Zdravie a krása

Idete na dovolenku? Týchto 5 vecí určite majte so sebou

12. júna 2023
Obrázok od 鹈鹂 夏 z Pixabay

Kým dovolenka je hlavne o relaxe, balenie na ňu zvyčajne sprevádza stres. Pomáha napísať si zoznam a potom jednotlivé položky z neho odškrtávať. Určite by na ňom nemalo chýbať nasledujúcich 5 vecí.

 

1. Hotovosť a platobné karty

Ak riešite dilemu, či zobrať hotovosť alebo stačí platobná karta, skúsenosti dovolenkárov sú jednoznačné: treba mať oboje. Dostatočnú hotovosť pre každý prípad aj platobnú kartu. A možno nielen jednu. Sú totiž krajiny, kde vaša karta nemusí fungovať. Problémy bývajú napríklad v duty free shopoch na letiskách v Afrike (Egypt, Tunisko, niekedy aj Turecko). Zbytočným stresom, ktoré si na dovolenke nikto neželá, sa vyhnete, ak budete mať buď dostatočnú hotovosť, alebo karty od rôznych prevádzkovateľov (Visa, MasterCard…).

 

2. Doklady a poistky

Okrem pasu, respektíve občianskeho preukazu a preukazu poistenca, treba mať tento rok medzi dokladmi aj covid pas, prípadne potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Pravidlá cestovania sa menia zo dňa na deň, takže je rozumné mať so sebou radšej všetko.

A viac než po iné roky sa momentálne hodí cestovné poistenie do zahraničia, ktoré kryje náklady na lekársku starostlivosť, stratu batožiny, storno dovolenky či predĺženie pobytu z rôznych dôvodov.

 

3. Základná lekárnička

V cestovnej lekárničke prvej pomoci by nemali chýbať tabletky od bolesti, teploty a od hnačky. To je základ. Určite nie je na škodu pribaliť si aj niečo na podporu trávenia, na zmiernenie alergickej reakcie (napríklad po pridlhom pobyte na slnku), gél na štípance, náplasti a rýchloobväz v spreji.

Nech už sa na dovolenke prihodí čokoľvek, čo, samozrejme, nikomu neželáme, rýchlo sa dostať do normálu pomôžu vhodné doplnky výživy. Napríklad beta glukán pomáha imunite lepšie zvládať zmenu prostredia, v ktorom je iná voda, iné vírusy, iný denný režim. Klinické štúdie dokázali, že vysokočistý beta glukán, extrahovaný z čerstvej hlivy ustricovej, pomáha imunitnému systému vyrovnávať sa so zmenami či záťažou lepšie a rýchlejšie. Beta Glucan Gel zas rýchlo regeneruje kožu spálenú slnkom či popálenú pri neopatrnosti pri grilovačke. Taktiež pomáha hojiť drobné poranenia kože a tlmiť následky štípancov.

 

4. Vhodná kozmetika

Určite máte svoje obľúbené a overené značky kozmetiky. My radíme pribaliť si na dovolenku hlavne prírodné produkty bez prídavnej chémie. Vyhnete sa tak rôznym nežiaducim reakciám, napríklad na slnko či vysoké teploty. Na to sú často citlivé deti, ale aj mnohí dospelí..


Na domácej aj zahraničnej dovolenke určite oceníte funkčný a zároveň prírodný repelent ako ochranu proti hmyzu (komárom, osám, kliešťom). Oproti svojim „chemickým bratom“ má nesporné výhody: je šetrný k pokožke a hydratuje ju, pretože býva vyrobený na olejovej báze a bez dráždivých látok, skutočne pekne vonia, ale takými prírodnými arómami, ktoré hmyz odpudzujú. Dobrú ochranu poskytuje napríklad repelent z jojobového oleja a z čistých silíc z citrónovej trávy, pačuli, palmarosi a levanduľového oleja.

Voňavé prírodné repelenty sú vhodné aj pre deti a tie sa nebránia ich aplikácii. Dať si na telíčko rozotrieť olejček je niečo úplne iné než zakryť si oči, zadržať dych a dostať dávky čudne voňajúceho spreja na oblečenie.

 

5. Ochrana pred slnkom

Chrániť si pokožku pred UV žiarením zo slnka treba nielen počas dovolenky pri mori, ale aj na horách. A určite aj počas zamračených dní, pretože žiarenie preniká aj cez oblaky. Funkčnú ochranu majú iba opaľovacie krémy, ktoré chránia pred UVA aj pred UVB žiarením.

Stopercentnú ochranu poskytujú krémy s homogénnym krycím filtrom novej generácie SunCan MTA. Ak opaľovací krém navyše obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, pokožka je nielen chránená, ale aj hydratovaná.

Dermatológovia odporúčajú používať opaľovacie krémy, spreje a mlieka s ochranným faktorom 30 a viac. Vedecké experimenty zároveň dokazujú, že na dovolenku stačí krém na opaľovanie s SPF 30+, pretože rozdiel v ochrane v porovnaní s SPF 50+ je minimálny. Je to tak, SPF 30+ dokáže odfiltrovať až 96,7 % UVB žiarenia, kým SPF 50+ 98 % UVB žiarenia, čo v podstate nie je rozdiel.

Za ochrannú tyčinku na pery s UV faktorom sa vám poďakujú vaše ústa, za ochranný sprej na vlasy zase koruna krásy. Nech nechýbajú vo vašej dovolenkovej výbave a nech si oddych dosýta užijete!