Zdravie a krása

Privítajme jar v záhradke i na balkóne

28. marca 2022

Predsa len sme sa dočkali vytúžených slnečných lúčov, teplejšieho počasia, posunu času o jednu hodinu vpred… Jar je tu v plnom prúde a na nasledujúce tri mesiace sa nám postará o zábavu hlavne v záhradkách, sadoch či na balkónoch. Čo i len najmenšia plocha zelene a vonkajších priestorov si vyžadujú údržbu a patrilo by sa ich aj zveľadiť a skrášliť. Veď v takom Japonsku by neostal milimeter štvorcový neobrobený! Vybehnite do záhradky alebo na balkón a pestujte s Magickou ženou tie najmagickejšie jarné rastliny!

 

Mičurinská terapia

Čo si apríl zazelení, máj mu to spáli, čo si máj zazelení, to mu jún háji. Nech sa stane táto pranostika počas nasledujúcich troch mičurinských mesiacov vaším mottom. Ivan Vladimirovič Mičurin, ruský botanik, šľachtiteľ a ovocinár žijúci na prelome 19. a 20. storočia, je jedným z najznámejších záhradkárov dodnes. Obujte sa do „jeho gumákov“ a vykročte po jeho stopách, a obdivujte krásu svojej práce.

Príroda má na telo a dušu človeka pozitívny vplyv. Pobyt a pohyb na čerstvom vzduchu aktivizujú, relaxujú, rehabilitujú, sú cestou návratu ku koreňom, k našim predkom a tradíciám. Záhradka pôsobí terapeuticky pasívne, keď obdivujete jej krásu, a aktívne, keď sa priamo zapojíte do záhradníckych prác. Môžete odpočívať osamote alebo zavolajte na pomoc svoju rodinu a priateľov. Záhradníčenie je tiež skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí by chceli viac športovať vonku, no chýba im motivácia alebo by radšej ostali v súkromí svojho domova. Rastliny, ktoré by bez vašej pomoci umreli, vás k pohybu namotivujú dostatočne. V záhradke alebo na pestrofarebne zakvitnutom a rozvoňanom balkóne načerpáte nové sily, upokojíte sa, prečistíte si myseľ. Takýto koníček je však vhodný i v rámci ergoterapie pre ľudí, ktorí majú problém s jemnou motorikou. Vyventilovať sa na záhradke môžete aj v prípade, že vám vaše zdravie obmedzuje pohyb – zvoľte napríklad namiesto sadenia do zeme výsev vo vyvýšených záhonoch, kvetináčoch alebo na stoloch, tzv. mobilnú záhradku, ktorá navyše pôsobí v pekne upravených črepníkoch štýlovo.

 

Základná ingrediencia záhradkárov

Rastliny potrebujú k životu teplo, svetlo, vodu, vzduch a živiny z pôdy. Ak nemáte záujem pestovať výhradne hydroponicky – vo vode – pôda je pre vás okrem vody jediná zložka, ktorá môžete pri záhradníčení výraznejšie ovplyvniť. Úrodná pôda plodí kvalitné plodiny; mala by obsahovať veľa ľahkého a hrudkovitého humusu a nemala by byť bohatá na štrk, piesok či íl.

Ako zistíte kvalitu pôdy vo svojej záhradke? Netreba kontaktovať biológa, postačí jednoduchá sedimentačná skúška. Vezmite za hrsť zeminy zo záhrady a vhoďte ju do pohára vody. Obsah premiešajte a nechajte dvanásť hodín odstáť. Jednotlivé zložky vo vašej pôde sa navrstvia v pohári nasledovne: naspodku piesok, vyššie íl, vyššie hlina a najvyššie humus. Pri správnom zložení pôdy má byť piesok s ílom v rovnakom pomere a humusu má byť najviac. Zloženie svojej pôdy odhalíte aj vďaka rastu divorastúcich rastlín. V pôde bohatej na humus zvykne rásť hviezdica prostredná, horčica poľná, zemedym lekársky alebo loboda záhradná.

 

Zlepšiť kvalitu pôdy nie je náročné, stačí sa o ňu starať.

