Zdravie a krása

Rastlina budúcnosti

3. februára 2022

Jeho charakteristika z neho robí horúceho kandidáta – všestranný a liečivý, povzbudzujúci a zároveň upokojujúci… Navyše presne vie, čo chceme a potrebujeme, a ešte je navyše pekný! Môžeme si s ním robiť, čo sa nám zachce a ešte sa nám za to aj odvďačí! Je extrémne prispôsobivý, splní všetky naše predstavy a želania. Pritom však nestráca svoj charakter! A ešte po ňom nezostávajú žiadne smeti! Áno, je to on – rakytník! Ten správny „žrebec“, ktorého budete odteraz chcieť mať stále po ruke!

Žiariaci kôň

Rakytník môže mať podľa odrody podobu kríka alebo stromu. Kým kríky môžu mať okolo dvoch až troch metrov, najvyššie rakytníkové stromy dosiahli výšku okolo 15 až 18 metrov. Pôvodom pochádza z Ázie, kde ho oddávna využívali v tradičnej medicíne, dostal sa však aj do Európy a dnes je voľne rastúci rakytník rozšírený po celom svete. Jeho veľkou prednosťou je aj odolnosť voči výkyvom počasia. Bežne sa nachádza v Eurázii, ako aj na piesočnatých dunách na pobreží Severného mora. Rovnako ho však možno nájsť aj na horských svahoch. Darí sa mu takisto v našich podmienkach, napriek tomu ho u nás v záhradách často nenájdeme. Pestuje sa v tvare stromu alebo kra ako ovocná aj okrasná drevina. Pomerne ťažko sa zberá a trvá dlhšiu dobu, kým rastlina začne rodiť – 6 až 8 rokov – preto je rakytník relatívne drahou surovinou. Jeho prínos pre ľudský organizmus je však neoceniteľný. Z tohto hľadiska sú dôležité najmä plody rakytníka, ktoré sú nabité obrovským množstvom vitamínov a biologicky aktívnych látok so širokospektrálnymi účinkami na zdravie človeka. Poznali ich už starovekí Gréci. To práve oni pomenovali rakytník v latinčine Hippophae rhamnoides, čo sa zvykne prekladať ako „žiariaci kôň“ či „kôň so žiarivou srsťou“. Toto meno vzniklo vďaka tomu, že starovekí Gréci vypozorovali, že kone, ktoré sa pásli na plodoch rakytníka, mali krásnu lesklú srsť.

 

Rastlina budúcnosti

Vo svete má dnes rakytník veľa rôznych pomenovaní, ktoré tiež svedčia o tom, aké má všestranné využitie. Okrem iného býva nazývaný aj ako rastlina budúcnosti, a to preto, že ho môžeme využiť celý bezo zvyšku. Pre organizmus sú totiž prospešné nielen plody, semená, kvety, ale aj listy, výhonky, kôra a koreň. Výborný je rakytníkový čaj zo sušených plodov, ale aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a vysoko cenený je prírodný rakytníkový olej. V tradičnej tibetskej medicíne patrí rakytník k veľmi účinnej rastline, ktorá sa používa na zastavenie krvácania, pri poškodení pľúc, pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najrôznejších intoxikáciách.

 Liečivé účinky rakytníka:

– podpora imunitného systému,
– detoxikácia organizmu,
– antiseptické vlastnosti a ochrana pred voľnými radikálmi,
– pomoc pri prechladnutí a vírusových ochoreniach,
– prevencia kardiovaskulárnych ochorení,
– prevencia a liečba nádorových ochorení,
– zmierňovanie nepriaznivých dôsledkov chemoterapie a rádioterapie,
– liečba ochorení dýchacích ciest – chronický zápal mandlí, hrdla a pľúc,
– uvoľňovanie hlienov a podpora ich vykašliavania,
– podpora trávenia,
– znižovanie vysokého cholesterolu,
– prečisťovanie a podpora činnosti obličiek a močového ústrojenstva,
– vplyv na podporu pečene,
– posilňovanie zraku,
– zlepšovanie funkcií pamäti a koncentrácie,
– ozdravovanie pokožky, pomoc pri popáleninách,
– zlepšovanie kvality vlasov,
– posilňovanie nervového systému.

Tip: Rakytník reguluje množstvo cukru v krvi a práve z tohto dôvodu je veľmi dobrou voľbou pre pacientov s cukrovkou.

 Citrónovník severu

Malé oranžové plody rakytníka rešetliakového v tvare bobúľ obsahujú veľké množstvo vitamínov, najmä mimoriadne vysoký podiel vitamínu C – v 100 g rakytníka je až 400 % dennej dávky, aj preto sa mu zvykne hovoriť citrónovník severu. Obsahuje aj veľa ďalších antioxidantov, rôznych bioflavonoidov a iných účinných látok. Sú dokonca odrody, ktoré obsahujú viac ako 600 mg vitamínu C na 100 ml šťavy, čo je asi dvadsaťkrát viac ako pomaranč alebo šesťkrát viac ako kivi. Rovnako obsahuje tiež kyselinu listovú, kyselinu linoleovú, mangán, železo a dôležité vitamíny. Chemické analýzy potvrdili, že plody rakytníka sú najlepším (doteraz známym) samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok. Tie obsahujú 10 rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Majú obdivuhodne vysoký obsah mono- a polynenasýtených esenciálnych mastných kyselín (omega 3, 6, 7 a 9) a fytosterolov. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom nielen vitamínu C, ale aj E a niekoľkých ďalších tokoferolov, beta-karoténu, okolo 40 ďalších karotenoidov, flavonoidov, organických kyselín, fytoncídov či trieslovín. V plodoch sa nachádzajú všetky vitamíny B, pričom na niektorých biotopoch je obsah vitamínu B12 (prostredníctvom činnosti špeciálnych symbiotických baktérií) rovnaký ako v pečeni. Vďaka obsahu karotenoidov plody rakytníka chránia oči pred makulárnou degeneráciou, sivým zákalom a okrem toho zlepšujú nočné videnie.

