Zdravie a krása

Kaligrafia – krása ukrytá v písme

8. februára 2024
Obrázok od Samuel F. Johanns z Pixabay

Pamätáte si na svoje prvé kroky v škole, keď ste sa učili písať? Postupne opatrne maľovať písmenká, ťahať čiary tak, aby boli presné a pani učiteľka spokojná? Dostať hviezdičku alebo včeličku, keď sa vám to podarilo? Už vtedy ste mohli počuť slovo krasopis. Kaligrafia je krasopis – umenie krásne písať, ba až maľovať písmená. 

Kedysi to nebola len možnosť, ale bola to nutnosť. Predtým, než bola vynájdená kníhtlač, sa knihy ručne písali a maľovali. Dodávalo im to jedinečný charakter, stačí sa pozrieť na ručne písané knihy, ktoré sa kedysi v našich končinách vytvárali napríklad v kláštoroch.

Kaligrafia zohrala obrovskú úlohu aj vo svete informačných technológií, môže za to, ako dnes vyzerajú osobné počítače. Keď spoluzakladateľ americkej spoločnosti Apple Steve Jobs končil s vysokou školou, pretože mal hlavu plnú iných záujmov, predsa len zostal navštevovať jeden kurz – bol to kurz kaligrafie. Ten ho tak výrazne ovplyvnil, že pri konštrukcii prvých používateľsky príjemných počítačov žiadal, aby tieto stroje dokázali pracovať s písmom – krásnym písmom. Dnes, keď máte v počítači fonty (písma) od výmyslu sveta, sa to zdá bežné, ale v začiatkoch éry osobných kompjútrov to bolo ako zjavenie. Na dlhé roky sa potom počítače Apple Macintosh usadili v grafických štúdiách ako etalón špičkovej kvality.

Kaligrafia má svoje osobitosti v jednotlivých častiach sveta. Sú krajiny, kde sa jej pripisuje oveľa väčší význam ako u nás a kde je považovaná už ani nie za umenie, ale za životný štýl. Ide najmä o Japonsko a Čínu, špeciálne postavenie má aj arabská kaligrafia. Európania sa s obdivom pozerajú na krásne maľované znaky, pre nich nezrozumiteľné, ktoré práve preto dýchajú osobitosťou a sú ako keby obostreté tajomstvom. Ale aj európska kaligrafia vie vytvárať krásne písmo, ktoré poteší dušu každého estéta.

Kaligrafia má jednu veľkú výhodu – tvoriť krásne písmo môže každý, nepotrebujete k tomu žiadne drahé náčinie. Na amatérskej úrovni môžete potešiť a zabaviť seba, na profesionálnej sa váš výtvor môže stať súčasťou interiéru alebo exteriéru – a pôsobiť aj na iných ľudí. V Číne je bežné umiestňovanie kaligrafických diel v obytnom priestore tak, aby harmonizovali s učením Feng Shui a  blokovali negatívne energie.

Základným nástrojom kaligrafie je štetec. Známa história kaligrafického štetca siaha viac než dvetisíc rokov dozadu – aspoň podľa nálezov v Číne. Na drevenej rukoväti boli chlpy králika. Aj dnes sa často používa zvieracia srsť, pierka vtákov či ľudské vlasy, ale pre bežné použitie vám stačia aj syntetické materiály. V takej Číne je však výber štetca rituálom – predstavte si to, ako keď čarodejník Harry Potter dostával svoj vlastný prútik, ktorý s ním bol potom zviazaný určitým putom. Profesionálni kaligrafi vlastnia množstvo štetcov na rôzne účely použitia, ale treba si uvedomiť, že to podstatné je umelcova ruka, nie štetec. Kto to vie, namaľuje vám skvost aj pierkom vtáka, ktoré nájde na zemi. Napriek tomu štetec požíva veľkú úctu, ako živá bytosť, a keď sa skončí jeho životnosť, podľa japonskej tradície by sa mal „pochovať“ v chráme.

Ďalšou kaligrafickou pomôckou je ceruzka alebo pero. Treba si uvedomiť, že každý z týchto nástrojov má svoje výhody aj nevýhody, podľa toho, čo chceme vytvoriť. Inak sa maľuje štetcom, inak píše perom. Také jemné odtiene, nuansy a detaily, ktoré dokáže urobiť štetec, neviete spraviť perom. Dôležitý je aj papier, na ktorý sa píše a tuš (farba), ktorým sa píše. 

Samozrejme, moderná doba prináša aj moderné postupy, dnes kaligrafovia používajú aj počítače, vedia vytvoriť nádherné dielka aj prstami na tablete. Treba si však uvedomiť, že kaligrafia nie je len vytvorenie nejakého diela, ale najmä vo východných krajinách aj životný štýl, životná filozofia a náboženstvo – to všetko má svoje tradície a tradičné postupy.

Ak sa chcete zaoberať kaligrafiou, aspoň rekreačne, mali by ste navštíviť predajňu s umeleckými potrebami (sú aj na internete v podobe online obchodov) a kúpiť si kaligrafickú sadu, kde máte pohromade všetko, čo potrebujete. V kaligrafickom sete zvyčajne nájdete štetce alebo perá, zopár tušov, papier. Takýto set môže stáť niekoľko desiatok eur. 

To ďalšie, čo potrebujete, je odvaha. Nemusíte sa báť, že vaše prvé diela budú strašné, nikto učený z neba nespadol. Berte to skôr ako sebarealizáciu, zábavu, ktorá – ak máte talent – môže prerásť až do vášne. Kaligrafia je nákazlivá, pretože pracuje s emóciami, s krásou, ktorú máte vo svojom vnútri, len ju treba odtiaľ vydolovať.

(mn)