  1. Použite hnojivo. Ako správni záhradkári chcete isto chrániť životné prostredie a nevyberiete si chemické, ale zelené hnojenie. Môžete zasiate rastliny (vhodné sú bobuľovité rastliny, pohanka, ďatelina purpurová či fecélia) zapracovať do pôdy, pokosené rastliny po zotletí zaoriete alebo zakopete do pôdy, čím vytvoríte kompost.
  2. Kompost sa skladá z rozličného rastlinného, prípadne živočíšneho odpadu, ktorý vyprodukuje záhradka a domácnosť. Najjednoduchšie je vykopať na záhrade jamu, do ktorej budete hromadiť prírodné odpadky a pravidelne ich kypriť, prehrabávať, alebo si zakúpte kompostovú nádobu. Vytvoriť kvalitný kompost však môže trvať vyše roka, preto, ak sa ponáhľate, zvoľte rýchlokompost. Pridajte do kompostu nasledujúcu zmes, aby ste urýchlili rozklad: zmes bylín (napr. púpava, rebríček, pŕhľava), dubovú kôru, med a niekoľko lyžičiek mliečneho cukru. Bylinky usušte v rúre, zomeľte spolu s dubovou kôrou, pridajte zo dve lyžičky medu a šesť lyžičiek mliečneho cukru. Tri lyžičky zmesi rozrieďte vo dvoch litroch vody, nechajte deň odstáť a zapracujte do kompostu.
  3. Ak už ste pôdu pripravili pre pestovanie, stačí vybrať, čo budete pestovať? Prácu vám uľahčí, zavedenie kalendára záhradníka, do ktorého si poznačíte, kedy a kde ste aké plodiny sadili, ako sa im darilo… Ešte prehľadnejší by bol nákres vašej záhrady. Zefektívnite tak svoju prácu a prospeje to pôde. Nemali by ste totiž sadiť jednu a tú istú plodinu na to isté miesto dva roky po sebe. Dôležité je striedať plodiny, ktoré sú náročné na pôdu s tými menej náročnými, aby sa pôda nevyčerpala. V prvý rok na jedno miesto zasaďte napríklad paradajky, kukuricu, zemiaky, kel, ružičkový kel, zeler, cuketu, pór alebo tekvicu, ktoré patri medzi náročné plodiny. Ďalší rok ich zameňte za mrkvu, hlávkový šalát, kaleráb, papriku, cviklu, špenát, reďkev či cibuľu, čiže rastliny mierne náročné na pôdu. Tretí rok na rovnaké miesto umiestnite nenáročné rastliny ako kuchynské bylinky, hrach a fazuľu.
  4. Rastlinky majú však rady aj spoločnosť. Ľudia im dokonca zvyknú spievať alebo sa s nimi rozprávajú, aby lepšie rástli, a ľudská spoločnosť je vítaná, no nenahradí prítomnosť iných rastlín. Takzvaná zmiešaná kultúra značí pestovanie viacerých rastlín v jednom záhone súčasne, čím sa podporuje úrodnosť pôdy. Treba však nájsť správnych životných partnerov. Paradajky pestujte s cesnakom, hlávkovým šalátom, mrkvou, fazuľou, pórom. Zemiaky majú v obľube fazuľu či kaleráb. Kapusta, ružičkový kel, hlávkový šalát sú priaznivcami všetkej zeleniny okrem zemiakov, cibule a cesnaku, a vhodné je i kvarteto reďkovka, uhorka, kaleráb a popínavá fazuľa.
  5. Popri pestovaní pôdu môžete obohatiť okrem hnojiva a kompostu i odvarmi, čajmi, výluhmi a záparmi z rastlín. Veď čo je dobré pre naše zdravie, to prospeje aj naším zeleným priateľom.

Vyskúšajte trebárs univerzálny vývar proti parazitickým hubám, ktorý pripravíte z 500 gramov prasličky a piatich litrov vody, a zriedeným vývarom v pomere 1 : 5 po tri dni striekajte za slnečného počasia. Alebo si spravte zo svojej úhlavnej nepriateľky záhradky – pŕhľavy svoju najlepšiu priateľku: nezakvitnutú pŕhľavu vylúhujte v desiatich litroch vody a v pomere 1 : 10 aplikujte na pôdu, čím ju skvalitníte.

Apríl v záhradke a na balkóne – apríl zimný, daždivý, úroda nás navštívi

20. marca nás nadobro opustila zima, kedy však má toho pravý záhradkár za sebou už neúrekom. Pestovali ste v skleníku, strihali ste hrozno, pleli ste pôdu, pripravovali sadenice? Bravo! No ak ste doteraz ako Ťapákovci len postávali vo dvore a čakali, kým bude menej veterno, menej mokro, viac mokro, viac slnečno… nastala pre vás tá pravá chvíľa dať sa do pohybu! Starostlivo očistite a pripravte si záhradné náradie, poupratujte okolie domu a balkón, pretože rastliny síce majú skrášľujúcu funkciu, no nie sú všemocné. Ak ich nezasadíte do pekného prostredia, nevyniknú.

