Rozhovory Zdravie a krása

Krása v prvom rade vychádza zvnútra.

14. decembra 2020

Vo svete krásy je ako ryba vo vode a po prečítaní rozhovoru si určite budete chcieť zaplávať spolu s ňou. Je príkladom toho, že hobby sa skutočne môže zmeniť na profesiu. Dokázala to, pretože na neľahkej ceste sa nevzdala a dnes je úspešnou podnikateľkou s množstvom plánov. Verí totiž, že všetci máme možnosť uskutočniť svoje sny, len musíme vytrvať a s pokorou ich nasledovať – lektorka FaceFit tvárovej gymnastiky, ktorá cvičí aj za volantom, Ivana Štecová.

Ako dlho sa už venujete FaceFit, čiže tvárovej joge – faceyoga, alebo inak tvárovej gymnastike? Čo vás k nej priviedlo?

Tvárovej gymnastike sa venujem už pätnásť rokov. Začala som cvičiť, pretože som na svojej tvári zbadala známky starnutia. Mala som tridsaťdva rokov a žila som v USA. Jedného dňa som šla do práce a vyľakal ma môj vlastný odraz vo výklade. Mala som smutnú a prepadnutú tvár. Hľadala som rôzne možnosti, ako ju mať opäť sviežu a vtedy som náhodou narazila na lektorku FaceYoga z Los Angeles. Šla som na svoju prvú hodinu. Bolo to aj vtipné, ale dávalo mi to logiku. Tak som začala.

Čo bolo na pobyte v Amerike najinšpirujúcejšie? Čo ste si odtiaľ okrem tvárovej gymnastiky odniesli, čo nám napríklad na Slovensku chýba?

Bolo to moje zatiaľ najkrajšie obdobie života. Také bezstarostné a bláznivé. Vtedy som si život vychutnávala plnými dúškami. Mala som tam priateľov z celého sveta. Kamarátky z Albánska, Francúzska, Ruska, Srbska, Bieloruska a Ameriky. Nik neriešil, kto je odkiaľ, všetci sme boli na jednej lodi a pomáhali sme si, ako sme vedeli. Čím ďalej od domova ste, tým sú vám ľudia bližší. Zbavila som sa všetkých predsudkov, prestala ľudí škatuľkovať a naučila sa plynule anglicky. Každá krajina má svoje pre a proti, keď ste tam, chýba vám Slovensko, chýba rodina, Tri oriešky pre popolušku na Vianoce, horalky a bryndza. Keď ste doma, chýba vám tá energia ulíc New Yorku, Piata avenue, umenie na každom rohu, kaviarne, kde stretnete známe celebrity, rôznorodosť vo všetkých smeroch. V New Yorku nik neriešil odkiaľ ste, či máte kilo navyše a či idete do obchodu v natáčkach. (smiech)

Je tvárová gymnastika šport aj kozmetická procedúra v jednom?

Tvárová gymnastika je skôr šport, s výsledkom kvalitne odvedenej kozmetickej procedúry. (smiech)

Podstatou tvárovej gymnastiky je pohyb svalov, čím dochádza aj k zlepšeniu prúdenia lymfy v oblasti tváre a krku. Pokožka sa rozjasní a prečistí. Základom akéhokoľvek cvičenia tvárovej gymnastiky je napínanie a uvoľňovanie svalu. Sval sa nachvíľu odkrví a po uvoľnení sa doň nahrnie čerstvá okysličená krv so živinami. Toto opakované napínanie a uvoľňovanie podnieti v danom mieste regeneračný proces, čím sa sval spevní, vráti sa mu pružnosť a objem. Sval a koža tvoria jednu súvislú vrstvu, takže akékoľvek uvoľnenie svalu spôsobí aj uvoľnenie pokožky. Preto nestačí iba drahý krém alebo sérum.

Tradičná joga pomáha zlepšiť zdravie celého tela. Je v tom tvárová joga podobná?

Áno, je to dosť podobné. Keď cvičíte jogu, musíte byť prítomné a uvedomovať si svaly, spojiť cvičenie s dychom. Cvičenie má pozitívny vplyv na vylučovací, pohybový a endokrinný systém. Priaznivo pôsobí na funkciu čriev, imunitný systém, obehovú sústavu, pomáha zväčšiť dychovú kapacitu a zlepšuje držanie tela. Cvičením tvárovej jogy tiež zvyšujete krvný obeh vo svaloch, koži, mozgu a žľazách, ktoré vyživujú vašu pokožku zvnútra von. Cvičenia tiež pomôžu vytvoriť viac kolagénu a elastínu, ktoré pokožke dodajú väčšiu pružnosť a silu. To je dôvod, prečo toto cvičenie pomáha vyzerať a cítiť sa mladšie, a lepšie. Nie je to len cvičenie pre krásu. Pomáha tiež bojovať proti bolestiam hlavy, zlepšiť koncentráciu, zvýšiť hladinu energie a vybalansovať hormóny.

