Ezoterika

Kúzlo splnu -1. časť

28. októbra 2020
Obrázok od Larisa Koshkina z Pixabay 

Magický Mesiac priťahuje pozornosť ľudí od nepamäti a vďaka nemu vždy na pár dní v každom mesiaci hľadíme často na nočnú oblohu. Teda aspoň tí z nás, pre ktorých je Spln niečím výnimočným. Vedeli ste, že v dávnej Mezopotámii žil kmeň ľudí, ktorí verili tomu, že Mesiac je krajinou bytostí z hviezd? Títo domorodci verili, že bytosti žijúce na Lune nie je možné vidieť voľným okom, pretože je veľmi ďaleko. No počas Splnu tieto bytosti prichádzali medzi ľudí z kmeňa a komunikovali s nimi, učili ich nové veci, odovzdávali im svoje vedomosti… V ich snoch. Je to legenda? Alebo pravda, ktorá je zaznamenaná na zvitkoch papyrusu?

Áno, Spln Mesiaca je opradený mnohými legendami a je tajomný dodnes. Vzbudzuje našu túžbu po poznaní, po odhalení závoja, pod ktorým očakávame niečo výnimočné až neskutočné. Avšak, je pod tým pomyselným závojom, pod ktorým sa Spln ukrýva, naozaj niečo magické? Mystické a jedinečné? Áno, jednoznačne! A ja vám, priatelia moji, o tom poviem niečo viac. A pozrieme sa Mesiacu „na zúbok“ nielen ako na nebeskému telesu, ktoré putuje po nočnej oblohe, tíšiac hukot civilizácie a striedajúc Slnko, ktoré nám dáva život. My sa pozrieme aj na mágiu, ktorá sa so Splnom spája, na meditácie či zmeny nálad, ktoré podliehajú tomuto javu. A pozrieme sa aj na mágiu zaklínania počas Splnu…

Začnem ale tým, čo síce pozná každý jeden z nás, no málokto sa nad súvislosťami, ktoré Spln sprevádzajú, zamyslí.

Sila Splnu – pravda, alebo mýtus?

Z astronomického hľadiska je Spln opozíciou Slnka a Mesiaca, kedy nie je Mesiac v zatienení Slnka a my máme možnosť vidieť jeho povrch, respektíve tú jeho časť, na ktorú priamo dopadajú slnečné lúče. Deje sa to v pravidelných intervaloch raz za kalendárny mesiac, počas niekoľkých dní. Sila Splnu je obrovská… Dokáže dvíhať hladiny oceánov, dokáže vyvolať v senzitívnych ľuďoch tie najrôznejšie nálady a emócie. Vyvoláva psychické a fyzické zaťaženie. Nespavosť. Podráždenosť. Ale aj neutíchajúcu aktivitu, vďaka ktorej dokážeme urobiť aj nemožné. A táto neviditeľná sila je pre ľudí mimoriadne dôležitá!

Je pravdou, že náš biorytmus podlieha jednotlivým fázam Mesiaca a deje sa to bez toho, aby ste si to uvedomovali. Spln sa opakuje 12-krát do roka a Mesiac sa počas neho pohybuje v rozličných znameniach zvieratníka. A to znamená, že Spln má veľmi rozmanitý vplyv na jednotlivé znamenia – jednotlivých ľudí. V dávnych dobách sa ľudia riadili mesačnými fázami takmer dennodenne a verili, že najmä počas Splnu môžu mnohé veci a udalosti ovplyvniť a zmeniť. A mali pravdu! Každomesačný Spln má skutočne moc meniť naše životy a budúcnosť. Čo myslíte? Nemali by sme sa vrátiť k tomu, čo už pred stáročiami, ba dokonca tisícročiami robili v tomto ohľade naši predkovia?

Napríklad sadili obilie v určené dni mesačných fáz. Holili sa alebo si strihali vlasy. Dohadovali si zásnuby, svadby, pohreby, dokonca aj kúpu a predaj kravičiek. Tiež pôrodné babice vypočítavali najvhodnejšie okamihy pôrodu a dávali rodičkám piť rôzne odvary z byliniek, aby sa deti narodili v určitej fáze Splnu. Alebo i Novu. Samozrejme, nehazardovali so životmi či už tých narodených, alebo nenarodených… Pretože i v tomto smere sa riadili tým, čo im „napovie“ Luna.