Ako prvé odstraňujeme v záhradke opadané lístie, konáriky a zvyšky prsti pre uvoľnenie priestoru novým rastlinám. Vhodné je následne založiť trávnik, pokosiť existujúci a prevzdušniť ho. Tráva po zime vyrastie doslova cez noc, preto ju koncom mesiaca pokoste/zostrihajte a zbavte ju nečistôt a kamenia.

Ak ste vnútri prezimovali nezimomilné rastliny, je čas ich vyviesť na prechádzku. Vysádzajte okrasné dreviny, georgíny, ľalie, mečíky, skráťte o tretinu výhonky ibišteka a fuksie, o dve až štyri očká omrznuté ruže, odstráňte odkvitnuté cibuľoviny.

Zo zeleniny môžete začať s výsadbou mrkvy, petržlenu, reďkovky, cesnaku, hrášku, brokolice, karfiolu, kalerábu, rukoly, chmeľu. Čas nastal i pre broskyňu, marhuľu, púpavu a aromatické bylinky ako kôpor, aníz, fenikel, majorán, oregano, bazalka, saturejka, estragón, levanduľa, tymian, mäta, šalvia. Predpestovať v apríli môžete uhorky, melóny, dyne, tekvice a slnečnicu s tým, že ich v teplejšom období vysadíte do záhonov.

Ak sa neviete rozhodnúť, čo pestovať, dáme vám niekoľko tipov.

Púpava lekárska je odolná trvalka, ktorá dorastá do výšky 5 – 30 cm. Typická je dlhý mliečnym koreňom s oblými, zúbkatými listami a žltou ružicou, ktorá kvitne od jari do jesene. Plodmi púpavy sú nažky s chocholcom. Púpavu vypestujete v podstate kdekoľvek na slnečnom mieste a semená je možné vysievať počas celej doby kvitnutia, od septembra možno rezať jej listy. Lístky púpavy sú bohaté na vitamíny A a C, minerálne látky a niacín. Hodia sa do kúpeľov ako tonikum, do kozmetických výrobkov. Korene púpavy pôsobia močopudne, podporujú tvorbu žlče a odvary z nich sú vhodné pri dne, ekzémoch, problémoch so spánkom a reume. Sú skvelou prísadou lahodných jarných šalátov, dá sa z nich pripraviť fialové farbivo na vlnu a kedysi dokonca sušené a následne pražené nahrádzali kávu. Kvety púpavy sú skvelé do kozmetických kúpeľov a puky naložené v octe sú považované za veľkú pochúťku. V každej domácnosti by nemal počas sezóny púpavy chýbať sirupový med z kvetov púpav.

Na prípravu zdravého, pikantného sirupového medu z púpav potrebujete: 1/4 kg žltých kvetov púpavy, 0,75 l vody, 1 kg cukru a 1 citrón. Nakrájaný citrón a kvety púpavy 20 minút povarte, preceďte, prepasírujte a primiešajte cukor. Následne tekutinu varte ešte štvrť hodiny a teplú nalejte do zaváraninových pohárov. Skladujte v chlade maximálne jeden rok.

Chmeľ obyčajný je známy ako hlavná prísada pivovarníkov, no už v staroveku bol obľúbenou záhradnou rastlinou, ktorá slúžila ako alternatíva špargle. Chmeľ si vyžaduje úrodnú pôdu na slnečnom mieste. Ide o popínavú rastlinu, preto je dôležité vyčleniť pre ňu dostatok miesta a poskytnúť jej podpery, lebo pokojne vyrastie aj sedem metrov. Rastlina tak poslúži k rozdeleniu záhrady a ako clona. Stonka chmeľu je pevná, načervenalá, posiata chĺpkami a je vhodná na výrobu papiera, látky a košíkov. Mimoriadne chutné sú výhonky chmeľu. Keď dosiahnu dĺžku desiatich centimetrov, odrežte ich a pripravte ich ako šalát alebo poduste – získate šťavnaté, aromatické a krehké pokrmy. Lístky sú drsné, dlaňovito delené a je možné z nich získať hnedé farbivo alebo ich zamlada využiť v kuchyni. Kvety chmeľu sú strapcovité, rastúce v súkvetiach a keďže obsahujú horčinu, využívajú sa pri varení piva. Spracovať ich môžete pri aranžovaní kytíc, vo forme výluhu na podporu rastu vlasov, do relaxačného kúpeľa alebo kvietky napustite alkoholom a vložte do vankúša ako prevenciu nespavosti alebo si pripravte pred spaním chmeľový čaj.

