé len čiastočne a platí len pre ľudí, ktorí kávu bežne nepijú. Ľuďom s normálnym alebo ideálnym krvným tlakom, ktorí sú zvyknutí piť ju pravidelne, s tlakom nič výrazné neurobí. To isté platí aj o ďalšom z tvrdení o tom, že káva zvyšuje cholesterol. Napríklad turecká káva môže mierne zvyšovať cholesterol v krvi, ale filtrovaná či rozpustná káva už veľa látok zvyšujúcich cholesterol (kafestol a kahweol) neobsahuje, pretože filter ich jednoducho zadrží. 

 

Účinky kávy na zdravie

  • antioxidačné a antiaterogénne účinky
  • očisťovanie organizmu od voľných radikálov
  • ochrana kardiovaskulárneho systému
  • podpora srdcovej činnosti
  • povzbudenie organizmu
  • ochrana bunkovej bielkoviny a DNA
  • prevencia pred Parkinsonovou a Alzheimerovovou chorobou
  • ochrana pred degeneráciou mozgovej činnosti a stareckou demenciou
  • podpora peristaltiky čriev
  • ochrana pečene
  • zabraňovanie vzniku žlčových kameňov
  • zlepšovanie tolerancie glukózy
  • prevencia pred vznikom cukrovky
  • zabraňovanie vzniku zubného kazu
  • zlepšovanie nálady
  • eliminovanie stresu
  • posilňovanie koncentrácie
  • posilňovanie myšlienkovej aktivity
  • zlepšovanie reakčného času, logického myslenia a ďalších procesov súvisiacich s inteligenciou
  • podpora hydratácie, regenerácie a elasticity pleti

Tip: Pitie kávy by mali obmedziť (alebo sa mu úplne vyhnúť) ľudia s vysokým krvným tlakom, so srdcovými alebo tráviacimi chorobami ako aj tí, ktorí majú vredovú chorobu pažeráka, žalúdka, zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny, ochorenie žlčníka, pankreasu alebo štítnej žľazy. Tehotné a dojčiace ženy by určite mali pitie kávy prekonzultovať so svojím gynekológom alebo pediatrom, no vo všeobecnosti sa im povoľuje vypiť 1 až 2 šálky kávy denne, čo je  maximum.

 

Koľko kávy na deň?

Odporúčaná denná dávka kofeínu je približne 300 mg, pričom jedna šálka kávy obsahuje zhruba 60 až 75 mg kofeínu, čo znamená, že vypiť štyri šálky kávy za deň je ešte stále v poriadku (takéto množstvo dokáže navyše ochrániť napríklad pred žlčníkovými kameňmi).

Tip: Vzorec vyjadrujúci vhodnú dávku kávy pre každého na mieru je 2,5 mg kofeínu na jeden kilogram hmotnosti. Samozrejme, záleží aj na kvalite kávy, ako aj na tom či je káva zrnková alebo instantná, pretože v zrnkovej je obsah kofeínu o niečo vyšší.

 

Príjemné s užitočným

Príjemné posedenie „na kávičke“ prináša nášmu telu i mysli uvoľnenie, pretože ich uvádza do stavu relaxu a dobrej nálady. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém. Pri pití kávy sa totiž v mozgu uvoľňujú neurotransmitery – hormóny dopamín a serotonín, ktoré sú prepojené so systémom príjemných vnemov a pocitov. Neurotransmiter noradrenalín v tele zároveň podporuje motiváciu k aktivite. Takže po chvíľke oddychu pri šálke kávy zaženieme nielen stres a únavu, ale budeme opäť plní elánu a chuti pustiť sa do ďalších činností.

Tip: Káva je síce močopudná, čo vedie k zvýšenému vylučovaniu telesných tekutín, ale pri správnom pitnom režime sa dehydratácie určite báť nemusíte. Najlepšie je osvojiť si pravidlo, že stratu tekutín z jednej šálky kávy doplníme jedným pohárom vody.

 

Káva ako cvičenie

Káva spôsobuje vazokonstrikciu (stiahnutie ciev) a mierne zvyšuje krvný tlak, čo zažívame, keď cvičíme alebo vykonávame nejakú inú fyzickú aktivitu. Pitie kávy je preto pre naše cievy niečo ako cvičenie, no rozhodne ho pitím kávy telu nenahradíme. Aj káva však môže mať vplyv na redukciu hmotnosti. Posilňuje totiž proces látkovej výmeny, vďaka čomu môže telo rýchlejšie spaľovať kalórie. Kyselina chlorogénová zase zabraňuje, respektíve znižuje absorpciu glukózy z čreva do krvi, a tým aj premenu cukru na telesný tuk. Výsledkom toho je, že po jedle je hladina cukru v krvi nižšia. Na dosiahnutie týchto účinkov je však zároveň potrebný aj správny stravovací režim a tiež šport, pričom ideálne je piť kávu pred cvičením.

Tip: Denná konzumácia kávy zlepšuje celkovú toleranciu glukózy. Kyseliny z bôbov, ktoré sa v káve nachádzajú totiž pomáhajú regulovať krvný obraz. Štúdie dokázali, že čím viac kávy ľudia pili (šesť až sedem šálok denne), tým menšiu šancu mali, že ochorejú na cukrovku druhého typu – riziko ochorenia dokáže káva zredukovať až na polovicu vďaka obsahu antioxidantov, polyfenolov lignanov a horčíka.

 

Recepty nájdete tu.