RECEPTY A RADY

Kvasnice v hlavnej úlohe domácej kozmetiky

11. januára 2024
Image by Marfa Bogdanovskaya from Pixabay

Pekárske kvasnice (pekárske droždie) nie sú vhodné len na pečenie, ale takisto aj na výrobu domácej kozmetiky, pretože obsahujú betaglukán, ktorý je dôležitý pri problémoch s imunitou, a to nielen nášho organizmu, ale aj odolnosti pleti, vlasov a nechtov. Kvasnice takisto obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B, kyselinu listovú, draslík, fosfor a ďalšie minerálne látky, ktoré sú potrebné pre čistotu, vyživenie a zdravie pokožky, vďaka čomu si dokážu poradiť aj s nepríjemným akné. S jednoduchými domácimi receptami za málo „peňazí“,, tak dokážete v kúpeľni vyčariť veľa muziky!

 

Jednoduchá kvasnicová pleťová maska

Potrebujeme: 1 droždie, cca 1 dcl mlieka (môže byť aj voda, ale mlieko maske dodá ďalšie vhodné živiny)

Postup: Droždie rozdrobíme do mierne zohriateho mlieka, až kým nám nevznikne jemná hustá kašička. Nanesieme ju na pleť a necháme pôsobiť približne 10 až 15 minút. Následne dôkladne opláchneme.

Tip: Kvasnicová maska s mliekom pleť nielen dokonale vyčistí, ale aj vyživí a hydratuje. Je vhodná na mastnú až zmiešanú pleť, pretože redukuje tvorbu kožného mazu. Zmes si môžeme pripraviť aj redšiu a použiť ju na umytie pokožky, alebo jej vyčistenie pomocou vatového tampónu, na ktorý zmes nanesieme.

 

Kvasnicovo-medová pleťová maska

Potrebujeme (podľa potreby stačí aj polovičná dávka): 1 droždie, cca 1 dcl mlieka, 2 PL medu

Postup: Mlieko mierne zohrejeme, rozdrobíme doň droždie a vymiešame. Potom do zmesi pridáme med a dôkladne ho v nej takisto rozmiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Aplikujeme na tvár, prípadne len na problematické. Necháme pôsobiť približne 10 až 15 minút. Následne dôkladne opláchneme.

Tip: Med v maske má na pleť čistiace aj antibakteriálne účinky a upokojuje zápaly, vďaka čomu vynikajúco pôsobí pri liečení vyrážok.

 

Kvasnicovo-citrónová pleťová maska s bielkom

Potrebujeme (podľa potreby stačí aj polovičná dávka): 1 droždie, cca 1 dcl mlieka, 2 vaječné bielka, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Droždie vymiešame v mlieku ohriatom na miernu teplotu. Následne do zmesi pridáme vaječné bielka a pár kvapiek citrónovej šťavy. Všetko spolu dobre premiešame do hladkej kašičky, ktorú nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť necháme pôsobiť približne 10 až 15 minút. Následne dôkladne opláchneme.

Tip: Citrónová šťava v maske pomôže na pleti stiahnuť póry a bielok jej dodá vitamíny na regeneráciu kože. Maska je ideálna pre pleť trpiacu vyrážkami v dôsledku nadmerného mastenia.

 

Kvasnicová maska na vlasy

Potrebujeme (vynásobíme v závislosti od dĺžky a hustoty vlasov): 2 ČL rozdrobeného droždia, 1 PL bieleho jogurtu, 1 vajce (možno vynechať)

Postup: Droždie zmiešame s jogurtom a vajíčkom. Nanesieme do vlasov a necháme pôsobiť približne 10 až 15 minút. Nakoniec zmyjeme čistou vodou.

Tip: Kyselina listová a vitamíny skupiny B obsiahnuté v kvasniciach sú efektívne v boji s padajúcimi vlasmi a lupinami. Rovnako, ako pri účinkoch na pleť, platí, že kvasnice znižujú tvorbu kožného mazu. Navyše vlasom dodajú krásny lesk.

 

Pivová maska na vlasy

Potrebujeme: 2 dcl piva, 2 vaječné žĺtka, 1 ČL citrónovej šťavy

Postup: Pivo, vaječné žĺtka a citrónovú šťavu dobre zmiešame a vytvorenú masku nanesieme na vlhké vlasy. Potom ich zabalíme do fólie a necháme zmes pôsobiť približne 30 minút. Následne vlasy opláchneme a vysušíme. Možný pivový zápach z vlasov vyprchá, ale ak mu chcete s určitosťou predísť, môžete vlasy po maske umyť aj šampónom.

Tip: Pivovú masku na vlasy môžeme tiež zaradiť medzi kvasnicové, pretože pivo sa okrem iného, vyrába z pivovarského droždia, chmeľu a sladu, ktoré môžeme považovať za jeho základ. A práve vitamíny skupiny B, ktoré kvasinky obsahujú, vyživujú vlasové folikuly. Chmeľ a slad obsahujú vitamín PP, železo, fosfor a horčík, čo sú tiež zložky podporujúce rast vlasov, ich regeneráciu a lesk. Tiež bojujú proti lupinám či nadmernej produkcii kožného mazu. 

 

TIP NA ZÁVER: Pokiaľ vám neprekáža špecifická vôňa kvasníc, použite ich aj na prípravu domáceho pílingu alebo si ich pridajte do kúpeľa! Na výrobu pílingu stačí primiešať trochu pekárskeho droždia do zmesi olivového oleja a cukru. Rovnako môžete droždie zamiešať do pripraveného kúpeľa pre celé telo, alebo určeného len pre chodidlá či ruky. Droždie vyživí nielen kožu, ktorú nechá príjemne hebkú, ale aj nechty, ktoré budú pri pravidelnom opakovaní procedúry zdravšie a pevnejšie!

 

 

ZunaS