Zdravie a krása

NIE = ÁNO pre šťastie!

12. júla 2023
Obrázok od Pexels z Pixabay

Ako si zjednodušiť život

 

Hovorí sa, že keď žena povie nie, myslí áno. Ale kto to vlastne vymyslel a je to skutočne tak? Čo ak nie znamená nie a so slovíčkom áno je to v mnohých prípadoch práve naopak – ak žena povie áno, myslí nie? Aby v týchto rovniciach plných neznámych nebol zmätok, uľahčime si cestu k šťastiu a naučme sa hovoriť nie, ktoré bude skutočným nie. Práve toto „negatívne“ slovíčko dokáže mať na nás ohromne pozitívny vplyv! Je nevyhnutnou prísadou pre náš šťastný a spokojný život. Pomôže nám ho zbytočne nekomplikovať, ale viac vychutnávať! Žime s letom v srdci – nech na nás stále svieti slnko!

 

Ako „áno“ na „nie“?

Neexistuje univerzálna rada, ako hovoriť nie, pretože každý z nás je individuálny a všetko závisí od konkrétnej situácie, ktorú musíme vyhodnotiť a zaujať k nej adekvátny postoj, zodpovedajúci našim pocitom.

Alternatíva

Na začiatok určite pomôže naučiť sa vo svojej odpovedi vynechať rázne nie a formulovať vetu tak, aby nevyznela len odmietavo. Začnite uvedením dôvodu, že napríklad nemáte čas alebo daná vec nie je vašou oblasťou a podobne, zároveň navrhnite alternatívu, ktorá ukáže, že máte ochotu pomôcť a nie je vám to ľahostajné.

Čas na rozmyslenie

Ak cítite, že neviete zareagovať okamžite, povedzte, že o všetkom porozmýšľate a vyjadríte sa neskôr. Dovtedy určite prídete na správnu formuláciu aj vhodnú alternatívu.

Úprimnosť

Nehľadajte za každú cenu výhovorky, ktoré by neboli pravdivé, pretože ak by sa na to prišlo, bolo by to horšie, ako keby ste rovno povedali nie aj bez vysvetlenia. Zvoľte teda úprimnosť, pokojne priznajte, že máte v danej chvíli iné priority a chcete sa venovať niečomu inému. Na to vám nemôže nikto nič zlé povedať a uvidíte, že vašu úprimnosť druhá strana napokon ocení.

DÔVODY, PREČO NIE?

Aby sme sa naučili hovoriť nie, musíme poznať tie pravé dôvody, pre ktoré ho chceme povedať a ktoré nám nedovolia vzdať sa, ale umožnia žiť život podľa seba.

 

Jednoduchý život

Povedať nie tomu, čo nás vyčerpáva, nebaví a nenapĺňa, znamená vykročiť na cestu k jednoduchšiemu – šťastnejšiemu a krajšiemu životu. Nikto totiž nikdy nepovedal, že si musíme naše bytie skomplikovať najviac, ako sa dá a že len keď budeme nonstop v niečom zaangažovaný, tak to bude stáť za to. Je to práve naopak. Šťastní budeme, keď budeme žiť v súlade so sebou, tešiť sa jednoducho zo života a všetkých jeho drobných krás, ktoré máme na dosah ruky. Objavíme ich len, keď budeme mať čas na seba a to, čo nás napĺňa a dáva nám zmysel. Nenechajme si to vziať, žijeme len raz a to je naozaj špeciálna príležitosť užiť si každý deň! „Zjednodušme“ si život a hovorme nie – niekedy je to viac ako potrebné!  Život totiž nie je taký komplikovaný, ako si ho robíme práve tým, že nevieme povedať nie.

 

Čas – najvzácnejšia veličina

Hovorením nie získame to najvzácnejšie – čas! Pokiaľ sme zo slušnosti na všetko naučení hovoriť áno, obzvlášť v práci, tak si tým na seba berieme príliš veľa, čo znamená že nás to bude stáť oveľa viac času, ktorý by sme mohli využiť pre seba, svoju rodinu a príjemné chvíle. To nás bude v konečnom dôsledku unavovať, stresovať a frustrovať, kvôli čomu sa v nás bude hromadiť aj viac negatívnych emócií. Je potrebné si preto určiť pevne stanovené priority, za ktoré nebudete ochotní zaplatiť tou najdrahšou menou – svojím časom. Rovnako si treba nechať čas aj na vychutnávanie všetkého pekného – aj veľa pozitívnych aktivít počas krátkej doby dokáže vyčerpať, svoj rozvrh teda plánujte minimalistickejšie, aby ste si zvolené zážitky vychutnali maximálne!