Spln a naše zdravie

 Či tomu veríte, alebo nie – Spln reálne ovplyvňuje naše zdravie viac, než si pripúšťame. Niekto nad tým mávne rukou a povie vám, že veríte nezmyslom. A ktosi iný túto silu Mesiaca zažíva na vlastnej koži. Nech je to tak či onak, je vedecky dokázané, že každá jedna mesačná fáza má vplyv na ľudský organizmus. Najčastejšie sa stretávame s tým, že ľudia počas enormného „svietenia“ mesiaca nemôžu spať. Darmo si zastrú okná tmavými závesmi, pijú rôzne bylinkové preparáty, podporujúce spánok. Nepomáha im takmer nič. Jednoducho počas Splnu spia mimoriadne komplikovane, ak vôbec.

Kedysi sa k tomuto nočnému javu vzťahovali povery o vlkolakoch, ale aj o vílach, ktoré na rázcestiach lákajú pocestných hlboko do lesov a bránia im vrátiť sa k rodinám. Dnes hovoríme o Splne, ako o možnosti porozumieť našim vnútorným silám, ktoré sú v tomto konkrétnom období veľmi vypuklé. Akoby všetko skryté v nás zrazu vystúpilo na povrch, a nútilo nás hľadať súvislosti medzi tým, čo sa nám deje a čo môžeme očakávať. Mesiac v Splne „riadi“ naše konanie cez podvedomie a, áno, prevažne sa to deje počas spánku. Ale nie je to len o spánku! Táto výrazná mesačná fáza ovplyvňuje aj naše srdce, žalúdok, u žien maternicu a vaječníky, u pánov prostatu a semenníky. Do popredia počas Splnu vystupujú zažívacie problémy, úzkosť, depresie a problémy s veľkými kĺbami. Takmer to vyzerá tak, akoby Spln naše zdravie zhoršoval, no nie je to tak. To sa nám len naše telo, v úzkej spolupráci s vesmírom, snaží povedať, kde má slabiny. Čo je zaťažené alebo choré. A čo je nutné riešiť a liečiť bez odkladov. Veru, tak je to, moji milí, Spln s nami komunikuje!

Spln a tajné priania

Verím jednoznačne tomu, že na to, čo vyslovíme, by sme mali dávať pozor. Mali by sme vždy zvažovať, čo povieme, kedy to povieme a hlavne, komu to povieme. A teraz nemám na mysli len ľudí a komunikáciu s nimi. Pretože my často hovoríme slová aj vesmíru. Osudu. Nebu. A Mesiacu. Uvedomili ste si to niekedy?

Aj preto by sme mali byť veľmi opatrní na svoje tajné priania, ktoré nosíme hlboko v srdci, a stáva sa, že ich vyslovujeme neuvážene či prchko. Áno, napríklad vtedy, keď sme nahnevaní, frustrovaní alebo sklamaní. A možno v takom okamihu, keď konáme bez rozmyslu, prehlbujeme vo svojom bytí nerovnováhu, ktorú sme vyvolali. A počas Splnu to platí tisícnásobne. Ak sa pýtate prečo, odpoveď je veľmi jednoduchá! Spln je mocný a čarovný. A dáva obrovskú šancu, že sa nám splní to, čo si prajeme. Či už je to pozitívne prianie, alebo negatívne. Či už by sme chceli získať lásku na celý život, alebo privodiť nepríjemnému susedovi nejakú ujmu. A viem, že v tejto chvíli to už tušíte! Je to skutočne tak – Spln a mágia sú totižto navzájom prepojené silou Univerza!

Je to tak oddávna. Pravdou je aj to, že silu Splnu mnohí využívali a aj stále využívajú negatívnym spôsobom. Nie, nie je to správne a nemalo by to tak byť! Je veľmi dôležité mať rešpekt. Je nutné vážiť si dar, ktorý nám Univerzum dalo. Pretože mágia je dar. A Spln je cesta. A ak chceme robiť kúzla, potom musíme s vďakou a úctou prijať dar a kráčať cestou tak, aby sme neničili. Pretože ak chceme niečo získať, najskôr musíme niečo odovzdať. Iba tak dosiahneme rovnováhu, ktorá nám umožní, aby sa naše tajné priania počas Splnu naplnili.

Priatelia moji, ale o tom, ako kúzliť počas Splnu, si povieme až nabudúce. Nuž, i tu platí, že na to najlepšie a najkrajšie si treba chvíľu počkať. A nezabudnite na sny, ktoré sa vám počas noci plnej mágie, víl, škriatkov a kúziel snívajú – skúste si ich zapamätať. V týchto snoch sú totiž ukryté pre vás cenné informácie, ktoré vám z podvedomia „vyťahuje“ práve magický a veľkolepý Spln Mesiaca…

Archív 2017: napísala Zana Saluber