Nesmierne populárna matcha ani zďaleka nie je len „obyčajný“ čaj. Tento jemne mletý zelený prášok, ktorý sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidantov a kofeínu pochádza z Japonska, kde predstavuje vzácnosť čajových obradov a tradícia jeho prípravy existuje už viac ako 800 rokov. Rozšírený je dnes už po celom svete a možnosti jeho využitia neustále rastú. Používa sa nielen na prípravu zdravých a chutných nápojov, ale tiež ako ingrediencia do rôznych jedál a takisto je perfektný aj na prípravu lahodných dezertov.
Matcha na povzbudenie aj relax
Spomedzi množstva antioxidantov sa v čaji matcha nachádza obzvlášť vysoký obsah katechínov , ktoré majú protizápalové a antikarcinogénne účinky. Matcha obsahuje tiež dôležité látky, ako L-Theanín, ktorý podporuje relaxáciu a zlepšuje náladu. Obsiahnutý kofeín zase prispieva k lepšiemu sústredeniu a pozornosti. Existuje viacero druhov, medzi najobľúbenejšie patria:
- usucha– ľahšia verzia čaju matcha, ktorá má jemnú chuť s ľahkým nádychom trávy. Obvykle sa používa pri tradičnom japonskom čajovom obrade.
- koicha – silnejšia a sladšia ako usucha. Výrazná sladká chuť má nádych horkosti. Zvyčajne sa podáva v menších porciách.
- ceremoniálna – charakteristická je jemnou chuťou, ľahkou sladkosťou a zároveň horkosťou. Používa sa pri japonských čajových obradoch a patrí medzi najkvalitnejšie druhy.
- kulinárska – chuť je menej výrazná. Je lacnejšia ako ceremoniálna a je aj nižšej kvality. Používa sa ako ingrediencia do jedál a nápojov.
Tip: Pri výbere čaju matcha je potrebné venovať pozornosť farbe, ktorá by mala byť jasne zelená, jemnosti prášku a, samozrejme, chuti. Kvalitná matcha by ju mala mať sladkú až jemne horkú.
Matcha v kuchyni
Matchu môžeme pridávať nielen do nápojov – hodí sa na výrobu latte či smoothie, ale aj do jedál a zvýšiť tak ich nutričnú hodnotu. Môžeme si z nej pripraviť polievku, domáce cestoviny, ryžu, pesto, marinádu aj množstvo dezertov. Možno ju pridať do cesta na koláče, muffiny či sušienky, vyrobiť si z nej matcha kokosové guličky, puding, zmrzlinu či čokoládu.
Tip: Matchou môžeme nahradiť kávu v tiramisu a získame tak netradičný variant tradičného talianskeho dezertu fantastickej chuti i vzhľadu.
RECEPTY
Mandľové matcha sušienky
Potrebujeme: 1 ČL prášku matcha, 100 g mandľovej múky, 100 g krupicového cukru, 1 vaječný bielok, 2½ ČL mandľovej arómy, štipku soli, citrónovú šťavu a práškový cukor na obalenie
Postup: Matchu, múku, cukor, soľ a mandľovú arómu dobre zmiešame. V druhej miske do tuha vyšľaháme bielok s kvapkou citrónovej šťavy a zľahka ho vmiešame do suchej zmesi. Miešame opatrne a čo najmenej je to možné – sušienky potom budú nadýchanejšie. Ruky si poprášime práškovým cukrom a z cesta vyvaľkáme guličky. Následne ich roztlačíme do tvaru guľatých sušienok a obalíme práškovým cukrom. Ten z nich neoklepávame, aby zostali obalené čo najviac. Sušienky poukladáme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 150 °C po dobu 30 až 35 minút.
Tip: Sušienky počas pečenia popraskajú, ale tak to má byť. Nemali by sme ich však nechať zhnednúť, pretože by mali byť pekne zelené.
Nepečený matcha cheescake
Potrebujeme: 4 PL prášku matcha, 250 g cottage syru, 250 ml smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru, 2 vaječné bielky, 70 g masla, 150 g maslových sušienok, 4 plátky želatíny, 1 citrón
Postup: Pred pečením necháme maslo v dostatočnom predstihu zmäknúť v izbovej teplote a plátky želatíny zase necháme zmäknúť v pohári studenej vody. Keď budú maslo a želatína pripravené, rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s maslom. Touto zmesou vyložíme dno formy s odnímateľným dnom. V mixéri zmiešame cottage syr s cukrom, čajom matcha a citrónovou šťavou a kôrou. V ďalšej nádobe dotuha vyšľaháme šľahačku a v ďalšej nádobe zase sneh z vaječných bielkov. Želatínu rozpustíme spolu s lyžicou vody, pridáme ju do zmesi v miske a poriadne premiešame. Potom do misky opatrne pridáme šľahačku a sneh z bielkov a veľmi jemne ich premiešame. Vzniknuté cesto nalejeme do tortovej formy alebo do menších formičiek a necháme aspoň 6 hodín stuhnúť v chladničke. Intenzívnejšie splynutie chutí cheesecakeu si vychutnáme ešte viac, ak ho pripravíme deň vopred.
Tip: Tesne pred podávaním posypeme povrch cheesecakeu zvyškom prášku matcha, čím získa nádherný a napohľad hebký „machový“ povrch.
Nepečený matcha koláč
Potrebujeme: 2 PL prášku matcha, 250 g mascarpone, 1 konzervu, sladeného kondenzovaného mlieka, 2 KL práškovej želatíny, 100 g bielej čokolády, 200 g maslových sušienok, 80 g masla, trochu vody a na ozdobenie pistácie (prípadne iné oriešky ako napríklad drvené pražené mandle a pod.), čerstvé bobuľové ovocie, limetku a strúhaný kokos
Postup: Sušienky rozdrvíme na čo najjemnejší prášok a zmiešame s roztopeným maslom. Vzniknutú zmes utlačíme na dno i boky koláčovej formy a dáme stuhnúť do chladničky alebo mrazničky. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Matchu vymiešame v miske s dvoma lyžicami vriacej vody na pastu, ktorú potom necháme vychladnúť. Želatínu rozsypeme v miske po hladine vlažnej vody, necháme počas približne 5 minút napučať a následne vymiešame s lyžicou až dvoma vriacej vody, kým sa želatína úplne nerozpustí. Do väčšej misky vložíme mascarpone, nalejeme kondenzované mlieko, pridáme rozpustenú čokoládu, cez sitko prepasírujeme matcha pastu a pridáme aj rozpustenú želatínu. Všetko spolu vyšľaháme do hladkej plnky. Plnku nalejeme na vychladený korpus a uložíme do chladničky na aspoň 6 hodín.
Tip: Matcha koláč po stuhnutí ozdobíme ingredienciami podľa chuti. So zelenou farbou sa krásne zladia pistácie a limetka. Šťavnatosť koláča podčiarkne bobuľové ovocie a všetko nádherne zjednotí snehobiela posýpka zo strúhaného kokosu.
Bezlaktózové matcha nanuky bez cukru
Potrebujeme: 1 PL prášku matcha, 2 PL medu, 500 ml rastlinného mlieka podľa chuti (sójové, mandľové, kokosové a pod.), 1 KL vanilkového extraktu
Postup: Matchu, mlieko, med a vanilku spolu vymixujeme a zmes nalejeme do nanukových formičiek. Vložíme do nich paličky a dáme zamraziť na aspoň 3 hodiny.
Tip: Pre ľahšie vytiahnutie nanukov z formičiek vložíme formičku pred konzumáciou nanuku pod tečúcu teplú vodu na približne 15 sekúnd.
ZunaS