Pôsobí FaceFit účinnejšie ako prevencia, alebo dokáže riešiť aj vzniknuté problémy? Dá sa na ceste za mladistvou tvárou vyhnúť skalpelu?

Prevencia je stále jednoduchšia, ale neznamená to, že ak už nejaké vrásky a poklesnuté kontúry máte, je cvičenie zbytočné. Známe cvičiteľky ako Eva Frasierová alebo Carolle Maggiová začali až po päťdesiatke a účinky cvičenia na nich evidentne vidieť. Samozrejme, odporúčam ale začať čím skôr, už po tridsiatke by ženy mali cvičiť. V určitých prípadoch sa však skalpelu vyhnúť nedá. Napríklad, ak ide o ovisnuté viečka alebo ak koža ochabne tak, že sa vytvoria záhyby a laloky.

 

Ako často a koľko by sme sa mali faceyoge venovať?

Záleží od veku, v akom stave sú tvárové svaly a ako rýchlo sa chce človek dopracovať k výsledku. Ak má tridsať rokov, úplne postačí ak bude cvičiť trikrát do týždňa pätnásť minút. Ak má cez štyridsať, vtedy odporúčam prejsť na päť cvičení v týždni. Ja cvičím podľa toho, ako to cítim. Cvičenia striedam, mením dĺžku výdrže a snažím sa každý pohyb dôkladne precítiť.

Niekedy aj štyridsať minút denne, inokedy si dám iba päť minút. V zásade cvičím päťkrát do týždňa štyri krátke dvadsať až dvadsaťpäťminútovky a jeden štyridsaťminútový tréning.

Môžeme to s cvičením aj prehnať? Môžeme mať aj na tvári svalovicu?

Jasné, zažívam ten pocit často. Je to väčšinou vtedy, keď skúšam nové cviky alebo tvorím nové skladby tréningov. Ale nemusíte sa báť pretrénovania, pokiaľ budete nasledovať inštrukcie a odozvu vašich tvárových svalov.

Hrozia nejaké riziká, ak budeme cvičiť nesprávne?

Áno, ak sa necvičí technicky správne, hrozia aj nejaké riziká. Veľa ľudí sa pri cvičení mračí, snaží sa dotlačiť do pózy nasilu, robí cvičenia mechanicky a bez správneho odkrvenia svalu. V podstate robia iba grimasy, čo nie je správne. Niekedy zase ľudia cvičia iba jednu konkrétnu oblasť. To je tiež zlá cesta. Takýmto cvičením dochádza k nerovnomernému rozvoju svalov, kým jeden rastie a skvalitňuje sa, iný spí a ochabuje. Takto si viete niektoré vrásky aj prehĺbiť. Tvár odporúčam cvičiť komplexne. Cvičenie tvárových svalov je jemná záležitosť, preto ho treba vykonávať hlavne s láskou a precítením.

Máte množstvo klientov – ide len o klientky alebo majú záujem o tvárovú jogu aj muži?

O cvičenia majú záujem hlavne ženy, ale už som mala na kurze aj mužov. Tí si väčšinou objednajú DVD s ospravedlnením, že ho chcú pre svoju polovičku. (smiech)

A ako je to v podnikaní? Podnikajú vo sfére tvárovej gymnastiky, respektíve krásy, aj muži alebo je to výhradne ženská oblasť?

Muž ako lektor vo svete tvárovej jogy nie je nič výnimočné. Napríklad mňa inšpirovala škola Garyho Sikorského, amerického lektora tvárovej jogy.

Existuje na slovenskom trhu silná konkurencia v porovnaní so zahraničím?

Na Slovensku má čím ďalej tým viac žien záujem o tento typ cvičenia. Je to veľmi pozitívne zistenie, že ženy chápu, že botox a invazívne zákroky nie sú jedinou možnou cestou. Už aj na Slovensku máme kvalitné lektorky a som rada, že aj ja už mám dve šikovné dámy, ktoré sa rozhodli robiť osvetu a ďalej učiť tento typ cvičenia. Sama som ich vyškolila.

