Zdravie a krása

Domáce vinobranie pre zdravie a krásu

25. októbra 2023
Image by Jill Wellington from Pixabay

Hroznu sa pripisovali magické vlastnosti už za čias dávnovekých mýtických bohov.  A tak nečudo, že sa z neho začalo vyrábať víno – „nápoj bohov“, neskôr obľúbený nápoj všetkých kráľov a urodzených. Hrozno je totiž nielen „hrozne“ chutné, ale aj „hrozne“ zdravé! Jeho sladké bobuľovité plody by sme si preto mali počas sezóny, ktorú máme v plnom prúde, vychutnať do sýtosti! A to nielen na tanieri či v pohári. Aj z hrozna si totiž môžeme vyrobiť jedinečnú domácu kozmetiku, ktorá našu pleť ochráni nielen pred príchodom chladnejších dní.  

 

 

VO VÍNE JE ZDRAVIE

Plody hrozna sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktorými môžeme nielen prečistiť a posilniť celý náš organizmus, ale rovnako povzbudiť a omladiť aj našu pleť. V hrozne sa totiž ukrýva vysoký obsah vitamínov C,E, skupiny B, ako aj cenný draslík, železo a kyselina listová. Práve kombinácia vitamínu C s vitamínom E je pritom zárukou v úspešnom omladzovaní pleti a taktiež zázračne posilňuje kvalitu vlasov. Zrniečka hrozna zároveň obsahujú najsilnejší prírodný antioxidant procianidín. Spolu so šupkami sú bohaté na polyfenoly, ktoré efektívne chránia bunky pred voľnými radikálmi. Hroznové šupky navyše obsahujú saponíny, ktoré majú antibakteriálny účinok a takisto sú skvelé na zlepšenie trávenia. V porovnaní so zelenými odrodami hrozna ponúkajú červené a tmavomodré väčšie množstvo látok preventívne pôsobiacich proti srdcovým či iným ochoreniam.

Tip: Zrelá hroznová šťava je dôležitý domáci liek na liečbu migrény. Je potrebné vypiť ju skoro ráno a bez miešania s vodou. Fialová hroznová šťava pomáha v prevencii rakoviny prsníka.

 

Účinky hrozna na zdravie

  • posilňovanie imunity
  • antioxidačné, antibakteriálne a antivírusové účinky
  • ochrana organizmu pred voľnými radikálmi a prevencia rakoviny prsníka a hrubého čreva
  • podporovanie činnosti srdca
  • prevencia srdcovo-cievnych ochorení
  • zabraňovanie tvorby krvných zrazenín a vzniku srdcového infarktu
  • posilňovanie stien ciev
  • pomoc pri liečbe žlčových a obličkových kameňov
  • znižovanie hladiny cholesterolu
  • podpora trávenia a liečenie zápchy
  • pomoc pri nechutenstve a podráždení žalúdka
  • zlepšovanie zdravia mozgu a odďaľovanie nástupu neurodegeneratívnych ochorení
  • zvyšovanie vlhkosti v pľúcach a pozitívny vplyv na astmu
  • zmierňovanie s vekom súvisiacej straty zraku alebo makulárnej degenerácie
  • prevencia šedého zákalu
  • pôsobenie proti migréne
  • zmierňovanie bolesti pri menštruácii, bolesti svalov pri a po cvičení
  • odstraňovanie únavy a zvyšovanie fyzickej aj psychickej aktivity
  • pôsobenie proti depresii
  • napomáhanie hojeniu rán
  • zabraňovanie prirodzeným procesom starnutia
  • omladzujúce účinky
  • regenerácia a vyživovanie pokožky
  • posilnenie kolagénových a elastínových vláken v pokožke
  • vyplňovanie vrások
  • pomoc v boji s celulitídou
  • pomoc pri rozšírených cievkach (kuperóza) a metličkách
  • zabraňovanie vzniku hrubých jaziev
  • afrodiziakálne účinky

Tip: Hroznový olej z hroznových zrniečok lisovaný za studena obsahuje trikrát viac vitamínu E ako olivový olej. Obmedzuje vznik kŕčových žíl, bolesti nôh, obmedzuje tvorbu histamínu. Pôsobí proti vráskam, vypína tkanivo a spomaľuje prirodzený proces starnutia. Pokožku zásobí vlhkosťou a vyživujúcimi látkami. Využíva sa preto ako báza pre kúpele, zábaly, masáže a pílingy. Antioxidačné účinky oleja taktiež znižujú riziko aterosklerózy a rakoviny, zvyšujú pevnosť žíl a podporujú zdravie očí. Olej sa odporúča natierať na podráždenú a suchú pokožku. Je účinný aj ako upokojujúci prostriedok po opaľovaní, pretože zbavuje pleť napätia, príjemne ju ochladzuje a uvoľňuje. Aby sme dodali pleti všetky živiny aj z vnútra, odporúča sa pravidelne konzumovať jednu lyžičku oleja každé ráno.