Na prípravu čaju z chmeľu potrebujete: 20 g chmeľových kvetov, 20 g hlohu obyčajného a 0,25 l vrelej vody. Bylinky zalejte vodou a nechajte lúhovať 15 minút. Pite polhodinu pred spaním.

 

Máj v záhradke a na balóne – keď sa v máji blýska, to si sedliak výska

Už je to tak, všetci očakávajú slnečný máj bez prehánok, len záhradkári sa tešia z búrok. Vedia, že ak na prvého mája prší, bude úrodný rok, bude sa dariť ovociu a že chladný, usmoklený máj prinesie do stodoly raj. Okrem toho, máte o starosť s každodenným polievaním menej.

Pokračujete v odburiňovaní, zalievaní, strihaní, rýľovaní, hnojení, kontrole dostatočného rozstupu rastlín, zbere niektorých z nich. V prípade, že ste sa rozhodli stať záhradníkom alebo balkonárom len teraz, nezúfajte, nikdy nie je neskoro, aj v máji vás váš kúsok pôdy privíta s otvorenou náručou.

Opäť je vhodný čas vyložiť von črepníky s izbovými rastlinami alebo si zaobstarať exotickejšiu a mohutnejšiu flóru ako olivovník, durman, oleander, ľuľok, cyprus, borievku, borovicu či vavrínovec.  Vysádzať do záhonov možno i sadeničky muškátov, petúnií, dvojzubcov, aksamietnic, fuksií, begónií, netýkaviek, hortenzií, gladiol, pierisov alebo zasejte borák, kapucínku, nechtík, slnečnicu.

V máji je vhodný čas na výsev hrášku, špenátu, reďkovky, mrky, petržlenu, koriandru, kôpru, majoránu, oregana, fazule, cukety či uhorky. Ak ste si predpestovali alebo kúpili sadenice paradajok, paprík, uhoriek, tekvíc, melónov, kvaky, cukiny, baklažánu, hlávkového šalátu, cvikle, zeleru, póru, karfiolu, kelu, ružičkového kelu a zemiakov, vysaďte ich do záhrady alebo na balkón. Vonku sa bude dariť aj bylinkám ako bazalka, citrónová verbena, estragón, mäta, medovka, rozmarín, šalvia a tymian. Z ovocia môžete vysadiť napríklad jahody, maliny a čučoriedky.

Dajte však pozor na všetky rastliny, pretože mráz okolo nuly by im neprospel. Sledujte predpoveď počasia a v prípade potreby ich prikryte fóliou.

Ak sa neviete rozhodnúť, čo pestovať v máji, dáme vám niekoľko tipov.

Rozmarín lekársky je vždyzelený polokrík, ktorý sa považuje za symbol vernosti. Rastlina neobľubuje chladné počasie a vietor, preto ju počas zimy treba umiestniť do interiéru. Ale má rada slnko a vápnitú pôdu, vďaka ktorej vyrastie voňavejšia (vápnik pridáte do pôdy zapracovaním vajcových škrupín a popola). Z rozmarínu možno využiť stonku, vetvičky, listy aj kvety. Stonku kríka trebárs rozdrvte a zmiešajte s račou, čím odplašíte hmyz. Čerstvo odrezané vetvičky vám poslúžia ako osviežovač vzduchu, príjemne rozvoňajú vypratú bielizeň alebo ich použite ako súčasť kytíc, vencov, girlánd. Listy rozmarínu sú vhodné do pokrmov, vonných zmesí, vo forme odvaru tlmia žalúdočné problémy, ako masť zmierňujú bolesť a reumu, ako kúpeľ podporujú cirkuláciu krvi a vhodné sú aj na oplachovanie tmavého typu vlasov či naparovanie pleti. Rozmarínové listy majú dezinfekčné účinky, a ak ich za hrsť povaríte v 0,5 l vody, využijete vzniknutý roztok pri upratovaní. Kvietky rozmarínu sú biele alebo fialové, slúžia na ozdobu, výrobu aromatickej vody a hodia sa do šalátov či sladkých pokrmov ako napríklad rozmarínový sorbet.

