Zdravie a krása

Ako prežiť (ne)dokonalé Vianoce

14. decembra 2020
Obrázok od congerdesign z Pixabay 

Pomaly sa blížiaci koniec roka so sebou prináša obdobie, ktoré nás môže vystaviť nepríjemnému stresu, vyčerpaniu a napätiu v nás samých alebo vo vzťahoch. Ak tlak správne nespracujeme, hrozí, že si sviatočné dni, ktoré by mali byť plné lásky a pokoja, vôbec neužijeme. Bola by ale veľká škoda, keby po vynaloženej námahe takto dopadli. Pritom si stačí vopred osvojiť pár užitočných pravidiel a môžeme si vychutnať „šťastné a veselé“!

 Šťastie praje pripraveným

Určite ste si už veľakrát sľúbili, že si všetko pekne naplánujete a nakúpite, aby ste sa vyhli predvianočnému zhonu a tlačeniciam v obchode. Ale ako minulý, tak ani tento rok to opäť nevyšlo… Nuž, jedna vec je plánovať a druhá plán aj dodržať. Budete sa cítiť zaviazanejšie a je väčšia pravdepodobnosť, že plán dodržíte, ak si ho zapíšete do diára. Urobte si prehľadný – a najmä reálny! – časový harmonogram prípravy Vianoc. Od umytia okien, cez nákupy darčekov a jedla, pečenie až po nasadenie hviezdy na vianočný stromček. V prípade, že vám niektorú naplánovanú činnosť niečo prekazí, nájdite si pre ňu v diári iný termín. Rozhodne ju ale nepripisujte do dňa, kde už máte naplánované niečo iné, pretože sa zbytočne vystavíte stresu. Vďaka racionálnemu plánu a jeho postupnému plneniu budete mať v chystaní Vianoc skvelý prehľad, všetko budete mať pod kontrolou, takže sa na ne stihnete aj tešiť!

Spoločne

Nezabudnite, že na to nie ste sama. Veď aj Ježiško či Santa Claus majú svojich pomocníkov… Do nákupov, varenia, pečenia, upratovania i zútulňovania preto aj vy smelo zapojte členov rodiny. Pečte vianočné pečivo spoločne napríklad so sestrou. Pôjde to rýchlejšie a bude vám aj veselšie. Zároveň si v rámci domácnosti i rodiny môžete rozdeliť úlohy. Viac rúk = viac času a pohody. Ak aj nežijete s rodinou blízko seba, môžete si rozdeliť úlohy na doma a ich „výsledky“ dať dokopy, až keď sa stretnete na Štedrý deň. Vy napríklad navaríte kapustnicu, pretože keby ju k vám mal niekto iný viesť v aute, mohla by skončiť vyliata na dlážke, alebo by jej neodolal a zjedol by ju ešte po ceste… Mamina s ocinom pripravia šalát, svokrovci donesú nachystanú rybu, ktorú už len upečiete… Navyše, keď každý priloží ruku k dielu, umocní to spoločné prežívanie rodinnej atmosféry.

„Svätá rodina“

Čo si budeme navrávať… Tradičné sviatky znamenajú aj nejaké to rodinné hašterenie. Od uštipačných poznámok, cez vykrikovanie záležitostí staršieho dáta až po rozbíjanie pohárov. Je to rodinný folklór, ktorý treba jednoducho prijať. Všetci sú zo sviatkov v strese a náhle uvoľnenie od všemožných termínov a povinností môže znamenať aj náhle vyplavenie nahromadených či potlačovaných negatívnych emócií. V tomto prípade platí pravidlo zachovať si chladnú hlavu a neprilievať olej do ohňa. Na reťazi blikajúcich problémov treba povoliť aspoň jednu žiarovku, nech zhasne – budú ju nasledovať aj tie ostatné. Pomáha vtip, zľahčenie situácie a milé slovo. To by malo negativistov zaskočiť a tým aj zastaviť. Netreba ale tlačiť na pílu, len sa usilovať premôcť situáciu pozitívnym prístupom. Rodinu si nenavyberáte, ale môžete si vybrať, ako sa k sebe budete správať.

Škola života

Naučiť sa zvládať konflikty, obzvlášť vo vypätých situáciách, pomáha k osobnostnému rastu i skrášľovaniu našich vzťahov. Vybuchnúť a stratiť nervy je jednoduchšie, ako ich udržať na uzde. Navyše, nie je ľahké si to priznať, ale nie sú vždy na vine len tí ostatní. Ak vás niekto vytáča, znamená to, že máte voči nemu aj vy niečo nedoriešené. A kým si nepomenujete, čo to je a s danou vecou sa sami v sebe nevyrovnáte, budete si takýchto ľudí k sebe do života priťahovať. Platí to nielen pre sviatky, ale všeobecne na vzťahy. Každá minca má dve strany, preto skúste hľadať objektivitu na oboch stranách. 