Tip: Plody rakytníka môžeme aj zamraziť (dajú sa zmrazené aj kúpiť), čím predĺžime ich trvácnosť, pokiaľ ich nevyužijeme všetky naraz.

 Rakytníkový olej

Zázračne užitočnou zložkou rakytníkového oleja, ktorý takisto obsahuje veľké množstvo vitamínu C, je v prírode veľmi zriedkavo sa vyskytujúca mononenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega-7 – palmitoolejová kyselina. V 100 % rakytníkovom oleji tvorí 32 až 43 %, ostatné známe prírodné oleje ju takmer vôbec neobsahujú. Prítomnosť tejto mastnej kyseliny v rakytníkovom oleji, ako aj obsah ďalších bioaktívnych látok, výrazne ovplyvňuje zdravie kože a mukózne membrány – vnútornú vrstvu dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu. Mukóza tráviacej sústavy produkuje hlien, ktorým sa chráni pred agresívnymi vplyvmi, ktoré môžu mať na organizmus najmä alkohol, kofeín, nikotín, tráviace šťavy, cytostatiká, stres či mikroorganizmus Helicobacter pylori. Ak sú totiž tieto vplyvy príliš silné, môže sa narušiť stena tráviacej trubice a vzniknúť vredy. A určite oceníte, že si ho môžete vyrobiť doma sami!  

Pomáha: pri rekonvalescencii po chemoterapii a ožarovaní. Tým, že zvyšuje imunitu, úspešne regeneruje hematologické zmeny a prináša aj rýchlejšiu regeneráciu zdravých buniek po vysokých dávkach tohto druhu liečby. Je vhodný na liečbu artritídy, dny, gastrointestinálnych vredov, kožných vyrážok, ako aj pri prevencii vzniku infekcie, spomaľovaní starnutia či na zlepšenie zraku.

Postup: Plody rakytníka umyjeme, usušíme ich v sušičke ovocia a pomelieme v kávovom mlynčeku. Prášok zalejeme v pomere 1 : 2 olivovým alebo slnečnicovým olejom, zohriatym na teplotu 60 °C. Premiešame a necháme odstáť na tmavom mieste dva dni. Tekutinu zlejeme a postup opakujeme. Tentokrát ale použijeme už obohatený olej z predošlého lúhovania. Nakoniec olej precedíme do tmavých fliaš a uzatvorené ich odložíme do chladničky.

Tip: Proces lúhovania môžeme zopakovať niekoľkokrát. Tým sa zvyšuje koncentrácia účinných látok v oleji.

Rakytníkový sirup

Pomáha: v boji s jarnou únavou alebo zvýšeným stresom, s posilnením imunity. Či už pri chrípke alebo infekčných chorobách doplní potrebné vitamíny, uľaví pri bolestiach žalúdka a problémoch s trávením. Obsahuje vitamíny C, D, K, provitamín A, vitamíny skupiny B, železo a až 10 % oleja.

Postup: Plody umyjeme, rozmixujeme a precedíme. Šťavu s dužinou zahrejeme – maximálne na 80 °C. Po zahriatí zmiešame s cukrom.

Tip: Precedené šupky plodov môžeme vysušiť a použiť na prípravu rakytníkového oleja alebo čaju.

Rakytníková masť

Pomáha: zahojiť poranenia kože, drobné rany, popáleniny a pomôže tiež s liečbou ekzému či akné.

Postup: Do rozohriatej bravčovej masti pridáme rakytníkový olej a trochu včelieho vosku. Následne prepasírujeme cez plátno a nalejeme do nádob. Masť používame na vonkajšie použitie.

Tip: Môžete pridať aj ďalšie bylinky, prípadne iné liečivé oleje.

Rakytníkové želé cukríky

Pomáha: maškrtiť zdravo!

Postup: 1 kopcovitú ČL agar-agar namočíme cez noc do 200 ml studenej vody. Na ďalší deň dáme rakytník do hrnca, obaríme vriacou vodou, precedíme a ešte raz obaríme, a vytlačíme z neho šťavu. Pridáme 240 g cukru (v pomere 1 : 1 k množstvu šťavy), privedieme do varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Následne privedieme do varu namočený agar-agar a varíme približne 2 minúty. Potom dokopy zlejeme sirup s horúcim agarom, dobre premiešame a necháme mierne vychladnúť. Formičky na ľad jemne vytrieme rastlinným olejom a vylejeme do nich rakytníkový sirup s agarom. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Stuhnuté cukríky vytiahneme z formičiek, necháme vysušiť na mriežke zhruba jeden deň a obalíme v cukre.

Tip: Ak máte radšej kyslé varianty cukríkov, do cukru môžete pridať trochu kyselky.

Napísala ZunaS