Dnes ste vo svojom obore veľmi úspešná, vediete kurzy, máte vlastné webové portály, vydali ste knihu, e-book,  dve DVD, cvičenia na kartičkách, nakrúcate náučné videá, máte e-shop… Ako si ale spomínate na začiatky svojho podnikania? Bolo to jednoduché?

Ja som si vôbec nemyslela, že raz budem podnikať práve v tomto. Nešla som do toho s tým, že si urobím kurz a idem podnikať. Predtým som cvičila už desať rokov a v tom čase som odišla od svojho muža. Nemala som prakticky na nájom a mama mi vtedy poradila, že mám organizovať kurzy tvárovej gymnastiky, aby som vykryla dosť kritické obdobie. Povedala, že kým si nájdem prácu, nech robím, čo viem. Tak som si hľadala prácu a zároveň organizovala kurzy a založila si stránku na Facebooku. Nik ma ale nepoznal, šlo to pomaly. Takže to bolo skôr o šťastí. O marketingu som nič nevedela, skúšala som metódu pokus-omyl. Veľa ľudí sa ozývalo z rôznych miest Slovenska, že by aj prišli, ale „tá diaľka“. Tak som sa rozhodla, že pre nich natočím základné video s cvičeniami. Ale nemala som peniaze, musela som si požičať. Video som nakrútila a zároveň som dostala prvú ponuku do práce. Nakoniec som sa rozhodla, že chcem ísť vlastnou cestou, že chcem byť sama sebe šéfom. A dnes som tu.

Čo vám dodalo energiu nevzdať sa a ísť za svojím cieľom?

Nad tým som nikdy nerozmýšľala. Nemala som inú možnosť a nemala som čo stratiť. Nemala som podporu partnera ani finančné zázemie. Nepripúšťala som si zlyhanie, myslela som len na to, že sa to podarí a budem môcť opäť dýchať. Prvýkrát som skutočne robila to, čo ma baví, čomu som úplne rozumela a bola som s tým stotožnená. Ale mala som aj pocity neistoty a zodpovednosti. Ale nielen zodpovednosti voči sebe samej, ale aj k mojim fanúšikom. Chcela som si získať ich dôveru a udržať si ju. Veľa som sa naučila a pochopila, že naozaj nič nie je zadarmo.

Neľutujete niekedy svoje rozhodnutie?

Rozhodne neľutujem. Milujem svoju prácu, vybrala som si ju, vybrala som si smer a každým dňom sa posúvam. Sú to malé kroky, ale z dlhodobého hľadiska podstatné. Podnikanie ma naučilo trpezlivosti, disciplíne a pokore. Bez týchto atribútov by to nešlo. Musíte mať stanovený cieľ a ísť za ním. Veľakrát sa potknúť, spadnúť, ale vždy vstať, pofúkať rany a pokračovať. Odmenou je slobodné rozhodovanie, veľa prekvapení, zážitkov a aj finančná nezávislosť.

Čo je podľa vás na podnikaní najdôležitejšie?

Vytrvalosť, disciplína, usilovnosť a konzistentnosť. Ak sa budete usilovať každý deň a každý deň urobíte hoc aj malý krôčik vpred a nevzdáte sa, uspejete. Vytrvalosť je podľa mňa oveľa dôležitejšia ako samotné vzdelanie. Buďte priebojní, nevzdávajte sa a pokračujte, aj keď sa niečo nevydarí. Veľa ľudí sa vzdáva príliš skoro, chýba im výdrž. Ak by sa Steve Jobs, Mark Zuckerberg alebo Ray Crock vzdali na začiatku, nikdy by sme nepoznali iPod, Facebook alebo McDonald’s.

Máte ďalšie podnikateľské ciele, ktoré by ste raz chceli uskutočniť?

Samozrejme. Rada by som expandovala na zahraničný trh. Spočiatku som cítila veľký rešpekt voči silnej konkurencii, ale zistila som, že veľa ľudí zo zahraničia ma na Instagrame sleduje, žiada o radu, dokonca poskytujem aj Skype tréningy dámam napríklad v Mexiku a Austrálii. Je to stále len v štádiu zvažovania, ale ako sa poznám, príde zlom a v ten deň sa do toho pustím s vervou.

Momentálne pracujete na svojej druhej knihe. Na čo všetko sa v nej budú môcť čitatelia tešiť?

