Zdravie a krása

Ružová romantika v domácej kozmetike

13. marca 2024
Obrázok od NoName_13 z Pixabay

Ruže patria k najkrajším kvetom a symbolom vyjadrenia lásky. Túto lásku si nimi však môžeme vysloviť aj ich používaním v domácej kozmetike. Lupene ruží v sebe totiž ukrývajú vzácne účinky pre zdravie a krásu pleti. S receptami, ktoré vám prinášame, sa do ruží zamilujete a budete mať na ružiach ustlané!

 

Dôležitý vitamín C

Okvetné plátky ruží obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je významným antioxidantom bojujúcim proti poškodeniu pleťových buniek. Práve preto sa vynikajúco hodia na výrobu domácej kozmetiky, skrášľujúce procedúry, ale aj na vnútorné užitie, napríklad v podobe čaju – stačí zaliať polievkovú lyžicu posekaných lupeňov ružových ruží vodou, ktorá prešla varom viac ako minútu, prikryté nechať vylúhovať zhruba 15 minút a na záver precediť.

Tip: Na výrobu čaju či domácej kozmetiky z okvetných plátkov ruží používame len chemicky neošetrené ruže, teda nie akékoľvek z kvetinárstva. Spravidla sa odporúča používať ružové ruže. Čerstvé lupene je najlepšie zbierať ráno, kedy je intenzita vôní najvyššia.

 

Ružová voda

Ružová voda (ružový hydrolát), ktorá patrí k najobľúbenejším prípravkom z okvetných lístkov ruží, vyrábali destiláciou už Peržania v 7. storočí. Používali ju nielen na pokožku, ale aj na liečenie či prípravu pokrmov. Neskôr bola bežne používaná v arabských krajinách a o niekoľko storočí neskôr sa dostala aj na územie Európy, čo malo súvis najmä s rozvojom pestovania ruží. K benefitom ružovej vody patrí určite fakt, že je vhodná pre všetky typy pleti, je hypoalergénna, antibakteriálna, pôsobí ako čistiace tonikum a má množstvo skrášľujúcich účinkov a spôsobov využitia. Možno ju použiť do kúpeľa, ako jemný prírodný parfum či na fixáciu make-upu. Opláchnutie umytých mokrých vlasov uľahčuje rozčesávanie a možno ju tiež použiť pri príprave práškovej masky alebo henny.

Účinky ružovej vody:

  • zjemňovanie pokožky
  • upokojovanie podráždenej kože
  • podpora regeneračných schopností pokožky
  • tonizovanie, rozjasňovanie a oživenie pleti
  • zmierňovanie opuchov okolo očí a ich unaveného vzhľadu
  • čistenie upchatých pórov
  • pomoc pri liečbe akné
  • upokojovanie svrbenia pokožky hlavy
  • ochladzovanie nadmerne opálenej pokožky

Tip: Ružovú vodu nanesieme na tampóny a priložíme ich na obe očné viečka. Necháme pôsobiť 10 minút. Často namáhaná a málo vyživovaná pokožka očného okolia sa zjemní a dokonca sa spomalí aj tvorba mimických vrások a podporí svieži vzhľad očí. 

 

RECEPTY nájdete tu.

 ZunaS