Zdravie a krása

Okorenený sv. Valentín

13. februára 2023
Obrázok od StockSnap z Pixabay 

Vášeň a jej prejavy by sme si mali užívať nielen na sviatok všetkých zamilovaných, ale každý deň v roku, pretože je skutočne zdravá na srdce! A to nielen z hľadiska „srdcových“ záležitostí“, ale tiež pre zdravie celého kardiovaskulárneho systému, posilnenie imunity i psychického zdravia! Uprostred všetkých pracovných povinností a pod záplavou každodenného stresu však nie je na intímnosti vždy čas a neskôr nebýva už ani chuť… Je to prirodzené, ale prirodzene sa dá odchádzajúcej chuti a klesajúcemu libidu pomôcť používaním tých správnych ingrediencií s afrodiziakálnymi účinkami. Spoznajte ich s nami – dobrú chuť a veľa lásky prajeme!

 

Hlavne opatrne!

Definícia výrazu afrodiziakum hovorí o tom, že ide o jedlo alebo drogu, ktorá zobúdza sexuálny inštinkt, vyvoláva túžbu alebo zvyšuje sexuálne potešenie a výkon. Výhodou je, že popri podporných látkach existujú aj prírodné alternatívy, ktoré sú pre organizmus menej zaťažujúce, bezpečnejšie – obzvlášť pre menej možných vedľajších účinkov a taktiež sú cenovo dostupnejšie. Sú súčasťou zloženia mnohých výživových doplnkov, preto je len na vás, či si ich doprajete ako extrakty v tabletkách, alebo si ich budete napríklad pridávať do jedál, variť si odvary či čaje.

Tip: S afrodiziakálnymi ingredienciami začnite s malými dávkami a postupne ich zvyšujte podľa reakcií a tolerancie vášho organizmu. Pokiaľ súčasne užívate predpísané lieky, poraďte sa najprv o užívaní prírodných afrodiziák s lekárom.

 

ČILI

Čili je jednoznačne jedno z najznámejších a najviac účinných prírodných afrodiziák. Zodpovedá za to jeho zloženie, ktoré dodáva telu energiu a vitalitu a zároveň ovplyvňuje libido. Už aj menšie množstvo čili v jedle dokáže ovplyvniť organizmus natoľko, aby to stimulovalo tvorbu hormónov, následkom čoho sa zvyšuje chuť na sex.

 

ŠAFRAN

Jemnejšie než chilli, no rozhodne takisto silne účinné afrodiziakálne korenie, ktoré sa často používa ako alternatívny prostriedok na zlepšenie nálady, zníženie stresu a liečbu depresie, je šafran siaty. Dokonca môže mať afrodiziakálne účinky aj u ľudí, ktorí používajú antidepresíva, ktoré ich prirodzené libido znížili.

 

GINKGO

Ginkgo bolo kvôli svojim afrodiziakálnym vlastnostiam využívané už v tradičnej medicíne. Zásluhu na týchto účinkoch majú acetylcholín, dopamín a noradrenalín, ktorých tvorbu podporuje a vďaka čomu dochádza k zvýšeniu sexuálnej túžby, ale aj k väčšej sexuálnej vzrušivosti, pretože pomáhajú rozširovať cievy a stimulujú krvný obeh.

 

ŽENŠEN

V Ázii sa červený ženšen používal v tradičnej medicíne ako silné afrodiziakum. Dnes sa používa na podporu potencie, erekcie a libida. U žien v menopauze pomáha zlepšiť sexuálne vzrušenie. Okrem toho ide o vynikajúci života budič, ktorý pomáha pri fyzickej i psychickej vyčerpanosti, strese, depresii. Takisto nápomocný je pri neurologických problémoch, kŕčových žilách, hemoroidoch, tlmí chronické zápaly či alergie a podporuje metabolizmus tukov.

 

MACA

Maca peruánska, ktorá rastie v bolívijských Andách v nadmorských výškach 3000 až 4500 metrov nad morom, sa v južnej Amerike používala cele stáročia na zvýšenie plodnosti u ľudí a dokonca i u zvierat. Toto vzácne dedičstvo indiánskych predkov, ktorí ju považovali za posvätnú bylinu, je výborné taktiež na posilnenie imunity a celkovej sily organizmu.

  

TRIBULUS

Rastlina Tribulus terrestris – kotvičník zemný je známa predovšetkým ako prírodné afrodiziakum a  prostriedok na stimulovanie sexuálnych funkcií a úpravu hladiny pohlavných hormónov. Okrem toho má však veľmi široké spektrum použitia a množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Látky, ktoré sa v ňom nachádzajú totiž majú stimulačný účinok na hormonálnu sústavu, kardiovaskulárny systém a v mnohých prípadoch pôsobia aj ako nervové stimulanty. Nachádzajú sa v celej rastline, no najdôležitejšie sú tie ktoré sú obsiahnuté v plodoch.

 

SENOVKA GRÉCKA

Senovka grécka – Fenugreek  je výrazným pomocníkom najmä pre pánov. Vďaka vplyvu na hladinu hormónov v tele pomáha najmä s udržaním normálnej hladiny testosterónu v tele muža a lepšie prekrvovanie pohlavnej sústavy. Vo výsledku prináša viac chuti na sex, posilnenie libida či pomoc v období andropauzy, kedy hladina testosterónu prirodzene klesá. Pre ženy je senovka grécka takisto užitočným povzbudzovačom a afrodiziakom. Navyše je napríklad, obzvlášť v kombinácii s benediktom lekárskym, výborným prostriedkom v pomoci pri prechodnom nedostatku mlieka počas dojčenia.

 

ZunaS