Bude to komplexná kniha pre ženy, ktorá sa nebude ako prvá zameriavať iba na tvárové cvičenia. Zostavila som tím autorov, odborníkov, ktorí prispejú svojimi poznatkami a radami. Kniha bude obsahovať kapitoly z oblasti tvárovej jogy, tradičnej čínskej medicíny, gynekológie,  aj dermatológie.

Kedy to všetko stíhate? Máte čas si aj pospať? Spánok je predsa pre krásu tiež veľmi dôležitý…

Spávam osem hodín, snažím sa ísť radšej skôr do postele, ako pozerať televíziu. Cez deň nezvyknem spať, ale keď cítim únavu, ľahnem si aspoň na desať minút. Niekto mi poradil, že to zaručene pomáha proti únave. Potvrdzujem, že to funguje. Kým som bola zamestnaná, závidela som podnikateľom, že nemajú šéfa, pokojne môžu prísť do práce aj neskôr a nik im za to nestrhne z platu. (smiech) Teraz, keď som už na druhom brehu, sa do práce budím bez budíka a neviem ostať v posteli dlhšie ako do siedmej. Už ráno sa mi roja myšlienky na povinnosti dňa. Zaspávam s myšlienkami na prácu a aj sa s nimi prebúdzam.

Ako vyzerá každodenný život podnikateľky?

V skratke, ráno o 6.30 vstávam, urobím si teplú vodu s citrónom. Pozriem si maily ešte v pyžame a naplánujem si zoznam úloh na daný deň. Operatívne sa prispôsobujem situácii. O ôsmej  raňajkujem, dám si teplú kašu s banánom a orieškami. Mne nevadí, že raňajkujem stále to isté. (smiech) Moje dni sú naozaj rôznorodé a farebné. Sú dni, keď celý deň píšem príspevky alebo články na moje stránky a sociálne siete, organizujem ďalšie kurzy tvárovej gymnastiky, hľadám na internete inšpirácie na budúce príspevky, iné dni som zase na cestách, prespávam v hoteloch, fotím fotografie pre moje stránky a nahrávam domáce videá, som na konferenciách alebo stretnutiach. Píšem, tvorím, inovujem a vzdelávam sa. Na dvoch webových stránkach, sociálnych sieťach aj v e-shope je stále čo robiť…

Vašu prvú elektronickú knihu ste pomenovali 20 dní k novej krajšej ja – naozaj stačí len dvadsať dní a už sú vidieť výsledky?

Ak cvičíte technicky správne a poctivo, o dvadsať dní už môžete spozorovať prvý efekt. Zrazu je pokožka pevnejšia aj na pocit, aj vizuálne. Prvý človek, ktorý si všimne rozdiel je väčšinou kozmetička. Tá spozná, že sa udialo niečo dobré. Je to beh na dlhú trať, výsledky sa dostavujú pomaly a spočiatku nenápadne. Odporúčam sa odfotiť pred a po polroku cvičenia.

Je to „len“ o cvičení, alebo je potrebné dodržiavať aj správnu stravu a celkovú životosprávu? Odrážajú sa tiež na našej tvári?

Samozrejme, nie je to len o cvičení. Je to o správnom zložení stravy, zvládaní stresu, pravidelnej športovej činnosti, správnej starostlivosti o pleť, jej ochrane pred UV a o odpočinku. Jedno bez druhého nefunguje. Naša koža aj svaly potrebujú správnu výživu, potrebujeme správny pomer bielkovín, karbohydrátov, tukov a vitamínov. Koža potrebuje kolagén, ale nie ten z krabice, ale látky, ktoré jeho tvorbu podporujú ako bielkoviny, vitamín C, omega-3 mastné kyseliny, katechín, luteín, arginín. Tie nájdeme v pestrej strave. Krajšiu pleť môžete mať, iba ak starostlivosť o ňu pojmete komplexne. Krása v prvom rade vychádza zvnútra. Je jedno, koľko máte rokov, podstatné je, čo vyžarujete.

Mali by sme si teda prestať robiť starosti s vekom?

Určite. Neriešte starnutie, to je nevyhnutné a nezvratné. Je tu ale rozdiel medzi starnutím a bezstarostným starnutím. Je rozdiel, ako si užívate život, čo riešite a ako si pripúšťate veci k srdcu.

