Rozhovory

„Generál organizmu“ – štítna žľaza

6. apríla 2021

 Vie, že aj negatívna životná skúsenosť môže priniesť pozitívne výsledky, preto vidí krásu života v nekonečnom množstve inšpirácií a možností naučiť sa každý deň niečo nové. Rovnakým zdrojom poznania je pre ňu ľudské telo, ktoré nám každodenne vysiela signály toho, čo potrebuje a čo je preň dobré. Naučí vás rozumieť jeho reči a upozorní, že za mnohými problémami ako únava, depresie či nadmerné priberanie, môže byť práve nesprávne fungovanie štítnej žľazy. Aby to zistila, stačí jej na vás len jediný pohľad. Ako si tento dôležitý orgán, ktorý síce váži len do 20 gramov, no ovplyvňuje celý náš organizmus, chrániť a liečiť nám prezradila výživová poradkyňa zameraná na riešenie problémov so štítnou žľazou prírodnou cestou, ktorá v pohode vydrží nejesť aj týždeň – Janette Kecskemétiová.

 Vo svojej práci sa vo veľkej miere zameriavate na zdravotné problémy spojené so štítnou žľazou a ich riešenie, ako aj prevenciu prírodnou cestou. Ako ste sa dostali k tejto práci? Bola príčinou osobná skúsenosť?

Tak, ako veľa iných ľudí, aj ja som sa dostala k svojej práci cez vlastnú skúsenosť a to tak, že som sama po dvoch pôrodoch ochorela a moja diagnóza znela „znížená funkcia štítnej žľazy“. A keďže mi lieky nerobili dobre, začala som hľadať iný spôsob uzdravenia. Našla som ho v podobe produktu profesora Turianicu a jeho oleja Fortuna Vitae.

Než sa dostaneme k  samotnému produktu, prezraďte nám, na čo všetko má štítna žľaza v našom tele vplyv a kedy by sme mali zvýšiť svoju pozornosť?

Štítna žľaza je takzvaným „generálom organizmu“, ako ho nazýva samotný profesor, a má na starosti všetky metabolické pochody v tele. Má dôležité postavenie v celkovej hormonálnej rovnováhe organizmu, pretože významne vplýva na jeho základné funkcie ako rast, vývoj a premena látok. Toto všetko sa môže udiať len vtedy, ak má štítna žľaza dostatok jódu na výrobu vlastných hormónov. Zvýšiť pozornosť by sme mali v prvom rade vtedy, keď sme celý deň unavení, bez energie až depresívni, vypadávajú nám vo veľkej miere vlasy, máme suchú pokožku, lámavé nechty, náhle zmeny nálad a výkyvy hmotnosti bez zmeny stravy, nepravidelnú a bolestivú menštruáciu, cysty na vaječníkoch, maternici a prsníkoch. Je toho viac, ale toto sú také základné príznaky.

Aké sú hlavné rizikové skupiny ľudí, ktorým hrozí nesprávne fungovanie štítnej žľazy?

Rizikovou skupinou sú hlavne ženy po pôrode a po prechode, potom ľudia, ktorí žijú v horských oblastiach a blízko riek, čo sú oblasti veľmi chudobné na jód a ďalej všetci, ktorí majú veľkú fyzickú a psychickú záťaž a tiež fajčiari. Všetky tieto faktory majú za následok odbúravanie jódu z tela.

Ste autorkou elektronickej publikácie s názvom Riešenie ochorení štítnej žľazy prírodnou cestou. Prečo je prírodná liečba lepšia než liečenie medikamentmi?

My ľudia sme stvorení z prírody, a preto aj naše telo oveľa lepšie funguje, keď s ňou žijeme v súlade. V mnohých prípadoch stačí zmeniť životosprávu, dodať telu, čo potrebuje a je po probléme. Na rozdiel od toho chemické lieky môžu na začiatku krátkodobo pomôcť, ale z dlhodobého hľadiska majú veľa vedľajších účinkov, čo je napísané aj na príbalových letákoch, a často sa musia brať celý život. Práve preto ja radšej využívam silu prírody a odporúčam riešenie prírodnou cestou ako prvé.