 

 

VO VÍNE JE KRÁSA

Domáca kozmetika z hrozna

Z polyfenolov hrozna sa získavajú cenné látky resveratrol a viniferin, ktoré sú silnými antioxidantmi spomaľujúcimi procesy starnutia. Bránia vytváraniu stareckých fľakov a dokážu dokonca zosvetliť aj existujúce pigmentové škvrny. Pomáhajú k dokonalému odstráneniu známok únavy, vyhladzujú drobné aj hlbšie vrásky. Pleť udržiavajú sviežu a rozjasnenú. Kozmetické produkty s výťažkami z hrozna tak vďaka obsahu polyfenolov posilňujú kvalitu kolagénových a elastínových vláken v pokožke, ktorá sa postupne stáva pružnejšou a pevnejšou. Hroznové zrniečka takisto obsahujú vysokú koncentráciu vitamínu E a esenciálne živiny ako sú vitamíny, stopové prvky a oligo zložky. Sú v nich najviac zastúpené vitamíny skupiny B a minerály ako fosfor, draslík, vápnik a magnézium. Olej zo zrniečok vyhladzuje a regeneruje kožu. Farbivo, ktoré sa nachádza v šupkách a listoch červeného hrozna navyše posilňuje steny ciev, čím vynikajúco pomáha aj pri kuperóze (rozšírené cievky) a metličkách, ktoré môžu byť nepríjemným estetickým problémom.

Tip: Výťažky z hrozna je vhodné používať nielen na tvár, ale aj na celé telo. Sú preto častou ingredienciou kozmetických produktov a rovnako skvelo sa hodia aj do domácej kozmetiky. Vedeli ste, že v dávnych časoch ich Číňania dokonca miešali so surovým mäsom z hadov a žiab, pretože táto zmes mala zaručiť nielen uzdravenie, ale aj večnú mladosť? Našťastie, my vám ponúkame menej „drastické“ recepty. Vyskúšajte!

 

RECEPTY

Vyživujúca pleťová maska

Potrebujeme: v pomere 1: 1 šťavu zo 4 veľkých bobúl svetlého hrozna, hladkú múku a sódu bikarbónu

Postup: Z hroznových bobúľ prstami opatrne vytlačíme šťavu – môžeme ponechať aj kúsky dužiny, zrniečka však odstránime. Následne do šťavy postupne pridáme hladkú múku a sódu bikarbónu. Všetko spolu vymiešame na hustejšiu kašičku (ak by bola až príliš hustá, môžeme ju rozriediť trochou prevarenej vody). Masku nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 10 minút. Následne zmyjeme.

Maska na stiahnutie pórov a rozjasnenie pleti

Potrebujeme: 5 PL čerstvo vytlačenej šťavy z červeného hrozna, 1 ČL medu, 2 ČL bežného pleťového krému

Postup: Všetky ingrediencie spolu vymiešame a nanesieme na vyčistenú pleť. Necháme pôsobiť 30 minút a opláchneme.

 

Maska na ochabnutú pleť

Potrebujeme: dužinu z 10 bobúľ hrozna, 1 PL hroznového oleja

Postup: Dužinu dobre premiešame s olejom. Zmes nanesieme na tvár a krk. Necháme pôsobiť 10 minút a opláchneme.

 

Čistiaca peelingová maska

Potrebujeme: 10 prepasírovaných bobúľ hrozna (vhodnejšie sú bobule bez zrniek), 1 biely jogurt

Postup: Všetko spolu dobre vymiešame a nanesieme na tvár. Necháme pôsobiť 15 minút a dôkladne umyjeme.

 

Píling pre zamatovú pokožku

Potrebujeme: hrsť hroznových zrniečok, 1 PL oleja a 1 PL hrubozrnnej soli

Postup: Hroznové zrniečka rozdrvíme v mažiari a zmiešame s olejom a soľou. Vzniknutou kašičkou jemne masírujeme pleť krúživými pohybmi, ako pri použití akéhokoľvek iného pílingu. Následne šetrne opláchneme.

Tip: K populárnym wellness trendom patrí najmä vo Francúzsku tzv. provensálska vínoterapia založená na omladzujúcich účinkoch hrozna. V roku 1991 profesor Serge Renaud totiž prišiel k prevratnému zisteniu, že odpad vyprodukovaný pri výrobe vína obsahuje dôležité zložky pre krásu. Pri typickej procedúre sa telo na vyhriatom lôžku najprv vymasíruje pílingom z hroznového oleja a zrniečok. Pokožka vďaka tomu zostane zamatovo mäkká, zbavená odumretých buniek a nečistôt. Nasleduje zábal z hroznového masla, ktorého základom sú hroznové zrniečka a shea maslo. Po ňom sa telo zabalí do vyhriatej plachty, aby sa otvorili póry a omladzujúce polyfenoly lepšie prenikli do pokožky – voilà!

 

 

ZunaS