Čo robiť? Jedzte zdravú stravu, cvičte, hľadajte šťastie v maličkostiach, užívajte si život, stretávajte sa s priateľmi, meditujte, aby ste eliminovali stres, majte pravidelný sex. O zvyšok sa postará cvičenie tvárovej gymnastiky, denný krém s vyšším SPF, retinol, sérum s vitamínom C, ovocné kyseliny a zdravá strava.

 
FaceFit faceyoga

Na FaceFit je skvelé, že cvičiť možno kedykoľvek a kdekoľvek – za týmto účelom ste vydali zbierku tridsiatich štyroch kartičiek s cvičeniami do kabelky. Využívate tak niekedy čas aj vy a cvičíte, dajme tomu, v aute za volantom?

A viete, že áno? Čas využívam naozaj efektívne a cviky, ktoré nevyžadujú použitie rúk cvičím napríklad aj v aute. V aute ale odporúčam cvičiť, ak už máte cviky dobre zvládnuté, v žiadnom prípade sa ich v aute neučte.

Venujete sa v súkromní aj iným druhom cvičení? Máte rada aktívny pohyb?

Cvičím odmala. Bola som športovo nadaná a vždy som školu reprezentovala v atletike, ale bola som  dobrá aj v gymnastike. Teraz pravidelne cvičím skupinové tréningy ako HIIT tréningy, Bodypump, jogu a aj behávam. Väčšinou robím intervalové šprinty. Beháva so mnou aj náš psík Beny, naše slnko, naša radosť. V zime zase lyžujem. Cez víkendy mám rada ľahšiu turistiku. 

 Aké sú vaše ďalšie záľuby okrem cvičenia? Čo je pre vás najväčší relax?

Naj relaxom je sledovanie filmov s mojím partnerom. A keď pri tom môžem ležať na gauči, je to skoro pocit blaženosti. Zbožňujem dokumenty o cestovaní a filmy na základe skutočných udalostí, hlavne z oblasti biznisu. Motivujú ma skutočné príbehy úspešných ľudí. Takmer dookola môžem pozerať film JOBS alebo Zakladateľ. Rada tiež počúvam vážnu hudbu, ale nielen tak na pozadí. Naplno ju vnímam, tóny jeden za druhým, a preciťujem. Je to uvoľňujúce.

Na podnikaní je skvelé, že človek je pánom svojho času, ale o to ťažšie môže byť oddeliť prácu od súkromia. Darí sa vám to?

Nuž, to je ťažké, keďže ja som v práci takmer vždy. Ale už sa učím, že niekedy je nevyhnutné vypnúť telefón alebo ho nechať doma. Skúsila som to párkrát a zistila som, že to nikomu neublížilo. Ale mne to pomohlo vyčistiť si hlavu. (smiech).Všetci sme nahraditeľní, preto si vážme svoje zdravie, svojich blízkych a venujme sa niekedy iba im alebo sami sebe. Sme tu krátko, preto si to užime, ako vieme.

Potvrdili ste, že fyzická krása je veľmi úzko prepojená aj s duševným zdravím a pohodou. Čo vám pomáha prekonať neľahké situácie, ktoré sa z času na čas v živote každého vyskytnú?

Mám štyridsaťšesť rokov, prešla som dobrým aj zlým, boli aj pády, rozchody a plač. Niekedy nepomáha naozaj nič – iba čas, ktorý zahojí všetky rany. Keď som prechádzala ťažkými obdobiami, vždy som si pripomínala, prečo to robím a prečo som sa tak rozhodla. Nie každému sa bude páčiť, čo robíte, nie každý vás pochváli a nie každý dokáže oceniť vašu snahu. Človek musí hlavne vedieť, kam smeruje, mať svoje ciele a ambície. Držať sa ich a myslieť pozitívne. Ste tým, na čo celý deň myslíte. Nedovoľte negatívnym myšlienkam ovládnuť vás. Iba ak bude vaša myseľ otvorená, vesmír vám dá silu a to, čo si želáte.

Ako naša MAGICKÁ ŽENA tohto čísla, prezraďte nám na záver, čo je pre vás v živote to pravé „magické“, bez čoho by to ani nebolo ono?

Najdôležitejšie v živote je byť šťastným. To je to pravé korenie, mať stále úsmev na perách a užívať si život. Usmievajte sa aj keď máte pocit, že nemáte dôvod. Vedecká štúdia potvrdzuje, že aj úsmev nasilu dáva signál do mozgu, že je všetko v poriadku, a tak vás dá do pohody.

Archív Magická žena 2019
Napísala: ZunaS