Na prípravu rozmarínového sorbetu potrebujete: 75 g práškového cukru, 275 ml vody, 50 ml lístkov rozmarínu, medovky, mäty, 1 bielok a šťavu z 1 citróna. Cukor rozpustite nad ohňom vo vode, do zmesi pridajte posekané bylinky a nechajte mimo plameňa vylúhovať pol hodinu. Následne pridajte citrónovú šťavu a na tri hodiny chlaďte v mrazničke. Do mrznúceho sorbetu primiešajte sneh z bielka a mrazte ešte aspoň 4 hodiny. Pred podávaním ozdobte vetvičkou rozmarínu.

Muškát je všeobecne obľúbená balkónová rastlinka afrického pôvodu, ktorá sa pre svoju vôňu využívala v kozmetickom priemysle a kedysi bola umiestňovaná nie do výšky, ale k zemi – dámy s dlhými sukňami sa kvetov pri chôdzi dotýkali a tým rozvírili ich vôňu. Rastlina je vždyzelená, pestuje sa v črepníku na slnečnom mieste s dostatkom vzduchu. Krásne, rôznofarebné kvety muškátov neslúžia len na okrasu, takže ich pokojne pridajte do šalátu. Z lístkov sa zvykne vyrábať olej, ktorý má skvelé účinky na ekzémy, zápaly kože, lišaje, herpesy, suchú pokožku, tlmí predmenštruačné problémy. Muškátové listy sa používajú do parfumov a vy sa v nich doma môžete okúpať, lebo napomáhajú prekrveniu organizmu. Ako aj kvety, listy sú tiež jedlé, pridajte ich do masla, džemu, želatíny, sirupu, vína, octu, cukru, omáčky, kandizované ich využite na ozdobu alebo si pripravte teplý zápar. Usušené lístky pridávajte do vonných zmesí alebo predmetov z rastlín ako napríklad dekoratívny papier.

Na prípravu dekoratívneho papiera potrebujete: noviny alebo iný pijavý papier, obľúbené kvety a bylinky (muškát, sedmokráska, prvosienka, nezábudka, materina dúška, rozmarín, myrta a i.), latexové lepidlo, listový papier alebo gratulačné karty či pohľadnice. Zvolené rastliny vylisujte medzi novinami v ťažkej knihe. Následne nalepte latexovým lepidlom napríklad na listový papier.

 

Jún v záhradke a na balóne – suchý jún plní sudy vínom

Kto víno ľúbi, suchý jún mu bude po chuti, no ako záhradkári viete, že jún vonia dažďom, ktorý od Medarda (08. 06.) môže kvapkať štyridsať dní. Jún, prvý letný mesiac, prináša so sebou aj vysoké teploty, čo však neznamená, že sa jarné práce definitívne skončili. Stále toho veľa v záhradke a na balkóniku môžete posadiť, pozbierať, upraviť…

V júni vás už s otvorenou náručou víta nádielka plodín zasadených v minulých mesiacoch. Radujte sa z nich, ale nezaspite na vavrínoch: dbajte o vlahu, okopávajte záhony, kyprite a hnojte pôdu, odstráňte zo stromov, kríkov poškodené a zakrpatené plody, zlikvidujte neúrodné, zoschnuté, zhnité časti rastlín. Ihličnaté stromy a kríky strihaním tvarujte do ľubovoľných tvarov alebo saďte nové rastliny.

V júni je čas vysadiť sadenice chryzantém, ruží a trvaliek. Vyskúšajte napríklad jarmanku, rudbekiu, orlíček či plamienok. Atraktívnosť svojmu exteriéru pridáte aj výraznými solitérmi ako zvončekmi, mučenkami, starčekmi, hortenziami, brunfelziami, fuksiami. Priamo do záhonov je možné vysadiť rýchlorastúce letničky, napr. aksamietnicu, astru, černušku, hrachor, kapucínku, krasuľku, láskavec, mak, nechtík, slnečnicu.  

Zeleninovú záhradku pokojne ešte obohacujte paradajkami a paprikami, cuketami, baklažánmi, patizónmi, uhorkami, tekvicami, fazuľou, kukuricou, ľadovým šalátom, špenátom, pórom, zelerom, kelom, brokolicou, karfiolom, čakankou, petržlenovou vňaťou, mrkvou, okrúhlicou, repou, bielou alebo červenou reďkovkou. Koncom mesiaca vysádzajte jahody. Z byliniek siahnite napríklad po kôpri, fenikli, bazalke, žeruche, pažítke.

