Zdravie a krása

Začínali na kolene a dnes obúvajú deti po celom svete.

22. septembra 2022

Slovenská rodinná firma RAK prichádza s unikátnou kolekciou zimných topánočiek

Už takmer 30 rokov sa slovenská firma RAK špecializuje na výrobu detských topánok. Túto sezónu prichádza s novou kolekciou zimných kožených topánočiek, pričom na ich návrhu spolupracovala s uznávanou návrhárkou Zuzanou Németh Serbákovou. „Zimnú obuv máme v našom sortimente už dlho, ale cítili sme, že by to chcelo nový model. Preto sme prišli s koženými topánočkami, ktoré budeme ponúkať vo viac ako 15 farbách, aby si u nás vybrala každá mamička aj dieťa. Niektoré kombinácie sú naozaj divoké,“ uvádza spolumajiteľka firmy Alexandra Račková.

Nové zimné topánky pre deti sú vyrobené z prírodnej kože a sú zateplené tradičnou slovenskou ovčou vlnou. „Vďaka špeciálnej membráne a inovatívnemu zipsu sú topánočky maximálne nepremokavé, ale zároveň priedušné. Udržia tak detskú nožičku v suchu a teple za každých okolností,“ popisuje funkčnosť majiteľ firmy RAK Vojtech Račko.

Detské topánočky na zimu sú nielen funkčné, ale majú aj jedinečný dizajn, na ktorom firma spolupracovala so slovenskou návrhárkou. „Inšpiráciou mi pre tieto inovatívne topánočky boli ľadové kryhy, hory a zimná príroda. Chcela som vytvoriť jedinečnú topánku, ktorá je zároveň estetická aj funkčná, preto sú niektoré ľadové kryhy z reflexného materiálu. Ten sa totiž často podceňuje a dáva sa na oblečenie a topánky dosť nepremyslene. To mi ako návrhárke vadí, preto som reflexné prvky zakomponovala do designu, “hovorí Zuzana Németh Serbáková, ktorá čerpala zo svojich skúseností z Anglicka alebo Talianska.

Celý proces od návrhu až po výrobu topánočiek trval asi rok a pol a manželia Račkovi sa držali všetkých svojich firemných hodnôt, ako je precíznosť, férovosť, inovatívnosť alebo zodpovednosť. „Všetky naše topánočky vrátane tých úplne nových sú pohodlné a spĺňajú kritériá zdravej obuvi, takže sa na naše topánky môžu spoľahnúť rodičia nielen zo Slovenska a Česka, ale aj z celého sveta,“ vyzdvihuje Alexandra Račková.

Nielen na výrobu nových zimných topánok používajú v rodinnom podniku iba certifikované materiály z Európy vrátane kože od talianskeho výrobcu. Každá topánočka v priebehu výroby prejde rukami až 35 ľudí. „Našou prioritou je zodpovedné podnikanie. Snažíme sa neprodukovať zbytočný odpad, preto obuv vyrábame hlavne na základe objednávok s minimom skladových zásob,“ dopĺňa Vojtech Račko.