Okrem prírodných riešení sa vo svojej knihe venujete aj prevencii. Je teda rovnako dôležitá pre zachovanie správnej funkcie štítnej žľazy?

Prevencia je najlepšia cesta, pretože si tým ušetríme veľa problémov spojených s ochorením. Je dôležité, aby sme zobrali zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk a začali sa o svoje zdravie starať sami tým, že budeme do seba dávať zdraviu prospešné potraviny a začneme sa viac hýbať. Ja osobne odporúčam ako jednu z možností prevencie pred ochorením štítnej žľazy dodávať organicky viazané formy jódu už malým deťom. Samozrejme, dávka je potom určovaná podľa veku a hmotnosti dieťaťa.

Na úvod ste spomenuli prírodný produkt profesora Ivana Turianicu Fortuna Vitae, ktorý vám pomohol a s ktorým teraz pracujete, aby ste pomáhali svojím klientom. Je práve on tou správnou prírodnou cestou liečby aj prevencie štítnej žľazy?

Pre mňa to bolo presne to, čo ma dostalo z popôrodných depresií – upravila sa mi hmotnosť a aj výkyvy nálad, prestali mi vypadávať vlasy, upravil sa mi menštruačný cyklus a kvalita života sa mi tým úplne zmenila. Odvtedy ma navštívilo veľa klientov, ktorým takisto ako mne tento olej pomohol vyriešiť veľa zdravotných problémov, preto dnes môžem s istotou povedať, že skutočne pomáha organizmus liečiť aj chrániť.

Takže ho užívate aj naďalej, hoci problémy so štítnou žľazou už nemáte?

Keďže jód je esenciálna látka a telo si ju samé nedokáže vyrobiť, je veľmi dôležité si ho neustále dopĺňať a nielen vtedy, keď už máme problém. Preto vždy zdôrazňujem, aká dôležitá je prevencia. Všetky metabolické procesy v tele sa nemôžu uskutočniť bez správneho fungovania štítnej žľazy a tá bez dostatku jódu nevyrobí dostatok hormónov.

Fortuna Vitae umocňuje účinky tekvicového oleja v spojitosti s organicky viazanými formami aktívneho jódu. Prečo je práve toto spojenie jedinečné? Kvôli čomu potrebujeme organizmu pravidelne dodávať jód?

Toto spojenie je jedinečné práve preto, že v jednej polievkovej lyžici Fortuna Vitae sa nachádza dostatok jódu v organickej forme na to, aby vám štítna žľaza vyrobila vaše vlastné hormóny na fungovanie metabolizmu. Jód potrebujeme dodávať preto, že samotný prvok si naše telo nedokáže vyrobiť. A práve dnešný uponáhľaný svet a nedostatok jódu v pôde a následne v potravinách spôsobuje, že ho máme v tele málo a potom štítna žľaza nemá z čoho vyrábať hormóny. Nezabúdajme na to, že psychický stres je najväčším odbúravačom jódu v tele.

Zásobovať telo „len“ dostatkom jódu však zrejme nestačí. Je dôležitá aj správna životospráva? Na aké hlavné pravidlá by sme pri nej nemali zabúdať, ak chceme dosiahnuť želané účinky?

Nesmieme zabúdať počúvať svoje telo. Myslím si, že každý človek cíti, čo mu robí dobre a čo naopak zle. A preto by sme nemali podceňovať tieto pocity a mali by sme sa začať nimi riadiť. V živote by malo byť všetko v rovnováhe. A tak by to malo byť aj s našou životosprávou. Pridať to, čo nám chýba a ubrať z toho, čoho máme veľa.

V rámci svojej profesie sa venujete aj hladovkám a hladovkovým pobytom, respektíve pôstom, ktoré sama pravidelne praktizujete. Aký význam majú pre naše telo? Je okrem správnej životosprávy potrebná aj takáto očista organizmu?