Ak sa neviete rozhodnúť, čo pestovať v júni, dáme vám niekoľko tipov.

Zeler voňavý je liečivá rastlina, vplývajúca na obličky a potenciu, v domácnosti ju však najlepšie poznáme v polievke. Ak chcete pestovať zeler, vedzte, že obľubuje úrodné, vlhké a dobre priepustné pôdy s dostatkom slnka, no nie na veternom mieste. Semená zeleru využite v kuchyni namiesto soli pri diétach, naložte ich do octu, pridajte do polievky, pite ako vývar proti plynatosti a na podporu činnosti obličiek. Vňať zeleru má močopudné účinky, doprajte si ju vo forme šťavy. Zelerové listy podporujú chuť do jedla, trávenie, sú vhodné pre diabetikov, keďže obsahujú látku s podobným účinkom ako inzulín. Nakrájajte ich nadrobno a pridajte do šalátov, nátierok, k hydine, rybám, mäkkýšom a do polievok pre zachovanie výživovej hodnoty. Vyskúšajte trebárs mužskú polievku na podporu libida – upečte v alobale buľvu zeleru, roztlačte polovicu so šľahačkou na kašu a zmiešajte so šálkou vývaru. Výborný je i zelerový ocot.

Na prípravu zelerového octu potrebujete: 1 buľva zeleru s listami a biely vínny ocot. Oddeľte listy, stopky a zeler. Všetko očistite a pokrájajte na malé kúsky. Vložte do pohára a zalejte octom. Prikryté utierkou nechajte postáť dva týždne. Ocot sceďte a prelejte do fľaše. Hodí sa k šalátom a kurčaťu.

Jahoda obyčajná je jedno z najmilovanejších ovocí. Pestujte ju v alkalickej, vlhkej, dobre priepustnej pôde v chladnom zákutí svojej záhradky alebo v tieni balkóna. Pozor dajte na náchylnosť jahôd k plesniam. Opatrite ich vývarom z cesnaku, ktorý pripravíte nasledovne: 20 g cesnakových strúčikov povarte v 1 l vody a vychladenú tekutinu striekajte na rastliny. Z jahôd môžete ako diuretikum a tonikum využiť odvar z koreňa. Z jahodových listov si pripravte zápar na pitie proti hnačke alebo pri problémoch s močením, odvar na mastnú pleť alebo ich pomeľte a ochuťte nimi mäsové pokrmy. Vysušené lístky využite do vonnej zmesi. Rozmliaždené plody jahôd odstraňujú zubný kameň – nechajte na zuboch pôsobiť päť minút. Na plátky nakrájané jahody zmierňujú zápaly a popáleniny pokožky. Šťava bieli pokožku. Plody sú skvelé v dezertoch, sirupoch, likéroch a nápojoch, keďže obsahujú železo a v nápoji napríklad zmierňujú horúčku. Vyskúšajte v júnových horúčavách jahodový nápoj.

Na prípravu jahodového nápoja potrebujete: 1 kg jahôd (môžete pridaj aj ďalšie drobné ovocie), šťavu z 1 citróna, 1 – 1,5 l ovocnej šťavy a 1 – 2 fľaše minerálky. Prísady zmiešajte a nechajte ovocie lúhovať po dobu troch hodín. Môžete piť!

Nech máte po celú jar krásne rozkvitnuté záhradky a balkóny!

Tip redakcie:

 

Veselá Kocka v hravom dizajne vás hodí do pohody. Ukrýva v sebe veľkú dávku lahodnej zmesi čajov. Okrem plechovky so sypaným čajom od značky Veselý čaj v nej nájdete 10 papierových filtrov pre jeho pohodlnú prípravu. Vyberte si zelený – Buddha-ha, ovocný – Prechádzka Lesom  alebo ajurvédsky Čaj Šťastia a vychutnajte si pokoj v spoločnosti omamných a zdravých čajov, ktoré povzbudia všetkých milovníkov tohto nápoja. Čajový darček v originálnom prevedení je unikátna pozornosť, ktorá sa postará o váš dokonalý relax. Kocky sú hodené, pre vašu radosť a pohodu zrodené!

Napísala: Henrieta Kováčová