Zdravie a krása

Je tajomstvom vitality tekutý kolagén?

25. februára 2021

Krémy, kúry, tabletky, mydlá, masky… Každá žena, ktorá sa o seba stará, vie, aká náročná je snaha o krásu a vitalitu. Za mnohé, prekvapivo, vďačíme nenápadnej bielkovine menom kolagén, ktorá sa však s pribúdajúcim vekom stráca – a naša mladistvá krása a ohybnosť spolu s ňou. Ako predísť nechcenému predčasnému starnutiu?

 Čo je to kolagén a prečo je dôležitý?

Zdá sa, že na kolagén často neprávom zabúdame. Dermatovenerologička MUDr.  Vanda Martišková hovorí, že „kolagén je základná stavebná bielkovina ľudského tela, zodpovedá za pevnosť kože, šliach a chrupaviek, ale tak isto sa nachádza aj vo vlasoch a nechtoch. Jeho úlohou je udržiavanie pevnosti a odolnosti týchto štruktúr, čím priamo vplýva na zdravie, ale aj krásu. Po 25. roku života však jeho prirodzená tvorba v tele začína klesať.“  Všimnúť si to môžeme napríklad na boľavých kĺboch, vráskach či ochabnutej pokožke, ktorá už zďaleka nepripomína pružnú hladkú detskú tvár. Aby sme si chránili zdravie, je dôležité kolagén dopĺňať. Ukazuje sa, že v tekutej forme je najefektívnejší, pretože sa dokáže vstrebať až na 99 %! Na rozdiel od podávania v podobe tabletiek alebo mastičiek sa dostane všade, kde je ho nedostatok. „Aby mal kolagén maximálny účinok a blahodarné účinky na zdravie, je dôležité vytvoriť si každodennú rutinu,“ hovorí majiteľka kozmetickej a farmaceutickej spoločnosti Pharma MKL Katarína Demetriou. „Ideálne je riediť tekutý kolagén s vodou a vypiť ho večer pred spaním.“

Životnosť kolagénu v našom tele

Kolagén má vlastný „kolobeh života“ – z organizmu sa nám postupom času vytráca. Aká je však jeho kvalita a množstvo v tele v rôznych etapách života?

  • Mladistvé „dvadsaťpäťky“

Žiaľ, už po dvadsiatke máme dôvod strachovať sa o strácanie kolagénu. K urýchleniu prispieva aj uponáhľaný spôsob života a mnohokrát zanedbávaná kvalitná starostlivosť o pokožku. Áno, dobre čítate, kvalitná! Pokiaľ sa však budete vyhýbať fajčeniu a vysokému UV žiareniu, úbytky kolagénu, našťastie, nebudú v tomto životnom štádiu až také veľké.

  • Čože je to štyridsiatka?

Štyridsať rokov je presne ten čas, kedy si začnete citeľne uvedomovať úbytok kolagénu. Dochádza k jeho výraznému poklesu približne až o 30 %. Oslabuje sa svalstvo, objavujú sa vrásky, trpia chrupavky, bolia kosti, lámu sa vlasy a vysušuje pokožka. Ak ste doteraz zanedbávali starostlivosť o pokožku, nastal ten správny čas, aby ste so starostlivosťou začali.

  • Zmeny v tele po šesťdesiatke

Po šesťdesiatke má už väčšina žien po menopauze. „Počas menopauzy dochádza v tele ženy k dramatickým hormonálnym zmenám a hladiny estrogénu prudko klesajú, čo má za následok široké spektrum nepríjemných zmien. Estrogén je hormón, ktorý okrem mnohých iných funkcií vplýva aj na fibroblasty, bunky produkujúce kolagén. Jeho nedostatok sa preto prejavuje predovšetkým v tkanivách, ktoré kolagén obsahujú – koža, chrupavky, nechty, vlasy. Pre menopauzálnu pleť je typická postupná suchosť, vrásky, tmavé škvrny, menšia pružnosť kože a jej stenčovanie. Obdobné zmeny postihujú aj iné tkanivá. Ide o tzv. hormonálne starnutie organizmu,“ vysvetľuje dermatovenerologička MUDr. Vanda Martišková. To vedie k celkovému úpadku vitality. V tomto veku dochádza k úbytku kolagénu a v tele nám ostáva približne v 40 % zastúpení.

  • Osemdesiat +

Po dosiahnutí tohto úctyhodného veku sa hladina kolagénu v našom tele dostane iba na 20 %, preto sú výživové doplnky a suplementy v tomto veku na jeho podporu naozaj nevyhnutné.

Ideálny kolagén

Aby sme z užívania tekutého kolagénu vyťažili maximum, je dôležité vybrať si ten správny. „Kolagén by mal byť v čo najčistejšej forme bez rôznych pridaných látok, ktoré znižujú jeho dávku v prípravku. Odporúča sa siahnuť aj po hydrolyzovanom kolagéne, ktorý je vďaka svojmu spracovaniu najrýchlejšie a najlepšie vstrebateľný,“ radí Katarína Demetriou, majiteľka kozmetickej a farmaceutickej spoločnosti Pharma MKL.

Pri užívaní sa kolagén nebojte skombinovať s vitamínom C, ktorý prispieva k jeho správnej absorpcii. „Vitamín C je dôležitý v procese hojenia tkanív, obranyschopnosti pred  infekciami a ako antioxidant chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Zvyšuje taktiež vstrebávanie železa a je dôležitý pri metabolizme bielkovín a prenose nervového vzruchu. Málokto vie, že pri tvorbe kolagénu hrá nezastupiteľnú rolu práve tento vitamín. Je potrebný už v prvej fáze produkcie kolagénu a zodpovedá vlastne za jeho základnú vlastnosť – pevnosť. Jeho nedostatok vedie k tvorbe defektného a nestabilného kolagénu,“ dodáva MUDr. Vanda Martišková.

Čo je dobré vedieť o kolagéne?

  • Tvorí až 30 % zo všetkých stavebných bielkovín v našom tele.
  • Jeho množstvo a kvalita s vekom klesajú.
  • Nevďačíme mu len za krásu, ale aj za zdravie našich kostí, vlasov, pokožky, kĺbov, šliach či nechtov.
  • Kolagénu nepraje fajčenie či nadmerné UV žiarenie.
  • Najlepšie je dopĺňať ho vo forme tekutého, hydrolyzovaného kolagénu v kombinácii s vitamínom C.