 

PrioriTY

Najťažšie je začať – ale akonáhle dokážeme vysloviť prvé „nie“, to nasledujúce bude oveľa ľahšie. Začnite preto s nie v jednoduchšej kategórii, nie hneď ohľadom životne dôležitého rozhodnutia. Akonáhle sa vám ho ale podarí zo seba dostať a aj si za ním stáť, ukáže sa vám obraz celkom nového sveta. Sveta, v ktorom máte svoj život pod kontrolou, poznáte svoju cenu a cenu toho, na čom vám záleží a tiež spoznáte to najdôležitejšie – že všetko je vo vašich rukách!

Sloboda

Keď už zistíme, že všetko je skutočne v našich rukách a nie v rukách okolia a okolností, na ktoré sa často „vyhovárame“, prečo niečo „musíme“ urobiť, získame nenahraditeľnú slobodu a pocit nezávislosti. Človek je slobodný tvor, nezväzujme ho preto my sami, keď nemusíme. Práve sloboda otvorí cestu tým pravým možnostiam, o ktoré by sme prišli, keby sme sa donekonečna zapodievali tým, čím by sme nechceli, len by sme nemali odvahu odmietnuť.

Nové ja

Naše nové ja a silu jeho osobnosti si všimne aj okolie. Práve to okolie, ktoré sme sa často báli odmietnuť – aby nás neprestalo mať rado, aby sme ho nesklamali a podobne. No verte, že tento strach bol absolútne neopodstatnený. Skúste si spomenúť – prestali ste mať niekoho radi alebo vás sklamal len preto, že vám na niečo povedal nie? Odpoveď bude určite nie! Práve naopak, človeka, ktorý si vie stáť za svojimi názormi, ktoré vie rozumne a úprimne zdôvodniť svoj postoj oveľa viac rešpektujeme a vážime si ho. A takýto nový názor si na vás okolie vytvorí, keď ukážete, že sa nebojíte povedať nie niečomu, čo skutočne nie je pre vás. Ostatní vás lepšie spoznajú a ocenia.

Cennejšie áno

Ak sa naučíme hovoriť nie, oveľa väčšiu cenu bude mať naše áno. A takisto nám aj dodá viac energie do všetkého, do čoho sa pustíme. Bude to totiž naše áno, pre ktoré sme sa sami rozhodli, ktoré má pre vás význam. Otvorí nám cestu k oveľa zaujímavejším a cennejším aktivitám, na ktoré by sme inak nemali čas, keby sme sa nechali pohltiť záležitosťami, ktorým sme nedokázali povedať nie.

Priestor pre druhých

Nemusí všetko ležať len na vašich pleciach. Niekedy nám ale nedovolí povedať nie práve naše ego, ktoré chce dokázať svetu, že všetko zvládneme sami. No v konečnom dôsledku urobíme zle len sami sebe. Ak však povieme nie, dáme tým priestor druhým, ktorí by na danú záležitosť radi povedali áno. Vďaka nášmu nie môže byť šťastnejších viac ľudí, nielen my!

Dobrá duša

Nielen naše ego, ale aj silne vyvinutý altruizmus nás niekedy nenechá na pokoji a nedovolí odmietnuť. Pomáhať je skutočne chvályhodné, rovnako ako sa aj pre iného nezištne obetovať. Vedzte však, že sa to nedá donekonečna – aj aby to napokon už druhá strana nezneužívala. Pomáhajte a robte dobré skutky, s ktorými sa stotožňujete, ak už ale cítite, že je to na váš vlastný úkor, že je niečoho na vás príliš, postavte sa za seba a nevyčerpávajte sa až do dna. Pokúste sa prísť na iné riešenia poskytnutia pomoci, ktoré vás toľko nezaťažia. Riaďte sa vlastnými úprimnými pocitmi.

Všetkým sa nedá vyhovieť

V ďalších prípadoch znamená naša snaha na všetko hovoriť áno túžbu všetkým vyhovieť. Ale práve toto je fiktívna predstava, pretože v skutočnosti sa vyhovieť všetkým nedá a ani nebude dať. Zároveň, ak bude mať niekto „problém“ s naším nie, tak je to vlastne jeho problém. Nie sme zodpovední za emócie ostatných. Osloboďťe sa preto od potreby, všetkým vyhovieť a vyhovejte v prvom rade sebe. Keď budete spokojní vy, budú s vami spokojní aj tí, ktorí majú byť.

Nie je eko(nomické)

Hovoriť nie je tiež ekonomické! Nielen v šetrení svojho času a energie, ale aj v otázke financií a toho, na čo ich použijeme. Veď koľkokrát sa necháme na niečo nahovoriť alebo si kúpime, či investujeme do niečoho len preto, že sme podľahli okoliu alebo reklame a v skutočnosti to ani vôbec nepotrebujeme. Odolávať nástrahám výhodných ponúk je zároveň skvelý tréning, ako sa naučiť hovoriť nie. Navyše vám zostane dosť času na to, čomu chcete povedať áno. Nenechajte sa manipulovať predstavou iných, riaďte sa vlastnými víziami a nerobte kompromisy!

ZunaS