Žijeme v dobe, kedy máme všetkého nadbytok, čo sa negatívne odzrkadľuje na našom zdraví. Neustálym jedením nemá organizmus čas na trávenie potravy a tak sa nám všetko potom ukladá v podobe tuku. Hladovanie alebo správne pôst, je veľmi starý spôsob ozdravenia organizmu, ktorý využívali už naši predkovia a navyše ho môžeme vidieť aj u chorých zvierat, ktoré prestanú prijímať potravu, čím často dochádza k ich vyliečeniu. Pôst má veľa dokázateľných blahodarných účinkov. Zlepšuje duševný a telesný stav človeka, omladzuje organizmus, vyhladzuje vrásky, pomáha hojeniu jaziev, zvyšuje imunitu. Pri dlhodobom pôste treba byť však pod kontrolou lekára.

Čo ak sa niekto obáva, že bez jedla nevydrží? Ako sa na hladovku pripraviť?

Ako so všetkým, aj s hladovaním odporúčam začať opatrne. Najprv sa treba na to pripraviť psychicky a utriediť si v hlave, prečo to chcem vyskúšať. Potom pridať krátkodobý jednodňový pôst. Najjednoduchšie je od poludnia do ďalšieho poludnia, pretože medzitým spíte, a preto je to ľahšie. Po prvom raze sú ľudia väčšinou nadšení a zistia, že sa cítia odľahčene a prestanú sa toho báť. Postupne je dobré pridať aspoň jeden deň v mesiaci, najlepšie počas splnu a novu. Toto všetko učíme aj na našich pobytoch a zatiaľ nám všetci prežili. (smiech)

Aký najdlhší pôst ste zatiaľ držali vy?

U mňa to bolo sedem dní len na vode a ďalších sedem dní postupného návratu k tuhej strave. Pri hladovaní je veľmi dôležité vedieť aj to, ako postupovať pri návrate späť.

Vráťme sa k vašej knihe – okrem spomenutého obsahuje, ako aj články na vašej webovej stránke, nielen zdraviu prospešné rady a tipy, ale zároveň aj povzbudzujúce a motivačné myšlienky. Kde pre ne čerpáte inšpirácie?

Veľmi rada počúvam príbehy iných ľudí a tam nachádzam množstvo inšpirácií. Veď samotný život je jedna veľká inšpirácia. Stačí sledovať prírodu a malé deti. Od tých by sme sa mali učiť byť tu a teraz a nerobiť si zbytočné starosti z toho, čo príde. Ja sa to učím pri mojej milovanej vnučke Sarinke.

Má štítna žľaza vplyv na našu psychiku?

Štítna žľaza má obrovský vplyv na psychiku človeka. Veľa žien po pôrode má popôrodnú depresiu práve preto, že štítna žľaza vyrábala kvôli nedostatku jódu málo hormónov. Pri nedostatočnej tvorbe tyroxínu počas gravidity vznikajú v plode poruchy vývinu a dozrievania funkcií centrálnej nervovej sústavy, čo je príčinou porúch telesného a duševného vývoja dieťaťa. Práve preto je taká dôležitá prevencia dodávaním jódu už pred tehotenstvom a počas neho.

S psychickým ozdravovaním súvisí aj ďalšia oblasť vášho povolania – diagnostikovanie psychosomatických príznakov ochorení, ktoré často odhalia aj príčiny autoimunitných chorôb. Aké bývajú ich najčastejšie príčiny?

Najčastejšie je to hlavne u žien slovko ,,musím“. Musím byť perfektná matka, musím mať perfektnú domácnosť a ešte byť skvelá a dokonalá partnerka. Takto si vytvárame obrovský tlak na štítnu žľazu a tá to po čase nezvládne a zosype sa celý systém. A preto sa snažím ženám vysvetliť, že oveľa dôležitejšie ako perfektná domácnosť je naše duševné a fyzické zdravie.

A aké slovo rúca systém u mužov?

Dobrá otázka. Myslím si, a oveľa väčší počet žien s autoimúnnym ochorením štítnej žľazy ako mužov mi to len potvrdzuje, že slovo ,,musím” je síce rovnaké pre mužov aj ženy, len muži ho na rozdiel od nás žien tak často nepoužívajú. V tomto by sme sa mali od nich učiť. Oni si jednoducho povedia „nemusím“, zbytočne sa netrápia a nevytvárajú si emočný stres. Keď už ku mne príde muž s týmto problémom, väčšinou je to práve ten typ muža, ktorý je veľmi citlivý a problémy prežíva oveľa viac, než je u mužov zvykom.

