[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Domáce ovocné nanuky

25. júla 2024
Obrázok od deboncreative z Pixabay

Ideálnym letným osviežením plným vitamínov je ovocie. Nemusíte ho však konzumovať čerstvé, ale môžete ho použiť na výrobu najslávnejšej letnej pochúťky – ZMRZLINY! Domáce ovocné nanuky sú vďaka čisto prírodnému zloženiu a nižšiemu obsahu kalórií stvorené pre osviežujúce maškrtenie s čistým svedomím. A najlepšie je, že si túto lahôdku môžete ľahko vykúzliť u seba doma kedykoľvek, hoci aj o polnoci!

 

Zmrazené smoothie

Najjednoduchším ovocným domácim nanukom je zmrazenie ovocného pyré, ktoré si namiešame podľa vlastnej chuti. Vybrané ovocie do hladka rozmixujeme v mixéri, akoby sme si pripravovali smoothie – čo znamená, že môžeme pridať napríklad aj obľúbené chia semienka. Zmes nalejeme do formičiek a počkáme, kým sa v nich nezmrazí. Aby bola výsledná chuť nanukov čo najsladšia, najlepšie je použiť zrelé až prezreté ovocie, keďže je najviac sladké. Po zmrazení hmoty je totiž chuť ovocia menej intenzívna. Ak chceme získať ešte sladšiu výslednú chuť nanukov, môžeme ovocnú zmes jemne prisladiť prírodným sladidlom – med, javorový či agávový sirup. Všetky zvolené ingrediencie je potrebné do hladka rozmixovať, naliať do formičiek na nanuky a už len počkať 4 až 8 hodín, kým zmes zamrzne. Nakoľko zmes vo formičkách po zmrazení mierne zväčší objem, je potrebné nechať na vrchu formičiek trochu miesta. Paličky je lepšie vkladať do nanukov približne až po pol hodine od začiatku mrazenia, kedy je už nanuková hmota tuhšia a hustejšia, vďaka čomu budú paličky dobre držať na potrebnom mieste. 

Tip: Originálnejšie farebné a chuťové kombinácie docielime tak, že si pripravíme niekoľko pyré z rôznych druhov ovocia rozličných farieb. Do formičiek budeme jednotlivé pyré nalievať postupne po jednom tak, že každú vrstvu dáme na 20 až 30 minút do mrazničky. Výsledkom budú krásne dúhové nanuky. Paličky však v tomto prípade dávame do formičiek už na začiatku.

 

Pyré & šťava

Ďalším spôsobom, ako si pripraviť chutné a zároveň krásne farebné ovocné nanuky, je skombinovať vybrané ovocie s ovocnou šťavou ďalšieho druhu ovocia, čím získame nanuky nádherne sýtej farby so skvelou kombináciou chutí. Na jeden a pol hrnčeka čerstvého ovocia použijeme približne pol hrnčeka ovocnej šťavy a približne dve lyžice prírodného sladidla – konkrétny pomer už závisí od druhu a zrelosti ovocia. Nepochybne najpopulárnejšou ovocnou príchuťou nanukov je jahodová, prípadne ďalšie príchute bobuľového ovocia, no do nanukov sa výborne hodí aj mango, melón, kivi, ananás či broskyne alebo marhule. Po výbere ovocia si zvolíme príchuť ovocnej šťavy, ktorá dodá nanuku ešte plnšiu ovocnú chuť, môžeme však použiť aj vodu alebo mlieko – zaujímavá kombinácia je napríklad ríbezle, grapefruit, kivi alebo mango s pomarančovou šťavou či ananás s jablkovou šťavou. Pokojne môžeme popustiť uzdu svojej fantázii a zvoliť si akékoľvek kombinácie. Všetko spolu opäť poriadne rozmixujeme a nakoniec môžeme podľa chuti pridať trochu sladidla a znovu poctivo premiešať. Zmes nalejeme do formičiek a počkáme na jej zmrazenie. 

Tip: Skvelým prírodným sladidlom do nanukov je zrelý banán, ktorý im dodá bohatšiu sladkú chuť.

 

RECEPT

 

RÝCHLE MANGOVÉ NANUKY

 

Potrebujeme: ½ hrnčeka manga, ½ hrnčeka pomarančovej šťavy, 1 PL medu

Postup: Všetky ingrediencie do hladka rozmixujeme, nalejeme do formičiek a necháme zmraziť aspoň na 4 hodiny.

Tip: Pre luxusnejší efekt môžeme nanuky špeciálne ozdobiť. Pred ich podávaním roztopíme vo vodnom kúpeli tmavú alebo bielu čokoládu s trochou kokosového oleja či masla a zmrazené nanuky ňou pofŕkame alebo celé obalíme. Môžeme ich pritom aj posypať nasekanými orieškami či mrazom sušeným (lyofilizovaným) ovocím. Na zmrazených nanukoch čokoláda okamžite stvrdne.

 

TIP NA ZÁVER: Keďže „jeme“ aj očami, určite docielime ešte väčší zážitok z domácich nanukov výberom zaujímavých a hravých formičiek. Pokojne si však môžeme nanuky dať zmraziť aj v nádobkách od jogurtov, formách na muffiny či v iných pohárikoch.

 

 

ZunaS