Zdravie a krása

Účinní pomocníci v boji s rakovinou

24. apríla 2023
Obrázok od Anke Sundermeier z Pixabay 

Vedecky potvrdené: Beta glukány pomáhajú v liečbe rakoviny

Prírodné sacharidy – beta glukány, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch potravín a húb, preukázateľne pomáhajú lepšie znášať nežiaduce účinky liečby rakoviny. Tým zvyšujú šancu pacientov absolvovať celú liečbu a uzdraviť sa.

 Hoci sú to sacharidy, vôbec nie sú sladké. A hoci sa nachádzajú v mnohých potravinách a bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali, ich s vysokou pravdepodobnosťou konzumujeme pravidelne, blahodarné účinky z nich mať nebudeme. Lebo beta glukány sú zložité cukry.

„Beta glukány sa zaraďujú medzi nerozpustnú vlákninu,“ vysvetlil Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa špecializuje na výskum beta glukánov z hlivy ustricovej.

Okrem nej sa nachádzajú aj v iných, najmä drevokazných hubách, v kvasniciach, v niektorých obilninách aj v niektorých plesniach a riasach. Ako však potvrdzujú výskumy, pokiaľ nie sú z húb a potravín extrahované (vybraté), iba prejdú naším tráviacim traktom a nič z nich nemáme. Počas trávenia totiž organizmus nedokáže narušiť pevné väzby, ktoré beta glukány majú.

 

Nie je to liek, ale…

Možnosti využitia prírodných polysacharidov na liečbu niektorých druhov rakoviny sa v medicíne skúmajú už od minulého storočia. Postupom času sa zistilo, že pozitívne účinky, prakticky bez akýchkoľvek negatívnych účinkov, sa dajú dosiahnuť používaním extraktov z kvasníc s vysokým obsahom polysacharidov – konkrétne beta glukánov.

Obrovský výskum beta glukánov sa rozbehol v 50. rokoch 20. storočia. V USA a Európe boli ich zdrojom kvasnice, v Ázii a hlavne v Japonsku rôzne medicínske huby.

„Tisíce výskumov a publikácií následne rozoberalo chemickú štruktúru, extrakčné procesy a možnosti beta glukánov pri podpore ľudského, ale aj zvieracieho zdravia. Skúmali sa aj mechanizmy účinkov na imunitný systém alebo ich význam v boji s infekčnými a onkologickými ochoreniami,“ zasvätil nás do histórie využívania beta glukánov v medicíne A. Doboly.

Samozrejme, predmetom výskumu boli aj vedľajšie účinky – pozitívne alebo negatívne, interakcie so súbežne podávanými liekmi či s inými liečebnými procedúrami.

Zo všetkého vyšiel beta glukán ako ohromný pomocník – podporujúci liečbu aj imunitný systém pacientov, a to bez vedľajších účinkov. Stále však nie je uznaný ako liek.

„Keďže beta glukány sú prírodné látky a zatiaľ ich nie je možné získavať v takej forme, aby bola ich chemická štruktúra vždy stopercentne identická, čo sa pri liečivách vyžaduje, zatiaľ nedošlo k ich registrácii ako liečiva. Je však možné používať ich ako látky dopĺňajúce a podporujúce liečbu, a to vďaka tomu, že sa ´nebijú´ s liečbou a liečebnými procedúrami pri onkologických ochoreniach,“ vysvetlil odborník z Natures.

 

Nádej pre onko pacientov

Beta glukány sú častým „účastníkom“ experimentálnych a klinických skúšok u pacientov s onkologickými ochoreniami. V mnohých prípadoch boli popísané účinky, ktoré zabraňujú tvorbe metastáz.

Používajú sa aj pri liečbe rakoviny prsníka, ktorej súčasťou je často chemoterapia. Jej intenzívne vedľajšie účinky – nevoľnosť, vracanie a vypadávanie vlasov a následne aj zlé psychické znášanie opakovaných cyklov chemoterapie – významne zhoršujú kvalitu života.

„Je to parameter, ktorý sa u pacientov v stanovených intervaloch zisťuje predpísanou dotazníkovou formou. Viaceré štúdie, v ktorých sa okrem štandardnej liečby pacientkam podával beta glukán, preukázali výrazne lepšiu kvalitu života a celkový zdravotný stav. Znamená to, že pacientky sa cítia lepšie a sú pripravené a schopné prechádzať ďalšími cyklami chemoterapie,“ pokračuje A. Doboly.

 

Dokážu oveľa viac

Počas zabíjania rakovinových buniek chemoterapiou sa poškodzujú aj iné orgány a systémy. Vzniká veľké množstvo voľných radikálov, ktoré ničia pečeň, tráviaci trakt, nervovú sústavu, srdce a srdcovo-cievny systém.

„Potvrdilo sa to aj v našich klinických štúdiách na onkologických pacientoch a pacientkach, ktoré podstupovali chemoterapiu a rádioterapiu. Cieľom štúdií bolo v prvom rade skúmať bezpečnosť látky v spojení s ďalšími terapeutickými výkonmi. Na sledovanom súbore pacientov sa nepreukázali žiadne nežiaduce účinky, toxicita a nežiaduce interakcie počas liečebných výkonov,“ delí sa o dobrú správu A. Doboly z Natures.

Potvrdilo sa taktiež zlepšenie kvality života a celkového zdravotného stavu pacientov. Lepšie znášali liečbu chemoterapiou a/alebo rádioterapiou.

„Zaznamenali sme aj významné zníženie intoxikačného syndrómu spôsobovaného chemoterapiou. Z krvných odberov sa na sledovaných parametroch zistili ochranné účinky na pečeň aj centrálny nervový systém, a to najmä znížením oxidačného stresu. Tieto výsledky potvrdzovali lepší zdravotný stav pacientov, respektíve slabší výskyt vedľajších účinkov, vďaka čomu boli pacienti ochotní pokračovať v liečbe. To dáva nádej na dlhší a kvalitnejší život počas liečby aj po nej,“ uzatvára A. Doboly.

 

Beta glukán ako prevencia

Je známy svojimi priaznivými účinkami na imunitu, pretože sa dokáže viazať na bunky imunitného systému a stimulovať ich aktivitu. Konkrétne sa beta glukán viaže na receptory na povrchu buniek, ktoré sú zodpovedné za fagocytózu a produkciu prozánimálnych cytokínov, čo vedie k zvýšenej obranyschopnosti organizmu. Môže pomôcť pri liečbe infekcií, ako aj pri prevencii rôznych chorôb spojených s oslabenou imunitou. Beta glukán sa často používa aj ako doplnok stravy alebo v kozmetike, kde je cenený pre svoje výživové a regeneračné vlastnosti.