RECEPTY A RADY

5 receptov na domáce pílingy chodidiel

19. marca 2024
Obrázok od tookapic z Pixabay

V chladnom počasí síce svoje chodidlá svetu neodhaľujeme, no aj tak by sme ich nemali zanedbávať. Čím viac na ne totiž budeme zabúdať, tým ťažšie sa nám budú dávať „do poriadku“. Niet nad pravidelnú starostlivosť. Zbavte sa stvrdnutej odumretej kože a vykúzlite si jemné chodidlá, ktoré vás ponesú kam len budete chcieť! S piatimi receptami na domáce pílingy, ktoré vám prinášame, je to hračka!

 

 

Banánovo-vaječný píling

Potrebujeme: 1 banán, 1 vajce, 2 PL medu, 3 – 4 PL mlieka, 5 PL olivového oleja

Postup: Banán roztlačíme v miske a v druhej vyšľaháme vajíčko. Zmiešame ich dokopy a pridáme med, mlieko a olej. Všetko spolu dobre vymiešame. Na chodidlá nanesieme tenkú vrstvu a necháme pôsobiť okolo 40 minút. Potom opláchneme.

Tip: Píling je vhodný na suché a citlivé chodidlá, ktoré dokonale hydratuje.

 

Bylinkoý píling so soľou

Potrebujeme: 2 PL soli, 2 PL kvetov nechtíka, niekoľko listov mäty a rozmarínu

Postup: V mažiari drvíme soľ a kvety nechtíka dovtedy, kým soľ nenaberie žlto-oranžovú farbu a kvety nechtíka nebudú rozdrvené. Pridáme listy mäty a rozmarínu a tiež poriadne rozdrvíme. Potom aplikujeme pri kúpaní bežným spôsobom ako akýkoľvek iný píling – jemnými krúživými pohybmi vmasírujeme do pokožky a následne opláchneme.

Tip: Bylinky môžeme použiť čerstvé, ale aj sušené.

 

Medový píling

Potrebujeme: ½ hrnčeka medu, ½ hrnčeka gréckeho jogurtu, 1 PL kokosového oleja, 1 ČL bergamotového esenciálneho oleja (môžeme pridať aj 2 PL kryštálového cukru a 2 PL citrónovej šťavy)

Postup: V nádobe zvlášť zmiešame med a jogurt, aby sme získali hustú pastu. V druhej nádobe zmiešame kokosový a esenciálny olej. Následne obe zmesi spojíme dokopy a dobre vymiešame (môžeme zamiešať aj cukor a citrónovú šťavu). Pastu nanesieme na chodidlá vo väčšej vrstve a zabalíme ich do igelitovej fólie alebo vrecúšok, aby sa uzamkla ich vlhkosť. Necháme pôsobiť približne 20 minút a opláchneme vodou.

Tip: Keďže sa píling skladá čisto z prírodných ingrediencií je vhodný aj pre citlivú pokožku.

 

Chia píling

Potrebujeme: 2 PL chia semienok, 1 PL goji semienok, 1 PL kardamonu, vitamínu E, 2 ČL kokosového oleja, 2 PL ricínového oleja, 1 PL pupalkového oleja, 1 dlc vody

Postup: Vo vodnom kúpeli nahrejeme oleje a následne do kúpeľa pridáme goji a kardamon. Chvíľu ich v kúpeli povaríme a potom necháme semienka lúhovať, kým zmes nenadobudne izbovú teplotu. Do mixéra nasypeme chia semienka, zalejeme ich olejovou zmesou a pridáme vodu. Mixujeme po dobu jednej minúty. Vzniknutý píling dáme do sklenej uzatvárateľnej nádoby. Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do mesiaca.

Tip: Oleje môžeme použiť aj iné – podľa toho, aké máme doma.

 

Citrónovo-aspirínový píling

Potrebujeme: 1 citrón, 5 – 6 tabliet aspirínu

Postup: Do misky dáme aspirín a vytlačíme šťavu z citróna. Lyžicou rozdrvíme aspirín a vymiešame ho s citrónovou šťavou tak, aby vznikla sypká pasta. Primeranú vrstvu nanesieme na spodnú časť chodidiel. Na najsuchšie miesta dáme hrubšiu vrstvu. Chodidlá zabalíme do igelitovej fólie alebo vrecúšok. Na to si obujeme pár čistých ponožiek a necháme pôsobiť minimálne 2 hodiny.

 

Tip: Aspirín obsahuje kyselinu aminosalicylovú, ktorá má veľa spojitostí s kyselinou salicylovou. Tá pomáha prelomiť väzbu medzi drsnými, odumretými kožnými bunkami a vrchnou vrstvou pokožky, vďaka čomu píling pomôže zbaviť sa neestetickej a nepríjemnej vrstvy kože na spodnej časti chodidiel. Rovnako ako aspirín, aj citrónová šťava obsahuje prírodné kyseliny, ktoré nielen odstraňujú odumreté bunky, ale pomáhajú aj kyseline aminosalicylovej preniknúť hlbšie do pokožky a zregenerovať ju.

 

Tip na záver: Pred pílingom je najlepšie chodidlá vopred namočiť – ideálne aspoň na 20 minút, aby sa otvorili póry, cez ktoré pokožka absorbuje všetky prospešné látky. Po zmytí pílingu je ideálne použite pemzu alebo lufu na odstránenie uvoľnenej kože, ktorá by sa mala dať odstrániť veľmi ľahko. Na záver je potrebné dopriať chodidlám poriadnu „porciu“ hydratačného krému alebo telového mlieka. Píling aplikujeme pravidelne 2 až 3-krát za týždeň.

 

 

ZunaS