Niektoré ochorenia sú veľmi problematické, treba napriek tomu neprestávať veriť vo vyzdravenie, v zázrak?

Myslím si, že viera v čokoľvek je základom úspechu. A určite, keď verím, že mi niečo pomôže, môže to celému procesu len pomôcť a platí to aj naopak.

Čo prežívate, keď vidíte pokroky v liečbe pacientov, keď je ich stav spočiatku veľmi vážny a napokon predsa dôjdu vďaka vám k uzdraveniu?

Zmyslom každej práce, ktorú človek robí s láskou, je radosť. Radosť z procesu, že sa niečo zmysluplného tvorí, a radosť z výsledku, keď sa to podarí. A mňa vždy veľmi poteší, keď odo mňa odchádzajú ľudia, ktorí sa môžu opäť tešiť zo života a plnohodnotne ho prežívať.

Zrejme každý, kto pomáha liečiť ostatných potrebuje na choroby chvíľku nemyslieť – aký je váš najobľúbenejší spôsob relaxu? Čo vás dobíja pozitívnou energiou a optimizmom?

Okrem trávenia času s mojou vnučkou a rodinou ma najviac nabíja čas strávený v prírode, v lese na túrach alebo na lyžiach, a veľkú záľubu som objavila v cestovaní i potápaní. A najnovšie nám pribudol nový člen rodiny, boxer Oskar, a s ním mám o zábavu postarané. (smiech)

Kam sa chodíte potápať najradšej? Máte v rámci tohto hobby aj svoj doposiaľ nesplnený cestovateľský sen?

Mám veľa obľúbených destinácií, ale taká naj je pre mňa asi Indický oceán, kde sa pravidelne vraciam pre jeho krištáľovo čistú vodu a veľa podmorského života. Určite sa nájde ešte dosť miest s hladinami, pod ktoré by som sa rada pozrela, len sa modlím, aby som tam išla skôr, ako si tie krásne moria zničíme našou hlúposťou.

Máte aj obľúbenú formu oddychu, ktorá sa spája s našou krajinou?

Najnovšie ma u nás fascinujú staré kamenné chalúpky, ktorým by som chcela vdýchnuť nový život, ale zanechať aj staré dedičstvo predkov.

Čo vás na nich fascinuje?

Fascinuje ma na nich múdrosť a šikovnosť starých majstrov, ako dokázali využiť prírodný materiál, postaviť tieto krásne, no pritom útulné aj účelné chalúpky.

Rekonštrukciu domu možno prirovnať k ozdravovaniu tela, v ktorom má opäť prebiehať zdravý život plný radosti – napadla vám niekedy táto spojitosť?

Tak to mi, pravdupovediac, ešte nenapadlo, ale je to krásne spojenie.

Chystáte sa v blízkej dobe na takúto rekonštrukciu?

Pokiaľ taký domček objavím, veľmi rada. Mojím snom je zrekonštruovať takéto vidiecke sídlo a vytvoriť v ňom oázu pokoja pre ľudí, ktorí by si prišli oddýchnuť do prírody a vyskúšali by si na sebe blahodarné účinky pôstu.

Chceli by ste raz v takomto dome aj bývať?

Stále viac aj mňa samotnú láka bývanie v dome v blízkosti lesa, takže určite sa tomu nebudem brániť, ak sa mi také niečo naskytne.

Napísala: ZunaS

Výživový doplnok Fortuna Vitae 49,99 eur. 

Objednávajte ihneď na telefónnom čísle 02/49 403 033 pre Slovenskú republiku a 255 711 855 pre Českú republiku.

Upozornenie: Výživový doplnok sa nesmie využívať ako náhrada za pestrú a rozmanitú stravu. Nie je určený deťom do 3 rokov.
Mediatex, s. r. o., Bojnická 18, 831 04 Bratislava. Cenu poštovného a balného získate na telefónnom čísle 02/49 403 033. Ceny sú uvedené s DPH. Informácie o spracúvaní osobných údajov a VOP nájdete na www.mediatex.sk