Zdravie a krása

5 tipov pre život bez bolesti chrbta

1. marca 2023

Bolesť chrbta vám vraj splatí všetko, čo ste zanedbali. Vedeli ste, že počet ľudí s chronicky boľavým chrbtom rastie z roka na rok? Žiť s bolesťou chrbta alebo jej predchádzať. Čo si vyberiete?

Podľa niektorých zdrojov postihne bolesť chrbta až 90 % ľudí aspoň raz za život. Môže ísť o bolesť akútnu (náhlu a krátkodobú) alebo chronickú (trvá viac mesiacov).

Podľa oblasti chrbta, ktorá vás bolí, rozlišujeme krčnú, hrudnú a bedrovú bolesť chrbta.

K bolesti chrbta sa v súčasnosti prepracujete veľmi rýchlo. Sedavý spôsob práce, hodiny pred počítačom s rukami na klávesnici, no aj nesprávne zvolené matrace dávajú našej chrbtici poriadne zabrať.

1. Pravidelné cvičenie na bolesť chrbta

Cvičenie alebo joga v rozsahu jedna hodina týždenne vám tu veľmi nepomôže.

Osvojte si niekoľko účinných cvikov na uvoľnenie a posilnenie chrbtice či menšiu zostavu, ktorá cielene pomôže boľavej časti chrbta. Tú cvičte 10 – 15 minút každý deň.

Pravidelnosť a dlhodobosť sú v tomto prípade kľúčom k efektívnemu zmierneniu bolestí chrbta a predchádzaniu bolesti.

2. Masáže chrbta

Masáže sú ďalším nástrojom pri bolestiach chrbta. No samotná masáž boľavý chrbát nevylieči.

Má uvoľňovaciu a relaxačnú funkciu a očakávané výsledky – úľavu od bolesti vám prinesie v kombinácii s pravidelným cvičením. Priaznivé účinky masáže sa tiež prejavia až pri pravidelnom opakovaní.

3. Opatrnosť pri dvíhaní a nosení ťažkých bremien

Pri dvíhaní ťažkých predmetov či nákupov si dávajte pozor a osvojte si rady a postupy pre správne nosenie a dvíhanie bremien.

4. Lieky a úľava z lekárne

Úľavu od bolesti vám prinesú lokálne aplikované krémy, masti a gély s aktívnymi zložkami. V lekárni vám odporučia hneď niekoľko druhov podľa vašich preferencií a rozsahu bolesti.

Ak ste nedočkaví a bolesť je fakt nezvládnuteľná, siahnite po tabletkách od bolesti chrbta.

Pri dlhotrvajúcich a opakovaných bolestiach chrbta vám môže lekár odporučiť tablety Milgamma N alebo predpísať injekcie Milgamma N. Bolesť nielen utlmia, ale pomáhajú aj liečiť samotnú príčinu bolesti.

5. Zdravý životný štýl a hmotnosť

Všetko so všetkým súvisí. Bolesti chrbta sa častokrát spájajú s nadváhou. Majte pod kontrolou svoj jedálniček a dodajte telu vyváženú stravu, ktorá ho udrží vo vitálnom stave.

Ak bolesť chrbta trvá niekoľko mesiacov a neutícha, vyhľadajte radšej vášho lekára. Kvôli bolestiam chrbta tam chodí údajne každý piaty pacient.

Aj napriek životu, ktorý vediete, dbajte o váš chrbát a doprajte mu starostlivosť, akú si zaslúži.