(Ne)dokonalé

Ideálne sviatky? Zabudnite! Kto povedal, že musia byť za každú cenu dokonalé? A ako vlastne také dokonalé sviatky vyzerajú? Je to mýtus, a preto mu nepodľahnite. Ak sa upnete na predstavu perfektných Vianoc ako z rozprávky, je čo najväčšia pravdepodobnosť, že nebudete spokojná. Vždy sa stane niečo, čo nepredpokladáte, niečo sa nepodarí, pokazí, na niečo sa zabudne… A? Veď nejde o život. Okrem toho, Vianoce nemajú materiálnu podstatu. Oveľa dôležitejšie je ich duchovné prežívanie. Uvidíte, že sa vám celé sviatky budú zdať oveľa krajšie, ak sa uvoľníte a nebudete na ich vonkajšej podobe natoľko bazírovať. Nechajte veciam voľný priebeh, vytvorte priestor pre spontánnosť a neusilujte sa byť režisérom celého predstavenia. Buďte aj divákom – dívajte sa a divte sa. Zázraky sa dejú, len v ne treba veriť a nechcieť ich vtesnať do jedinej možnej podoby.

Súboj tradícií

Tradície sú osobnou vecou každého z nás. Preto, ak sa váš štedrovečerný stôl stane križovatkou miest celého Slovenska, či dokonca zahraničia, usilujte sa nájsť kompromis, aby bol každý spokojný. Ako domáci hostiteľ si určite pravidlá, dodržte tradície, ktoré pre vás majú význam a pozvite k nim aj ostatných, ktorí sa budú chcieť zapojiť. Nehnevajte sa na toho, kto nebude chcieť, rešpektujte jeho slobodnú vôľu. Zároveň poskytnite ostatným možnosť, aby dodržali svoje tradície a ak budete mať chuť, takisto sa zapojte. Skúšanie nových vecí je obohacujúce, tak prečo by ste si to mali nechať ujsť?

 Tentokrát inak

Ak sa vám už zunovala podoba toho, ako vianočné sviatky každoročne trávite, skúste tento rok experimentovať. Zahoďte za hlavu všetky starosti s prípravou sviatkov a vyberte sa stráviť ich na chatu do hôr. Prežite ich v oslobodení od materiálnych naháňačiek. V tichu okolitej prírody si pekne navaríte, posedíte, pôjdete na prechádzku, zahráte sa spoločne hry. Budete mať čas jeden na druhého – partnera, deti, vnúčatá… Budete môcť robiť, čo len budete chcieť. Alebo ak sa nechcete vzdať istého komfortu, zakúpte si vianočný pobyt v hoteli, kde sa o vás postarajú a vy si naozaj budete môcť oddýchnuť. Keď si nakoniec zrátate, koľko by vás stáli Vianoce doma, uvidíte, že v tom veľký rozdiel nie je. Akurát si môžete odpočítať vynaloženú námahu a stres.

Vo dvojici

Vianoce vo veľkom kruhu sú krásna vec, ale cítite, že by ste ich niekedy veľmi radi oslávili aj v súkromí len s partnerom alebo s deťmi? Nemusíte mať žiaden pocit viny, je to v poriadku. Pekne sa zvyšku rodiny ospravedlňte a vysvetlite, že by ste jednoducho chceli byť sami. Určite to pochopia. Môžete im to vynahradiť neskôr a stretnúť sa s nimi na Prvý či Druhý sviatok vianočný, alebo neskôr cez víkend. Aspoň tak budete mať dlhšie Vianoce!

Srdcia dokorán

Vianoce sú ideálnym časom na vyliečenie starých rán, odpustenie a preukázanie dobrosrdečnosti. Myslime teda aj na iných na tomto svete, nielen na seba a okruh svojich blízkych. Zažijete úplne iný pocit, keď sa rozhodnete darovať hračky, či už nové, alebo tie, ktoré máte doma a nikto sa s nimi nehrá, detičkám v detskom domove, alebo odneste krmivo pre zvieratká do útulku. Pomôžte sociálne slabším alebo opusteným ľuďom. Viete napríklad, že niektorý z vašich susedov žije sám a nikoho nemá? Pozvite ho k vášmu štedrovečernému stolu. Vy i celá vaša rodina zrazu začnete vnímať sviatky inak, budete si oveľa viac vážiť to, čo máte a skutočnosť, že sa o to môžete s niekým podeliť. Láska a dobro v srdci robia tie najkrajšie Vianoce, ony sú tým najväčším vianočným zázrakom. A najlepšie na tom je, že tento pocit môžete pre seba i pre druhých vyčarovať dobrým skutkom kedykoľvek v roku!

V mene celej redakcie Vám želáme krásne a požehnané Vianoce a Šťastný celý nový rok! Nech sú plné zázrakov!

Archív 2019 
Napísala: ZunaS